Frie Grønne i mål med underskrifter: Klar til stemmesedlen ved næste folketingsvalg

Partiet med Sikandar Siddique i spidsen har indsamlet de forløsende 20.182 vælgererklæringer.

Sikandar Siddique og Frie Grønne vil sælge sig over for vælgerne som det kompromisløse parti på venstrefløjen. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

Når der senest i juni 2023 bliver afholdt folketingsvalg, vil vælgerne kunne sætte deres kryds ved Frie Grønne.

Partiet mangler nu kun Indenrigs- og Boligministeriets formelle godkendelse for at kunne komme på stemmesedlen, efter at det i dag er lykkedes at nå i mål med de 20.182 vælgerklæringer.

- Vi er utrolig glade og stolte. Og vi er utrolig taknemmelige for, at der er så mange borgere, der har støttet os med underskrifter, siger politisk leder Sikandar Siddique.

Med de påkrævede vælgererklæringer i hus bliver Frie Grønne det indtil videre 14. parti, der opnår opstillingsberettigelse ved næste folketingsvalg.

Således er der på papiret lagt op til en hård kamp om at komme over spærregrænsen på to procent af stemmerne.

Blandt andet efter at det sidste år lykkedes for Kristendemokraterne og Veganerpartiet at nå i mål med vælgererklæringerne - og i sidste måned for Lars Løkke Rasmussens parti Moderaterne.

Sikandar Siddique er fortrøstningsfuld. Men han anerkender, at der bliver hård kamp om vælgernes gunst.

- Det her er første skridt. Nu venter den store opgave med at overbevise befolkningen om Frie Grønnes vision, så vi får chancen for at komme ind i Folketinget næste gang.

- Vi ved, at det bliver en svær opgave, men ikke desto mindre er jeg og hele Frie Grønne klar til den.

Mærkesagerne er klima og antiracisme

Sikandar Siddique stiftede i april sidste år partiet sammen med de to andre tidligere Alternativet-profiler Uffe Elbæk og Niko Grünfeld.

De to er henholdsvis tidligere politisk leder af Alternativet og tidligere kultur- og fritidsborgmester i København.

Uffe Elbæk (tv.), Sikandar Siddique og Niko Grünfeld ved et pressemøde på Blågårds Plads i København sidste sommer. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Susanne Zimmer er et tredje velkendt navn hos Frie Grønne, der forlod Alternativet, da partiet nedsmeltede under Josephine Focks lederskab.

Frie Grønne bekender sig til den politiske venstrefløj og har ligesom Alternativet klimaet som mærkesag.

Men partiet har slået sig op på at være en mere kompromisløs klimaforkæmper end Alternativet.

Blandt andet vil Frie Grønne ikke indgå politiske aftaler, hvis det betyder, at de skal give sig på klimaområdet.

- Der er ingen arbejdspladser på en død planet, sagde Sikandar Siddique sidste år til DR Nyheder.

Men også kampen mod racisme er en mærkesag for partiet, slår han nu fast.

Det hænger sammen med hele partiets kernemission.

- Danmark mangler et klimaansvarligt og antiracistisk parti, som vil tage et grundlæggende opgør med den neoliberale økonomiske model, som netop er grunden til, at vi ikke kan løse klimakrisen, som netop er grunden til, at vi har en stigende ulighed, og at mange af vores borgere ikke føler sig frie og lige.

Vil udnytte 'tomrum' på venstrefløjen

Sikandar Siddique øjner et 'tomrum' på venstrefløjen.

Det har de etablerede partier på venstrefløjen, SF og Enhedslisten, efterladt sig ved at rykke til højre mod Socialdemokratiet, mener han.

Og det står Frie Grønne klar til at udnytte - hvis vælgerne er med på den.

- Lige nu er der en etableret venstrefløj, der er ved at rykke over mod midten. Vi har set det i alle klimaaftalerne, vi har set det i landbrugsaftalen. Vi har set, at det er Inger Støjbergs og Pia Kjærsgaards flygtningepolitik, der bliver ført, alt imens støttepartierne holder hånden under regeringen.

- Der er ingen på venstrefløjen, der siger, at de ikke vil rykke sig en milimeter ved forhandlingsbordet. Men vi vil en radikalt anderledes tilgang til klimaet og til vores medmennesker, siger Sikandar Siddique.

Han fik selv racismen at føle i forbindelse med Folketingets åbning tidligere i oktober, da han sammen med sine forældre blev opfordret til at "rejse hjem" af en aggressiv mand foran Christiansborg.

Episoden kan du se i videoen herunder:

Det fik blandt andet statsminister Mette Frederiksen (S) til at bede et samlet Folketing om at tage afstand fra udfaldet mod Sikandar Siddique.

- Et racistisk angreb på en familie er et angreb på alle minoriteter. Det hører ikke hjemme i Danmark, skrev hun på Facebook.

FacebookTwitter