Friskole-formand: Politisk fokus på muslimer er bekymrende

Vi skal passe på, at vi ikke gør noget, vi ender med at fortryde, lyder det om politikernes planer om at øge det skærpede tilsyn med især muslimske friskoler.

Det er bekymrnede at fokusere særligt på muslimske friskoler, når der skrues op for de skærpede tilsyn fra myndighedernes side, mener Dansk Friskoleforening. Her fejrer muslimer Eid-ul Fitr ved et arrangement i 2014. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Skærpede tilsyn med friskoler kan være en fin idé, men når man fokuserer særligt på de muslimske friskoler, så bliver det et problem.

Det mener formanden for Dansk Friskoleforening - som har i alt 337 friskoler som medlemmer, herunder størstedelen af de muslimske friskoler – samtidig med, at et politisk flertal gør klar til at øge de såkaldte skærpede tilsyn med alle landets friskoler.

Fokus er dog især på de muslimske af slagsen, lyder det fra flere partier.

- Det er bekymrende, hvis et mindretal i befolkningen skal udsættes for noget særligt, siger Peter Bendix Pedersen, der er formand for Dansk Friskoleforening.

- Vi er lige for loven alle sammen, og et mindretal er en del af samfundet, og de er borgere, ligesom jeg er. Så det er ikke værdigt, demokratisk set, at det skal være sådan, siger han.

En farlig vej

På bordet til de aktuelle forhandlinger i Undervisningsministeriet er blandt andet muligheden for at skrue op for at foretage uanmeldte besøg på friskolerne, tjekke undervisningen og afholde samtaler med skoleledelse, lærere og bestyrelse. Desuden vil man sikre, at den tilsynsførende er uafhængig i forhold til skolens værdigrundlag.

Der er endnu ikke indgået en formel politisk aftale om at øge de skærpede tilsyn, men de øvrige partier i blå blok samt Socialdemokraterne støtter som udgangspunkt regeringens udspil.

Peter Bendix Pedersen fra Dansk Friskoleforening mener, at der kan være gode grunde til at øge de skærpede tilsyn med landets friskoler. Grundlæggende fungerer de nuværende tilsyn dog, som de skal, mener han.

Derfor kan politikernes planer om at skrue op for de skærpede tilsyn være en farlig vej at betræde, mener han.

- Det vigtige for mig er, at vi holder fast i, at der faktisk allerede er noget, der virker, men at vi også har en tradition og nogle frihedsrettigheder, som er vigtige at holde fast i. Så vi må ikke glide ud ad en bekymret vej, hvor vi kommer til at lave noget, som vi bliver kede af bagefter, siger Peter Bendix Pedersen.