Fritidshuse får ingen hjælp mod F-35-støj: ‘Det er unfair’

Forsvarsministeriets udkast til støjhjælp gælder kun boliger godkendt til helårsbeboelse.

En norsk F-35 gav i foråret en smagsprøve på støjniveauet. Fritidshuse er ikke omfattet af regeringens udkast til støjkompensation - i modsætning til i Norge. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Politikerne forhandler stadig om streger på et kort. Streger der afgør, hvilke husstande omkring Flyvestation Skrydstrup der kan få statens hjælp til at dæmpe støjen fra de nye F-35-kampfly.

Til gengæld lægger regeringen ikke op til at tilbyde økonomisk støjhjælp til ejere af sommer- eller fritidshuse i de ramte områder.

Det fremgår af regeringens udkast til en aftale om kompensation for F-35-kampflystøj, der kun nævner boliger ‘godkendt til helårsbeboelse’.

- Jeg synes ikke, det er fair. Det er diskriminerende, at det kun gælder for helårshuse og ikke sommerhuse, siger ejendomsmægler Thomas Severin.

Han forsøger netop nu at sælge et fritidshus ved Skovby, der efter den foreløbige aftaleskitse ligger ganske tæt på boliger, der kan se frem til en økonomisk håndsrækning fra staten.

- Det betyder jo, at man kan have et hus, der ikke får noget, mens naboen får penge til støjisolering. Pensionister har også ret til at bo i deres sommerhus, efter de har ejet det et år, men det er ikke helårsbeboelse, så hvad skal de gøre, siger Thomas Severin, der peger på, at der ligger sommerhus- og rekreative områder under kampflyenes ind- og udflyvningsruter.

Blandt andet ved Vilstrup Strand, Kelstrup og Hoptrup.

Udvider hjælp med 200 millioner kroner

Ifølge aftaleudkastet er regeringen klar til at bruge 230 millioner kroner på at kompensere de naboer, der bliver plaget af støj, når de nye F-35-kampfly skal operere fra Flyvestation Skrydstrup.

Dermed er der tale om en markant udvidelse af hjælpen til de støjramte naboer. Den tidligere VLAK-regering lagde op til at bruge 30 millioner kroner på at kompensere naboer for støj.

Ifølge udkastet vil beboerne i 117 ejendomme, der ligger tættest på landingsbanen, få tilbud om opkøb af deres boliger. I et område, der ligger længere væk, får 1.500 boliger tilbudt støjisolering.

Det er endnu uklart, præcist hvor mange fritids- og sommerhuse, der ligger i de berørte områder.

Men ifølge ejendomsmæglerkæden Realmæglerne og BoligOne, så er der 2.319 fritidsgrunde i de seks postnumre, der ligger tættest på flyvestationen.

Ifølge regeringens udkast, så er der siden 2005 dog kun gennemført tre sommerhushandler i postnummeret 6500 Vojens, hvor flyvestationen ligger.

Norge: Fritidsboliger får støjhjælp

I Norge, hvor F-35-kampflyene er gået i luften, besluttede man tidligere, at støjramte fritidsboliger også har krav på støjisolering.

Hos Venstre, der endnu ikke har nikket ja til aftaleudkastet, er man åben for at gøre som i Norge.

- Det er en af de ting, som vi gerne drøfter med regeringen, siger Karsten Lauritzen, der er forsvarsordfører for partiet.

Venstres Karsten Lauritzen er åben for også at lade ramte fritidsboliger få støjisolering. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

- Der er vel ikke noget, der er fair, når det kommer i den her sammenhæng. Men det må staten tage stilling til, siger borgmester H.P. Geil (V), Haderslev Kommune.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil ikke kommentere sagen. Hun beklager i en skriftlig kommentar, at naboerne til Flyvestation Skrydstrup skal høre om ordningen gennem medierne.

- Det er virkelig ærgerligt. Vi er i fuld gang med arbejdet med at aftale en støjkompensationsmodel til gavn for naboerne. Men vi er ikke færdige endnu. I regeringen har vi gjort os meget umage for at finde en fair model. Jeg synes ikke, at det er ordentligt, at borgerne skal læse om brudstykker lækket i pressen, skriver hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk