Frivillig fra ministers valgkamp blev ansat som kommunikationschef: ’Alt er gået efter bogen’

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) afviser indblanding i ansættelsen af en ny kommunikationschef i ministeriet.

Astrid Krag (S) afviser, at hun har blandet sig i ansættelsen af Social- og Indenrigsministeriets nye kommunikationschef. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Der var mildt sagt ikke god stemning i Folketingets Social- og Indenrigsudvalg tidligere i dag, da social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) var i samråd om ansættelsen af ministeriets nye kommunikationschef.

Den socialdemokratiske regering er nemlig blevet kritiseret for at udskifte det ellers partipolitisk neutrale embedsværk med en række folk med tætte bånd til socialdemkratiske ministre.

Syv ud af ni nye presse- eller kommunikationschefer i ministerierne har politisk tilknytning til ministeren. Det gælder blandt andet den nye kommunikationschef i Social- og Indenrigsministeriet, der ifølge ministeren blandt andet har bidraget frivilligt med 'skriveopgaver' i forlængese af valgkampen i foråret.

Både eksperter og oppositionspolikere har kritiseret ansættelserne over for Berlingske, og kritikken har især været markant fra Liberal Alliances Ole Birk Olesen, der havde indkaldt til samrådet:

- Der er jo ingen tænkende mennesker, der tror på, at det er tilfældigt, at det var en, der arbejdede frivilligt for fru Astrid Krag i valgkampen 2019, der tilfældigvis også var den bedste til at være kommunikationschef for Social- og Indenrigsministeriet, da fru Astrid Kragh blev social- og indenrigsminister. Det er jo ikke tilfældigt, sagde Ole Birk Olesen under samrådet.

Ole Birk Olesen (LA) under dagens samråd i om ansættelsen af den nye kommunikationschef i Social- og Indenrigsministeriet. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Men det afviste Astrid Krag og henviste til, at ’alt er gået efter bogen'. Ifølge hende er ansættelsen sket efter et normalt ansættelsesforløb med opslag af stillingen, flere samtaler og en vurdering fra et uafhængigt ansættelsesudvalg.

- I Danmark har vi neutrale embedsmænd, og de bliver ansat på baggrund af deres faglige kompetencer, deres kvalifikationer, og det er ministerierne, der ansætter embedsmændene. Og det er også det, der har fundet sted, sagde hun.

- Vedkommende har dokumenteret ledererfaring, en baggrund i medieverdenen, viden om ministeriets ressortområde og politisk tæft, lød det fra Astrid Krag.

LA: Hvem tror ministeren, at hun kan narre?

Men den forklaring køber Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, ikke. Ifølge hende kan der ikke være tvivl om, at Astrid Krag enten har gjort ministeriets departementschef eller andre medlemmer af ansættelsesudvalget opmærksom på, hvem hun ville foretrække blev ansat.

- Kan ministeren i dag bekræfte, at ministeren naturligvis har drøftet det med departementschefen eller andre medlemmer af ansættelsesudvalget? spurgte Sophie Løhde under samrådet.

Sophie Løhde (V) under dagens samråd. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Til det svarede ministeren:

- Så kan jeg bare afkræfte, at jeg skulle have afgivet nogen bestilling på, hvem der skulle ansættes. Den beslutning – og den proces – har været i ansættelsesudvalget. Det har jeg ikke hverken blandet mig i eller været blandet ind i, sagde Astrid Krag.

Og Ole Birk Olesen var ikke imponeret over ministerens svar:

- Jeg er bare stadigvæk meget forundret over, hvem ministeren tror, at hun kan narre, lød det.

Ringberg: Diskussionen kommer til at forsætte

I sidste ende handler det om, hvem man tror på, siger DR’s politiske analytiker Jens Ringberg:

- Astrid Krag siger uden vaklen, at ansættelsen er sket helt uden, at hun har været involveret – og hun er forpligtet til at tale sandt over for Folketinget. Astrid Krags kritikere siger, at hun selvfølgelig har påvirket ansættelsen, og de har selv været ministre og har kendskab til livet i et ministerium.

Både Ole Birk Olesen og Sophie Løhde var ministre under den tidligere VLAK-regeringen. Og selv om den nuværende regering afviser, at der er noget at komme efter, og at alt er i tråd med reglerne, så går denne diskussion ikke væk, vurderer Ringberg:

- Det skyldes blå bloks store ønske om at holde liv i den, men også at det er et meget stort antal folk, regeringen har ansat på meget kort tid. Derfor er der meget at spørge om.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er også blevet indkaldt i samråd om sagen af fire af de blå partier, men det har hun dog afvist at møde op til.

- Det bliver skatteminister Morten Bødskov, der kommer til at stå på mål for det samlede billede. Mette Frederiksen vil ikke stille op, og så peger pilen på Bødskov, der er statens øverste personalechef, fordi hans ministerium omfatter Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, siger Jens Ringberg.