Fra vanvid til flot fortælling: Folket taler på Folkemødet

Speakers Corner er folkets talerstol på Folkemødet. Her kan alle få lov at tale – om alt.

De to magisterstuderende opfører et læserbrev til beskæftigelsesminsiter Mette Frederiksen (S) og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) (Foto: Paw Velling © DR)

Speakers Corner ligger i hjertet af Folkemødet.

Geografisk, fordi den lille scene med højtaleranlæg ligger lige over for hovedscenen på cirkuspladsen. Men også i overført betydning, fordi den lader folket tale om lige præcis det, folket vil tale om.

Fredag eftermiddag er retoriker og direktør i Rhetor Jesper Troels Jensen mødt op for at bedømme tre af talerne for dr.dk

Og imens sætter flere og flere nye tilhørere sig i halvcirklen af havestole og bænke og lytter til de to piger.

Det bemærker Jesper Troels Jensen også, og han er da også selv begejstret for pigernes optræden. Og ikke mindst den retoriske opbygning.

- Det her er en rigtig god fortælling, og så er der et retorisk greb i den: Der er gentagelser og gentagelser, og det er bare rigtig godt, siger han. Det har rigtig mange gode retoriske egenskaber, og derfor bliver folk stående.

- De fortalte en historie, og når de gør det, så lytter vi. De ville forføre os ind i, hvordan det er at være arbejdsløs og på kontanthjælp. Det gjorde de på en glimrende måde, siger Jesper Troels Jensen.

Vinderen er de to piger og deres opførelse af arbejdsløse Tinas jobsøgningskvaler.

Efter alle talerne er dommen klar:

Talerne skal komme med eksempler siger han. Folk vil nemlig have fortællinger, ifølge Jesper Troels Jensen.

- Det er fordi, at den her tale er fyldt med begreber og postulater, men der bliver ikke leveret nogen beviser for det. Det er abstraktioner ovenpå hinanden. Om lidt så er næsten alle gået. Det her duer ikke, siger han.

- Se, nu begynder folk at gå, bemærker Jesper Troels Jensen.

I modsætning til de to foregående, står gymnasieelverne helt stille, mens de taler - i starten lidt nervøst.

- Danmark bliver et mere og mere globalt land og vi bliver nødt til at forholde os til en mere og mere globaliseret verden, men hvis vi ikke lærer det i gymnasiet, hvor lærer vi det så henne?, spørger gymnasieleverne.

Næste punkt er også en taler-duo. De to drenge, der træder ind på græsset foran scenen, hvorfra talerne nu fremføres, er gymnasieelever og vil overbevise tilhørerne om, hvorfor den globale verden kræver globale gymnasier, der samarbejder på tværs af lande. Gymnasier skræmmer folket væk- Kære Helle Thorning og Mette Frederiksen, jeg er en ledig, der rigtig gerne vil i arbejde. Jeg vil rigtig gerne bruge min energi på noget fagligt relevant og yde noget til samfundet. I stedet for at rende rundt i et hamsterhjul i et fuldstændig meningsløst system. Kærlig hilsen Tina, afslutter de to i kor. Jesper Troels Jensen smiler og kommer med anerkendende nik gennem hele forestillingen. Og efter pigerne har opført ydmygelser i aktiveringen og opsang fra forældrene, skriver de to et desperat læserbrev adresseret til statsminister Helle Thorning-Schmidt og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Kære Helle ThorningDe to piger er klædt i sort og danser og taler sig igennem jobsøgningskvalerne for en stakkels arbejdsløs fra mediebranchen, Tina.

Efter fredsaktivisten er der en del ventetid, fordi to talere i træk ikke er mødt op, og tilhørerne går tilsyneladende glip af et 40 mand stort kor på den baggrund. Ordstyreren træder vande indtil to kvindelige magisterstuderende træder ind på området foran scenen. De vil opføre et læserbrev – helt i folkemødets ånd.

- Når det bliver fremstillet på så firkantet en måde, så bliver det nærmest lidt ubehageligt, og så står vi af, siger Jesper Troels Jensen.

Men manden er for sort/hvid i sin retorik, mener Jesper Troels Jensen.

Efter et stykke tid skruer arrangørerne ned for højtalerne, fordi talen bliver leveret i råb. Råb og konspiration

Taleren viser sig at være en af de fredsvagter, der siden oktober 2001 dagligt har siddet på Christiansborg Slotsplads i protest mod krig.

Vores retoriker klukler og hæver øjenbrynene, og folk stopper og lytter et øjeblik for så at gå videre.

- Der fucking smider bomber. Over Afghanistan. Over Afghanistan.

Efter den velkendte linje 'Der er et yndigt land' fortsætter han sangen:

Rundt om sidder mellem 10 og 15 publikummer, da første mand går på scenen. Han har et regnbueflag over skuldrene og indleder sin tale med en alternativ version af Den danske nationalsang.

Jesper Troels Jensen og dr.dks udsendte har sat sig til rette i havestolene lige foran scenen. Fucking bomber over Afghanistan