Frank Jensen: Ministeren, familiemennesket, borgmesteren - og krænkeren

Gennem 30 år har Frank Jensen været en fremtrædende person i dansk politik. Mandag var det slut.

To formands-opgør, tidligere overborgmester og forhenværende næstformand i Socialdemokratiet er bare nogle af de ting, Frank Jensen kan skrive på CV'et (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Året var 1992, og den unge socialdemokrat Frank Jensen gik på talerstolen ved et af vor tids største politiske formandsopgør. Det var ikke ham selv, der var opstillet. Det var hans nære allierede Svend Auken, der kæmpede mod Poul Nyrup-Rasmussen om at blive formand for Socialdemokratiet.

Talen i 1992 var første gang, hvor Frank Jensen for alvor trådte ind i offentligheden som en fremtrædende politiker for Socialdemokratiet. Dette er historien om mere end 30 år i dansk politik. Om en mand, der som ganske ung blev valgt ind i Folketinget, og som i går trak sig fra sin post som Københavns overborgmester og næstformand i Socialdemokratiet.

Se uddrag fra Frank Jensens støttetale til Svend Auken i 1992 herunder:

Selv om talen i 1992 vandt klapsalver, tabte Svend Auken. Men Frank Jensen fortsatte i Socialdemokratiet. Bare to år efter talen, og syv år efter han blev valgt ind i Folketinget, satte den 33-årige borgmestersøn fra Nordjylland sig i stolen som forskningsminister.

En stol han i 1996 skiftede ud til fordel for ministertaburetten i Justitsministeriet.

I 1996 blev Frank Jensen justitsminister. (Foto: Jens nøRgaard Larsen)

- Formandsopgøret i 1992 trak dybe spor i Socialdemokratiet og Frank Jensen var på det tabende hold. Men allerede året efter blev vinderen, Poul Nyrup Rasmussen, statsminister – og han kunne ikke komme udenom Frank Jensen – først som politisk ordfører og dernæst som minister. Nyrup havde brug for at række ud til Aukenfløjen og samtidig var Frank Jensen en politisk talent, fortæller DR's politiske analytiker, Jens Ringberg.

Herefter fulgte flere år som partiets kronprins.

Fotoarkiver viser, at Frank Jensen ofte har haft sin kone Jane Frimand ved sin side ved store begivenheder. Her er det ved åbningen af Storebæltsbroen i 1998. (Foto: Søren Steffen)

Krænkelse og formandsopgør

I 2004 skrev Se og Hør den første historie om, hvordan Frank Jensen ved en julefrokost havde krænket en ung kvindelig studentermedhjælper. Ifølge eget udsagn komplimenterede han hende henover bordet.

Dengang sagde en kilde til Se og Hør:

- Der skete vel det, at spritten gik indenbords, og at Frank Jensen troede, han var mere lækker, end han i virkeligheden er.

Frank Jensen gik efterfølgende ud og undskyldte.

Men netop denne sag blev i flere medier omtalt som farlig for partiets kronprins, der havde et håb om at efterfølge Mogens Lykketoft.

Et håb, han ikke var den eneste, der havde. Også den unge kvindelige socialdemokrat Helle Thorning-Schmidt ønskede at slå sine folder som formand for Socialdemokratiet.

I foråret 2005 stod Frank Jensen i et formandsopgør endnu engang. Og det var netop en kamp mellem ham og EU-parlamentarikeren Helle Thorning-Schmidt.

Se videoen fra formandsopgøret i 2005

Igen var der klapsalver i salen, men Frank Jensen gik endnu en gang hjem med et nederlag.

- Frank Jensen tabte til Helle Thorning-Schmidt, fordi hun kom til at repræsentere en fornyelse, som et flertal af Socialdemokratiets medlemmer ikke syntes, Frank Jensen kunne levere – og fordi nogle ønskede en kvinde på posten, fortæller Jens Ringberg.

- Det var næsten som, om hans politiske erfaring blev en belastning for ham over for Helle Thorning-Schmidt, der var helt uden erfaring i dansk politik og lige var kommet i Folketinget.

To år efter, i 2007, trak Frank Jensen sig fra dansk politik. Han fik jobbet som administrerende direktør i Telecom Scandinavia, og efterfølgende blev han direktør i brancheforeningen Danske Advokater.

En glad Thorning og en skuffet Frank Jensen, da afgørelsen ved formandsopgøret i 2005 falder. (Foto: KELD NAVNTOFT)

Et vigtigt opkald

En aften i 2009 ringede Frank Jensens telefon. Det var Helle Thorning-Schmidt. Kvinden, der vandt formandsopgøret over ham fire år tidligere.

