Fremtidsforskere om 'nysgerrighedsår': Det kan nemt blive for rigidt

Ét års uddannelse hvert 10. år er yderst relevant, men svært at sætte på formel for alle, mener eksperter.

Forslaget kommer op til Alternativets landsmøde i denne weekend. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Danskere skal hvert 10. år kunne sætte deres arbejdsliv på pause og tage et års uddannelse.

Det mener formand for Alternativet Uffe Elbæk (Å), der ønsker at gøre op med samfundets ”uddannelseslogik”, hvor man slavisk skal igennem folkeskolen, videre på en ungdomsuddannelse, over på en videregående og så finde et arbejde, man har resten af livet.

- Det tror jeg ikke holder på nogen leder eller kanter. Jeg tror, at vi skal forestille os et samfund, hvor vi lærer hele livet. Altså, at vi har livslang nysgerrighed, som vi formulerer det på Alternativet-sprog. Vi skal dygtiggøre os hele livet, siger han.

Forslaget er en del af i alt 38 ideer, som Alternativets leder har nedfældet og samlet i et udspil, han kalder ”Det næste Danmark”.

Men er det en god idé med at fastlagt år, hvor man kan tænke over, om man har valgt den rigtige vej, eller om man skal udvikle sig i en anden retning?

To fremtidsforskere kommer nedenfor med deres syn på fordele og ulemper ved initiativet:

Fremtidsforsker Anne-Marie Dahl

Foto: Anne-Marie Dahl

Fordele:

- Jeg tror, det bliver nødvendigt at få nogle solide klumper af efteruddannelse og menneskelig udvikling igennem et langt arbejdsliv. Vi skal formentlig arbejde, til vi bliver 80 år i fremtiden, og udviklingen går så stærkt, og vi hele tiden skal kunne noget nyt. Så for at man ikke halser efter, så kunne en refleksionsperiode være en fordel.

- Vi tager en uddannelse som unge, og så prøver vi at lægge lidt kurser på hen ad vejen, og så håber vi, at vi kan holde trit med et foranderligt arbejdsmarked. Det ville være godt, hvis man engang imellem stoppede op og satte et nyt hjul på i stedet for bare at blive ved med at lappe det gamle.

Ulemper:

- Den ene er, at økonomien skal på plads. Hvem skal betale for, at man hiver stikket ud? Men det er politisk, at den slags skal afklares. Ulempen kan være, at det måske ikke er den rigtige måde at komme omkring sit eget liv på og finde ud af, hvad man virkelig gerne vil. Måske er det mere ved at springe ud i livet og møde andre mennesker og være i gang og så langsomt finder man ud af, hvilken retning man skal gå.

- Mennesker har brug for forskellige udviklingsveje. I perioder har nogle måske brug for meget udvikling og fordybelse, og i andre perioder kan man godt køre på. Så hvis det bliver en regel om, at man skal gøre det hvert 10. år, så bliver det en anelse rigidt og svært at gøre optimalt for den enkelte person.

Marianne Levinsen, forskningschef hos Fremforsk

Foto: Fremforsk (© Fremforsk har udnyttelsretten til billedet)

Fordele:

- Idéen er glimrende, fordi vi lever i et samfund, hvor vi har et meget besat arbejdsliv og fritidsliv, så det med at have nogle perioder, hvor man stopper op og reflekterer, fordyber sig og udvikler sig, det gør en til et bedre menneske, partner, ven, forældre - eller hvilken rolle man nu har.

- Og det gør også en til en bedre arbejdskraft, fordi man når at få sjælen med ind imellem og overvejer, om det er det rigtige, man gør, eller om man skal gå i en anden retning. Nogle gange har vi brug for ro og at genoplade os selv, og det vil en idé som denne her give mulighed for. I dag gør folk det af sig selv.

Ulemper:

- Jeg ville være nervøs for at lave det som en standardmodel i samfundet. Dels fordi det er dyrt, men også fordi det ikke er den model, folk vil efterspørge. Det skal passe mere ind i folks liv, og livet leves jo forlæns, men forstås baglæns, som jeg plejer at sige, og man ved altså ikke ti eller tyve år før, om det er lige der, man har brug for et års pause. Der er ikke mange, der planlægger deres liv på den måde.

- Der er rigtig mange, der på et tidspunkt gerne vil have et år, hvor de kan lave noget, men folk vil ikke gøre det på et bestemt tidspunkt hver tiende år. Folk har brug for at have det på forskellige tidspunkter, alt efter hvor man arbejder henne, og hvad man arbejder med. Der er ret forudsigeligt, hvornår der kan være behov for sådan et år. Der mangler et virklighedstjek i ideen.

Facebook
Twitter