Frank Jensen: MeToo, ja, det er godt. Men der er altså også nogle principper på spil her

Frank Jensen mener, at han skal forsvare sig mod anklager, han ikke kender.

Er der med Frank Jensens afgang som overborgmester blevet sat et stopper for en politiker, der gennem et langt liv i politik har krænket adskillige kvinder?

Eller er Frank Jensen blevet offer i et spil, hvor han reelt ikke har en chance for at forsvare sig?

Flere kvinder har fortalt det første.

At Frank Jensen ved festlige lejligheder har krænket dem, og på den måde har misbrugt sin magt som politiker.

Nu stiller Frank Jensen sig frem og siger, at det handler om det andet: At han bliver mødt af en strøm af anonyme anklager, som han reelt ikke har en chance for at forsvare sig imod, da han ikke kender indholdet af anklagerne.

- Jeg har tilladt mig at sige, da jeg gik af: Pas nu lige på. MeToo, ja, det er godt. Men der er altså også nogle principper på spil her i forhold til, hvordan vi ønsker, vores samfund skal indrettes, siger Frank Jensen i et interview med Aftenshowet.

Kender ikke indhold i nye sager

Centralt i Frank Jensens frustration står en historie, der kom frem, få timer før Socialdemokraterne i København skulle mødes for at afgøre, om de fortsat havde tillid til ham som byens overborgmester.

Mødet blev hurtigt indkaldt, efter der var kommet en ny historie frem om to kvinder, der berettede, at de var blevet krænket af Frank Jensen.

Det var Jyllands-Posten, der bragte historien. Her fortalte formand for DSU i København, Cecilie Sværke Priess, at hun var bekendt med otte nye sager mod Frank Jensen, syv af dem var overgivet til Socialdemokraternes advokatordning.

- Der indløber otte nye sager, jeg skal forholde mig til, og som er mig ubekendte. Jeg kender stadigvæk ikke indholdet, og jeg kender ikke personkredsen. Hvis det var ovre i straffeloven, så skulle jeg jo være stillet for en domstol – for en dommer indenfor 24 timer.

- Men her, hvor det er moral og etik, så kan man tage gamle sager op, som man skal forholde sig til, og du har ingen retsbeskyttelse.

Hvilken retsbeskyttelse er der for de kvinder, som føler, at du har trådt dem for nært?

- Det er klart, hvis det er sager, som skal for den almindelige anklagemyndighed, så skal det selvfølgelig rettes der. Men der, hvor nogen har sagt til mig, 'der gik du mig for nært, der krænkede du mig,' så har jeg på stedet givet en undskyldning. De gange, jeg har fået det at vide efterfølgende, der har jeg givet en undskyldning. Det er 30 år, det her det strækker sig over, siger Frank Jensen.

DSUs formand i København, Cecilie Sværke Priess,var den første, der sagde, at hun ikke havde tillid til Frank Jensen som overborgmester. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Kan godt lide fest

Frank Jensen erkender, at han kan godt lidt fest. Og at han har begået dumheder. Men billedet af en mand, der bliver omtalt som seriekrænker, genkender han ikke.

- Jeg har begået fejl og dumheder. Når jeg har været til fest og fået en lille skid på, så har jeg også begået dumheder på et dansegulv. Jeg er bare et menneske, og jeg har begået fejl. Og hver gang, jeg har fået at vide, at jeg har begået en fejl, så er det bedste man kan gøre på stedet at give en undskyldning. Og det har jeg gjort de gange. Jeg har aldrig forsøgt at skjule noget, og det ville jeg heller ikke gøre. For ens troværdighed er det mest dyrebare man har.

Du er overborgmester. Var det ikke nemmere at holde sin sti fuldstændig ren? Hvorfor er der overhovedet sager?

- Der må jeg bare lægge til grund, at jeg er et menneske. Jeg er et menneske, som godt kan lide at være med, når der er fest.

Men kan man det som overborgmester?

- Jeg kunne godt have været overborgmester på en anden måde. Hvor jeg bare altid sad inde på mit kontor og trak mig tilbage, hver gang der skulle være socialt samvær og fest. Ja, jeg vedkender, den dans i 2011, hvor jeg skulle været gået hjem fra den julefrokost. Men det foregik altså på et dansegulv, og der var masser af mennesker til stede, siger Frank Jensen.

Ansatte går til advokater

I går kunne Jyllands-Posten fortælle, at otte tidligere medarbejdere fra Københavns Kommune er uenige i den udlægning, som Frank Jensen har givet om julefrokosten på Rådhuset i 2011. De mener heller ikke, at Frank Jensen gav en undskyldning, som han nu siger.

De otte kvinder er derfor gået til den advokatordning, som Socialdemokraterne har oprettet. De mener ikke, at sagen er undsøgt til bunds, som Frank Jensen har sagt.

Frank Jensen siger til DR Nyheder, at han ikke ønsker at kommentere kritikken. Han henviser til, at sagen blev behandlet af Økonomiforvaltningen tilbage i 2012.

