Fremover vil vanvidsbilister få langt hårdere straffe. Og politiet må konfiskere bilerne omgående

Et bredt flertal i Folketinget står bag aftale, der blandt andet skal stoppe vanvidskørsel i leasede eller lånte biler.

Et bredt flertal i Folketinget giver blandt andet politiet mulighed for at beslaglægge muskel-biler brugt til vanvidskørsel.

Et bredt flertal i Folketinget er enige om at skærpe straffen for vanvidskørsel. Det betyder blandt andet, at hammeren fremover falder væsentligt hårdere over vanvidsbilister, der begår uagtsomt manddrab i trafikken.

Politiet får også mulighed for at konfiskere og sælge biler, der bliver brugt til vanvidskørsel.

- Det her er en meget markant skærpelse af straffene for at køre vanvidskørsel. Men der er også grund til at gøre det. Det er en meget alvorlig forbrydelse, som truer trygheden i samfundet, siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

Lovbehandling blev forsinket

Aftalen kommer, efter regeringen i foråret 2019 varslede et opgør med vanvidskørsel i trafikken. Men på grund af covid-19-situationen i foråret, blev lovbehandlingen udskudt.

Det er et stort set enigt Folketing, der står bag aftalen. Kun Liberal Alliance og Alternativet er ikke med i kredsen.

Konkret indeholder aftalen, at straffen for overtrædelse af straffelovens bestemmelser om uagtsomt manddrab i forbindelse med vanvidskørsel skal skærpes med 150 procent.

Det betyder, at hvad der før gav 16-18 måneders fængsel, fremover kan betyde straffe på op til tre år og ni måneder.

- Vi synes i Folketinget, at der skal ubetinget fængsel til og straffen skal hæves ganske meget. Hvad der i dag giver halvandet års fængsel, vil fremover give tre år og ni måneders fængsel, så der bliver virkelig slået til her, siger Nick Hækkerup.

Sælger muskelbiler på auktion

Aftalen åbner for, at politiet øjeblikkeligt kan beslaglægge og sælge biler, der er blevet brugt til vanvidskørsel.

- Hvis politiet stopper en person, der har kørt meget for stærkt, så vil de kunne tage bilisten ud af bilen, personen vil komme i fængsel og bilen konfiskeret og sat på auktion. Vedkommende får altså ikke lov at køre videre dagen efter, siger transportminister Benny Engelbrecht (S).

Transportministeren forventer derfor, at biludlejere og leasingselskaber har en interesse i at afholde vanvidsbilister fra at sætte sig bag rattet i en ‘potent muskelbil’.

Selskaberne får nu også mulighed for at undersøge kunderne lidt nærmere.

- Det er klart, at hvis en kunde leaser en muskelbil - altså en, der har masser af hestekræfter - så vil der selvfølgelig være en øget opmærksomhed på det fra selskabernes side.

- Med aftalen bliver der mulighed for at bede om at se en straffeattest, hvis et selskab eller firma mener, at det er nødvendigt, siger Benny Engelbrecht.

- Men det vigtigste arbejdsredskab er, at myndighederne straks og omgående kan tage bilen fra vanvidsbilister, der bliver stoppet. Uanset om det er en fætter eller anden, der proforma ejer bilen. Der er ikke længere en barriere for, at bilen kan blive konfiskeret.

En politibetjent mistede i sommeren 2019 livet på Langebro i København på grund af en episode med voldsom kørsel. Sagen medførte stor opmærksomhed om problemet. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Tilfreds retsordfører

Dansk Folkepartis retsordfører fortæller, at det har gjort stort indtryk på ham, at politiet tidligere har haft svært ved at fjerne vanvidskøretøjer fra vejene.

Derfor er han tilfreds med, at den forhindring bliver fjernet og straffene skærpet.

- Vi lægger vægt på, at vi får højere straffe. To års fængsel i dag giver fem års fængsel i fremtiden. Med den aftale er vi i Dansk Folkeparti meget glade, siger Peter Skaarup.

Dele af initiativerne forventes vedtaget inden jul, mens andre vil blive fremsat i løbet af januar 2021.

Opdatering: I et citat fra trafikminister Benny Engelbrecht (S) er ordet 'minimumsstraf' fjernet. Justitsministeriet oplyser, at aftalen skærper straffene, men kan ikke tolkes som minimumstraf for vanvidsbilisme.