Hun ringede for at bede ham om at stille op som Socialdemokratiets spidskandidat til overborgmesterposten i København. En post, der er vigtig for socialdemokraterne. De har nemlig stort set haft den uden undtagelser siden 1903.

- Så sagde jeg: Nej tak, jeg er en lykkelig mand. Ude af politik. Jeg kan gå i teatret, jeg kan gå i biografen, jeg kan nyde en tur på restaurant med min kone Jane, sagde Frank Jensen i går om den episode.

- Frank Jensen var kommet godt i gang med en karriere uden for politik, da Helle Thorning-Schmidt kaldte ham tilbage i manegen, siger DR's politiske analytiker, Jens Ringberg.

Han ændrede dog mening og endte med at takke ja. Og sammen med Helle Thorning-Schmidt gik han i valgkampen og stemte dørklokker. I 2010 rykkede han ind på overborgmesterkontoret på Københavns Rådhus.

Det var Helle Thorning-Schmidt, som fik overtalt Frank Jensen til politisk comeback som overborgmester. (Foto: CASPER CHRISTOFFERSEN)

- Frank Jensen har ikke haft de store problemer med at håndtere de politiske problemer på Københavns Rådhus, blandt andet fordi han kom med en solid erfaring fra Christiansborg, forklarer Jens Ringberg.

Men der gik ikke længe, før Frank Jensen efter en julefrokost på Københavns Rådhus i 2011, blev beskyldt for at have været krænkende overfor kvindelige ansatte.

Her skulle han eftersigende have slikket en kvinde på halsen og en anden kvinde i øret.

- Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at min glade dans på dansegulvet udviklede sig på en måde, hvor nogle har følt sig provokeret. Der er ikke nogen faglig sag. Der er ikke det, som i pressen er blevet kaldt en sexchikanesag. Det er der bare ikke, sagde Frank Jensen dengang.

Som overborgmester i København har han været meget aktiv i arbejdet med at få Tour de France og EM i fodbold til Danmark. Begge dele er blevet rykket på grund af coronavirus, og derfor bliver det ikke Frank Jensen, der som overborgmester byder velkommen til de to begivenheder i henholdsvis 2022 og 2021.

Sammen med blandt andet kronprins Frederik og statsminister Lars Løkke Rasmussen kunne Frank Jensen i 2019 offentliggøre, at Tour de France komme til Danmark. (Foto: Mads Claus Rasmussen)

Flere krænkelser

I fredags bragte Jyllands-Posten en artikel, hvor Maria Gudme, regionrådsmedlem for Socialdemokratiet, sammen med en anden kvinde stod frem og fortalte, at de begge var blevet befamlet af Frank Jensen.

På baggrund af artiklen indkaldte Frank Jensen søndag til et krisemøde på Rådhuset, hvor han mødtes med københavnske partifæller.

I løbet af weekenden fulgte flere sager, og søndag aften inden krisemødet havde otte andre henvendt sig med det, de mener er krænkelser begået af Frank Jensen.

Efter et næsten fire timer langt møde, der endte med fortsat opbakning til Frank Jensen, kom han ud og svarede på spørgsmål fra pressen i knap 45 minutter.

- Jeg har været en krænker, erkendte han.

13 timer senere indkaldte Frank Jensen til et nyt pressemøde - denne gang på Islands Brygge. Her trak han sig som Københavns overborgmester og som næstformand i Socialdemokratiet.

- Frank Jensens politiske eftermæle bliver en blanding af dramatiske begivenheder og så meget vigtige poster i både Socialdemokratiet, Folketinget og kommunalpolitik.

- Han forlod sin sidste post, ramt af en sag om krænkelser, og han var involveret i hele to formandsopgør. Men han nåede også at beklæde en hel håndfuld magtfulde og vigtige politiske hverv, siger Jens Ringberg, DR's politiske analytiker.

På twitter har mange opslag handlet om Frank Jensens krænkelser, men fra en tidligere politisk modstander, er der også anerkendende ord:

På trods af de sager, der er kommet frem om Frank Jensen, har hans kone Jane Frimand Pedersen støttet ham i offentligheden. De har været gift siden 1987 og har sammen to børn og fem børnebørn.

Hun var også med i kulissen, da pressen stillede spørgsmål efter krisemødet. Og inden det pressemøde, hvor Frank Jensen trak sig fra sine politiske poster, var hun sammen cyklet med ham gennem byen for at stå ved hans side.

Frank Jensen havde sin kone Jane Frimand Pedersen med sig, da han trak sig fra politik. (Foto: Philip Davali © Philip Davali)
Facebook
Twitter