Frank Aaen efter nye Snowden-læk: Nu er det nok, USA!

Frank Aaen mener, at regeringen bør sige stop over for USA efter nye læk fra Snowden.

Frank Aaen fra Enhedslisten siger nu, at Danmark bør sende et klart signal til USA om, at NSA's metoder ikke er i orden. (© DR)

Efter whistlebloweren Edward Snowden endnu engang har lækket dokumenter til den britiske avis, The Guardian, har Enhedslistens Frank Aaen fået nok.

Han mener, at Danmark bør melde klart ud til USA, at efterretningstjenesten NSA's metoder ikke er i orden.

- Vi skal sige til USA, at det er imod alle former for retssikkerhed, og at det må stoppe, og det der angår danske statsborgere i hvert fald må stoppe, siger han.

Internt undervisningsmaterialeDe nye dokumenter som Edward Snowden har lækket til The Guardian viser tilsyneladende, at NSA ved hjælp af et avanceret spionprogram kaldet XKeyscore kan overvåge hvem som helst på baggrund af deres personlige email-adresse.

Der er tale om internt undervisningsmateriale fra efterretningstjenesten.

NSA benytter sig af programmet XKeyscore til overvågningen, som ifølge undervisningsmaterialet er det mest vidtgående system til at hente efterretninger på nettet.

- Omfanget overrasker mig, selv om vi har vidst i mange år, at NSA har kunnet mange ting. Det er voldsomt, og det mest voldsomme er, at der ikke er nogen kontrol med, hvilke oplysninger, man indhenter, og hvad de bliver brugt til, siger Frank Aaen.

- Vi skal selv undersøge danskere

Han mener ikke, at det er NSA's opgave at efterforske danskere.

- Det omfatter jo også danske statsborgere, derfor bør regeringen meddele USA, at den trafik må stoppe. Skulle man have mistanke til en dansk statsborger, må man videregive det til danske myndigheder.