Fra Maria Gudme stod frem i Jyllands-Posten og fortalte om en krænkelse i 2012, gik der kun tre dage, før Frank Jensen trak sig. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Sagerne som fældede Frank Jensen

 • 2004: Se og Hør kan fortælle, at Frank Jensen til en julefrokost i Socialdemokratiets ledelse har opført sig grænseoverskridende over for en kvindelig studentermedhjælper. Kvinden måtte bede Frank Jensen om at stoppe med sine tilnærmelser. Jensen undskyldte efterfølgende over for hende.

 • Frank Jensens kommentar i 2004: - Jeg husker ikke præcis, hvad der skete. Men jeg har åbenbart fået sagt noget, hun blev meget fornærmet over. Jeg tror, at man kan sige, at jeg lod munden løbe og gav hende nogle komplimenter, som hun så bare ikke opfattede i den ånd, de var fremsagt.

 • Frank Jensens kommentar i 2020: - Jeg vedkender mig, at jeg hen over bordet, til en kvindelig medarbejder – praktikant – kom med komplimenter som ikke blev opfattet som det, men blev opfattet krænkende. Og derfor er det selvfølgelig også på listen over der, hvor jeg har krænket.

 • 2011: Ekstra Bladet afslører, at Frank Jensen krænkede flere kvinder til en julefrokost. Der var russisk tema til julefrokosten, så snapsen var skiftet ud med vodka. Ekstra Bladet fortalte, hvordan overborgmesteren under dansen i Festsalen slikkede en ansat i øret og en anden blev slikket på halsen.

 • Frank Jensens kommentar i 2011: - Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at min glade dans på dansegulvet udviklede sig på en måde, hvor nogle har følt sig provokeret. Der er ikke nogen faglig sag. Der er ikke det, som i pressen er blevet kaldt en sexchikanesag. Det er der bare ikke.

 • Frank Jensens kommentar i 2020: - Der blev gennemført en undersøgelse, der ikke førte til nogen juridiske sanktioner. Men det fjerner selvfølgelig ikke, at jeg har et kæmpe ansvar, for også her at give en fuldstændig uforbeholden undskyldning over for de kvinder, som dansede med mig her i festsalen.

 • 2012: Jyllands-Posten fortæller i oktober 2020, om sagen fra 2012. Den handler om Maria Gudme, som på det tidspunkt var ansat som organisationssekretær ved Socialdemokraterne i København. Efter et seminar ender et socialdemokratisk selskab på et værtshus i Nyhavn. Hun kom til at sidde ved siden af Frank Jensen, som lagde en hånd på hendes. - Ja, så fortsætter hans hånd jo. Den bevæger sig helt op af mit inderlår. Her får jeg det rigtig ubehageligt, har hun fortalt til Jyllands-Posten.

 • Frank Jensens første kommentar: - Der kan være hændelsesforløb og detaljer, der er oplevet forskelligt, og det er ikke alt, jeg kan genkende. Men det, der står tilbage, er, at nogle kvinder har oplevet, at jeg har overskredet deres grænser. Ansvaret ligger hos mig, og det beklager jeg dybt.

 • Frank Jensens efterfølgende kommentar: - Jeg har også virkelig behov for endnu en gang at understrege min dybe dybe undskyldning overfor Marie Gudme. Hun har lært mig mange ting i den proces, vi har været igennem her.

 • 2017: En anonym politiker fra Borgerrepræsentationen fortæller i Jyllands-Postens artikel også, at hun blev krænket af Frank Jensen i 2017. Det skete efter et møde på Rådhuset, hvor der var øl på bordet. - Pludselig er der en person under bordet, der tager mit ben op og begynder at nusse det. Men så ser jeg under bordet, at det er så Frank Jensen, der sidder og nusser mine ben og mine fødder. Så jeg trækker dem til mig uden at sige noget højt. Jeg gider ikke lave en scene, siger hun til Jyllands-Posten.

 • Frank Jensens første kommentar til Maria Gudme dækker også over denne sag.

 • Frank Jensens efterfølgende kommentar: Som jeg har forstået det, som jeg ikke kan genkende, men så ligger den i 2017.

 • 2020: Formanden for DSU i København Cecilie Sværke Priess fortæller søndag den 18. oktober, at hun er bekendt med yderligere otte sager om krænkelser fra Frank Jensen. Ifølge DSU-formanden er de syv videregivet til den advokatordning, som Socialdemokratiet har igangsat. Det kommer frem, at Cecilie Sværke Priess selv er blandt de kvinder, der anklager Frank Jensen for at have krænket dem.

 • Frank Jensens kommentar: Frank Jensen afviser at have krænket Cecilie Sværke Priess. Han siger, at sagen handler om, at han hilste på hende med en kindkys til et arrangement i Fælledparken, hvor han var sammen med sin kone og barnebarn. - Så det er ikke en historie, jeg på nogen måde kan genkende.

Facebook
Twitter