Frank Jensen trækker sig efter krænkelsessager

Så sent som i går sagde han ellers, at han ville blive og 'lave om på kulturen'.

Anklagerne mod overborgmester Frank Jensen (S) er blevet flere og flere i løbet af den seneste uge. I går erkendte han selv: "Jeg er en krænker.". (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Frank Jensen trækker sig - både som overborgmester i København og som næstformand i Socialdemokratiet.

Det siger han på et pressemøde.

Meldingen kommer efter, at det i de seneste dage er væltet frem med anklager fra kvinder, der har oplevet seksuelle krænkelser fra Frank Jensen.

- Det kommer til at skygge for det politiske arbejde, som jeg gerne vil beskæftige mig med, siger han.

Frank Jensen fortæller, at han helt forlader Borgerrepræsentationen i København, dog beholder sine bestyrelsesposter. Han sidder blandt andet i bestyrelsen for Rockwool Fonden og for KL. Han er formand for Udbetaling Danmark.

- Jeg træder ud af politik, lyder svaret fra ham på pressemødet.

- Jeg ville selvfølgelig gerne have afsluttet mit politiske liv på en anden måde - det siger sig selv.

Og Frank Jensen lægger ikke skjul på, at han er utilfreds med den måde den ene sag efter den anden er dukket på på avisforsider og lignende.

- Vi har fået en hel masse sager, der bliver fortalt til pressen, og så skal man forholde sig til dem, uden at vide, hvad der ligger bag.

Han mener, at de skulle have været gennemgået af de advokater, som Socialdemokratiet har sat at undersøge omfanget af krænkelser i partiet.

- Det her er ikke en retsstat værdig, siger Frank Jensen.

- Jeg har været justitsminister i det her land, og jeg har værnet om retssikkerhed. Jeg har værnet om, at man ikke er skyldig, før det er bevist. Der skal vi altså bare passe på, siger Frank Jensen.

Presset er vokset

Der er kun gået lidt over et halvt døgn siden, at selvsamme Frank Jensen på Københavns rådhus fortalte et kobbel af journalister, at han havde solid opbakning fra sit bagland til at fortsætte - og at han ikke havde nogle planer om at trække sig, men ville blive og forandre kulturen.

- Nogle vil spørge, hvordan jeg kan være med i den proces, når jeg selv har krænket. Men hvis vi kommer frem til, at de eneste, der kan være med, er dem, der ikke har begået fejl, så får vi et samfund uden tilgivelse, sagde han i går aftes.

Presset er imidlertid ikke blevet meget mindre siden da.

Her til formiddag har statsminister og formand for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, taget ordet i sagen for første gang, siden de nye anklager begyndte at pible frem.

- Jeg ser med meget stor alvor på de anklager, der er rejst. Det er åbenlyst, at vi i Socialdemokratiet også har problemer. Det skal ændres nu, siger hun i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Chikane og krænkelser kan ikke forsvares. Vi skal i fællesskab skabe en kultur, hvor det ikke er i orden. Hverken i ord eller handling, siger Mette Frederiksen.

Efter pressemødet skriver hun på facebook, at det er den rigtige beslutning, at Frank Jensen trækker sig.

Har gjort regnebrættet op over natten

Frank Jensen kan ikke pege på en enkelt faktor, der over natten har været afgørende for, at han nu vender på en tallerken.

- Det er altid sådan, at man lægger flere ting sammen, og så gør man sit regnebræt op og ser, hvor stor udfordringen er, siger han.

Han overlader for nu borgmesterkæden til sin partikollega, Lars Weiss.

Overborgmester Frank Jensen sagde farvel på et pressemøde på Islands Brygge i København. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Hvem der skal være ny næstformand i Socialdemokratiet er endnu ikke på plads. Det skal besluttes sidst på måneden. Frank Jensen er den ene af to næstformænd. Den anden er Mogens Jensen - ligestillingsminister, der kalder sin kollegas afsked 'hård, men nødvendig'.

- Jeg vil anerkende Frank Jensen for at have truffet beslutningen om at træde tilbage. Jeg mener, at det er det rigtige at gøre, skriver Mogens Jensen på Facebook.

En af dem, der i det seneste, dramatiske døgn har været særlig kritisk overfor Frank Jensen er formanden for de unge socialdemokrater i København - Cecilie Sværke Preiss.

I går gjorde hun det klart, at hun ikke havde tillid til Frank Jensen som overborgmester. Hun kunne selv fortælle om en episode med Frank Jensen i går og flere andre unge kvinder er kommet til hende, sagde hun.

I dag er en sejr for MeToo's anden bølge, skriver hun på Twitter.

Debatten om sexisme og seksuelle krænkelser blev startet af Sofie Linde under Zulu Comedygalla, og har siden spredt sig med stor kraft - også til dansk politik.

Frank Jensen falder som den anden højtstående politiker. Det er kun halvanden uge siden, at den politiske leder for Radikale Venstre, Morten Østergaard, måtte trække sig efter flere anklager om seksuelle krænkelser i partiet.