Frederiksen forsøgte at banke skatte-uroen ned, men skeptikere blev ikke overbevist

Med en joke om Pia Kjærsgaard tog Mette Frederiksen livtag med det emne, der har kastet S-toppen ud i intern kritik.

Mette Frederiksen forsøgte i sin tale at overbevise baglandet om, at det er en god idé skattelettelser. Det lykkedes ikke helt. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Fra den tidlige morgenstund stod socialdemokratiske ministre klar til at tale med pressen.

Missionen var klar:

Toppen i Socialdemokratiet ville bruge partiets årsmøde i Aalborg til at forklare et kritisk bagland, hvorfor der er skattelettelser på vej. Først med ministre, derefter med statsminister og formand Mette Frederiksen.

I ugerne op til årsmødet har en kritik bredt sig i partiet. Det handler om skat og velfærd. En modsætning, der om noget har tegnet Socialdemokratiet i mange år.

Borgmestre og lokale socialdemokrater har kritiseret, at de er nødt til at skære på velfærden ude i kommunerne samtidig med, at regeringstoppen planlægger ekstra skattelettelser.

- Der er behov for nogle nuancer i den her debat, for mens vi til næste år løfter kommunernes budgetter og bruger penge på velfærd, så er der stort set ingen penge til skattelettelser, sagde skatteminister Jeppe Bruus.

Som Pia Kjærsgaard og kebab

Og efter Mette Frederiksen til stående bifald var gået på scenen i Aalborg Kongres & Kultur Center, tog hun også livtag med det emne, der fyldte i korridorerne til årsmødet.

Ordene var valgt med omhu. For hvordan kan en socialdemokratisk ledet regering først lægge en plan for skattelettelser til fem milliarder kroner frem i regeringsgrundlaget og få måneder senere følge op med, at der kommer endnu flere skattelettelser?

- Hvordan kan Socialdemokratiet acceptere det? Er det ikke som hund og kat? Som Pia Kjærsgaard og kebab, spurgte Frederiksen selv retorisk.

Pointen var, at skattelettelser og Socialdemokratiet sagtens kan forenes.

- At være et arbejderparti. Det handler altså ikke om, at dem der arbejder, skal beskattes mest muligt.

- Socialdemokratiet kan godt være i de samlede planer, hvor der også er skattelettelser. Hvis balancerne er de rigtige, sagde Mette Frederiksen og mindede også om, at Socialdemokratiet gik til valg på fire milliarder kroner i skattelettelser.

Pointerne blev mødt af bifald. Ikke et bifald, der kunne måle sig med, da hun erklærede Ukraine troskab, men trods alt et bifald, der dog blev hjulpet godt på vej af partiets egne ansatte og rådgivere.

Se klip med Mette Frederiksen på talerstolen her:

Talte slet ikke om de ekstra skattelettelser

Men kritikerne var ikke overbevist.

Borgmester i Guldborgsund Simon Hansen hæftede sig ved, at Mette Frederiksen i detaljer redegjorde for, hvordan de skattelettelser, der er aftalt i regeringsgrundlaget, bliver fordelt. Men det er ikke dem, der er hovedproblemet.

- Hun taler om de skattelettelser, vi gik til valg på, og som der står i regeringsgrundlaget.

- Det er jo ikke dem, vi kritiserer. Det er jo, at både Nicolai Wammen og Jakob Ellemann snakker om nye skattelettelser. Dem får hun ikke lige rammesat ordentligt i talen.

- Det er lidt ærgerligt, det er jo egentlig det, vi har behov for at tale med hinanden om. Om ikke der er nogle revner i vores velfærdssamfund, vi skal have lappet, før der gives ekstra skattelettelser ud over det, der allerede er aftalt, sagde Simon Hansen.

DSU-formand Katrine Evelyn Jensen blev heller ikke overbevist af statsministerens tale. Hun er arg modstander af de ekstra skattelettelser.

- Jeg håber godt nok, at Socialdemokratiet får kæmpet de skattelettelser væk i forhandlingslokalet.

- Jeg er meget nervøs og bekymret for, hvad det bliver for nogle skattelettelser. Jeg synes ikke, vi er i en situation, hvor vi skal have skattelettelser overhovedet, sagde hun.

Katrine Evelyn Jensen er blandt de interne kritikere af ekstra skattelettelser. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Mette Frederiksen slog efter talen fast, at der kommer ekstra skattelettelser.

- Der kommer en 2030-plan, den er der forskellige prioriteringer i. Herunder også skattelettelser, sagde statsministeren.

Hun brugte også talen til at få baglandet til at forstå, at de ikke skal have en automatreaktion, der siger, at det altid er en dårlig idé at sænke skatten og en god idé at hæve den.

- Pas nu på, at Socialdemokratiet ikke bliver et parti, hvor svaret på det meste er, at skatten skal op, sagde Mette Frederiksen.

En af de mest toneangivende stemmer i Socialdemokratiets bagland er borgmester i Frederikshavn, Birgit Hansen.

Hun er ikke helt med på Mette Frederiksens linje om, at skattelettelser sagtes kan være socialdemokratisk politik.

- Jeg er jo en af dem, der skal arbejde lidt med, at der skal gives skattelettelser i den her tid. Det er ikke noget hemmelighed. Jeg er ikke der, hvor jeg synes, det er noget af det mest socialdemokratiske, der findes i denne verden, når der er andre opgaver, vi skal have lavet, sagde hun.

Ingen debat som skat fra talerstol

Mens de interne stridigheder om skattelettelser og besparelser i kommuner har fyldt op til årsmødet, kom det ikke til debat fra talerstolen.

Forklaringen var simpel. Der var slet ikke mulighed at tage ordet om emnet.

I stedet var der blandt andet en talk med tilrettelæggeren fra TV 2's succesfulde dokumentar om livet i en kolonihave i Aalborg.

I øvrigt en kolonihave, som Mette Frederiksen besøgte og fotodokumenterede på Instagram fredag og også omtalte flittigt i sin tale.

Dem, der ville tale skat, blev henvist til et lukket møde med skatteminister Jeppe Bruus sidst på eftermiddagen.

- Det at være på et årsmøde handler også om at møde og debattere med hinanden. Det gør vi i forskellige formater, og vi har valgt planlagt at gøre det på den her måde, forklarede Jeppe Bruus.

Borgmestrene kunne dog ikke være med til skattemøde, for de var til et andet møde, der blev holdt på samme tid.