Frie Grønne og Alternativet siger nej tak til veganernes nye alliance

Veganerpartiet forsøger at samle grønne kræfter, men Frie Grønne og Alternativet siger nej tak til tilbuddet.

Franciska Rosenkilde og Sikandar Siddique kommer til at kæmpe om stemmerne for at nå over spærregrænsen på to procent. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Veganerpartiet ser ud til at få svært ved at få flere partier med i en ny grøn alliance.

Partiet offentliggjorde i dag et samarbejde med det lille parti De Grønne, som med 676 vælgererklæringer er langt fra at være opstillingsberettiget til Folketinget. Samarbejdet betyder, at partierne nu ansøger om at stille op sammen til folketingsvalget unde navnet Grøn Alliance på liste G.

Politisk leder i Veganerpartiet, Henrik Vindfeldt, siger, han gerne vil have endnu flere partier og organisationer med i alliancen.

- Det er ikke kun De Grønne, vi skal samarbejde med. Vi skal samle alle grønne kræfter, der er i Danmark, for at få en reel klimaforandring i den næste valgperiode og få reduceret antallet af produktionsdyr. Vi er i dialog med nogle forskellige, siger Vindfeldt uden dog at uddybe, hvem han taler med.

Men i de andre grønne partier, der kommer til at kæmpe for at opnå valg til Folketinget, er der ikke den store interesse i at slå pjalterne sammen i den nye alliance.

Veganerpartiet, Frie Grønne og Alternativet står i den seneste meningsmåling fra Epinion til i alt at få lige over tre procent af stemmerne. Men ingen af de tre partier er over spærregrænsen.

Alligevel siger både Frie Grønne og Alternativet nej tak til et fælles projekt.

Frie Grønne vil bekæmpe kapitalismen

De Grønne har et liberalt udgangspunkt. I partiets vision for 2040 står der blandt andet:

'Markedskræfterne skal i størst muligt omfang drive den grønne omstilling'.

Og det er hovedårsagen til, at Frie Grønne ikke kan se sig selv i et samarbejde, der også involverer De Grønne, siger Frie Grønnes politiske leder, Sikandar Siddique.

- Frie Grønne går ind for, at vi bekæmper kapitalismen og den neoliberale tænkning, som er skyld i, vi har en klimakrise. Vi ønsker ikke mere økonomisk vækst. Vi ønsker, naturen er i fokus frem for økonomisk vækst.

- De Grønne er et borgerligt parti, så det er andet udgangspunkt. Derfor kan det ikke lade sig gøre. Det er ikke nok at være grøn, det er afgørende, vi har det samme ideologiske udgangspunkt.

Er der nogen partier, du kunne forestille dig at slå jer sammen med for at have en større chance for at komme i Folketinget?

- Jeg forstår spørgsmålet, og det er stillet ud fra en Christiansborg-logik om meningsmålinger. Men den endelige meningsmåling er valget. Vi har en masse stærke og gode kræfter, som knokler for, at Frie Grønne bliver et realistisk projekt, der kommer i Folketinget og udfordrer status quo. Det er afgørende, man er kompromisløs, når det kommer til klimaet, siger Sikandar Siddique.

Alternativet: Det er for sent

Franciska Rosenkilde, politisk leder for Alternativet, kan godt se idéen i at slå de grønne kræfter sammen. Men det er for sent i denne omgang, mener hun.

- Nu er vi højest sandsynligt så tæt på et valg, at det ville være vildt, hvis vi skulle nedlægge hele vores organisation for at lave en sammenslutning med nogen, der kun lige er på vej. Vi har kandidater og alt er klar. Så på den her side af et valg er det for sent.

Ud over det praktiske, kan du så se en idé i at forene de grønne kræfter i stedet for, at der er så mange forskellige partier?

- Ja, det er klart. Det er ingen tvivl om, at et stærkt grønt parti i forhold til stemmespild og andre ting vil stå stærkest, siger Rosenkilde.

Ligesom Sikandar Siddique ser hun dog ikke De Grønne, som den oplagte samarbejdspartner på grund at partiets liberale grundlag.

- Det her initiativ er også med en mere borgerlig stemme. Jeg synes, det ville være rigtig godt, hvis der kommer et grønt parti på den borgerlige fløj. Men hele Alternativets økonomiske og sociale politik er ikke borgerlig. Så for mig at se, er der nogle ting der, der er vigtige at få med, siger hun.