Frustration og glæde, efter regeringen dropper udrejsecenter på Langeland

Det vækker lige så stor harme i Ikast, som det vækker glæde på Langeland, at udrejsecenter i Bagenkop ikke bliver til noget.

Langelands borgmester var i går kørt til København for at demonstrere mod et udrejsecenter ved Bagenkop. På vej hjem i bilen var der gode nyheder. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Langelænderne kunne tirsdag aften ånde lettet op, da integrationsminister Mattias Tesfaye (S) skrottede planerne om et udrejsecenter ved Bagenkop efter et møde med Folketingets øvrige partier.

- Det er meget tydeligt, at der er et flertal imod at etablere et nyt udrejsecenter på Langeland. Jeg har hele tiden sagt, at jeg ikke kommer til at tromle hen over et flertal i Folketinget, lød det fra Mattias Tesfaye en lille time efter mødet.

Den melding vækker begejstring på Langeland, hvor øens borgmester Tonni Hansen (SF) har kæmpet en hård kamp mod regeringens planer.

- Vi har ved egen flid og kraft banket Langeland op til at være den største turistkommune i hele det fynske område og skabt et godt renommé om Langeland, så børnefamilier vælger os til, og vi begynder at kunne se en positiv bosætning. Alt det ville jo have været fuldstændig ødelagt, hvis man havde placeret et udrejsecenter med 130 dømte personer, der bare skulle ud af landet, men som kunne bevæge sig frit rundt i lokalsamfundet, siger den langelandske borgmester, der er glad for den opbakning, som er blevet vist Langeland.

  • Busser med utilfredse langlændere var tirsdag kørt til Christiansborg for at demonstrere mod planerne om et udrejsecenter i Bagenkop. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
  • Langelænderne blev ikke hørt, da regeringen besluttede at placere et udrejsecenter ved Bagenkop. Øboerne har til gengæld givet lyd fra sig lige siden regeringen løftede sløret for planerne. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
  • Der blev talt med store bogstaver ved Christiansborg. I bussen hjem var der gode nyheder til langlænderne. Regeringen skrotter planerne om et udrejsecenter ved Bagenkop. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
1 / 3

- Jeg er dybt taknemmelig i forhold til min befolkning, der har kæmpet den her kamp. Jeg er dybt taknemmelig i forhold til de syv fynske borgmestre, der har bakket os op, og for alle de venner, det viste sig, at vi havde i hele Danmark, siger Tonni Hansen på vej hjem fra København, hvor han sammen med flere busfulde langelændere tirsdag foran Christiansborg demonstrerede mod udrejsecenteret ved Bagenkop.

Tilbage til tegnebrættet

Knap så begejstrede er man i Ikast-Brande Kommune, der med regeringens beslutning om at droppe udrejsecenteret på Langeland nu fortsat skal huse de 130 udviste, kriminelle udlændinge på Udrejsecenter Kærshovedgård.

- Det er politisk pinligt. Det er en nedprioritering af Midtjylland. Her har man jo valgt at sige, at hvis det ikke kan blive anderledes, så lader vi dem da bare blive i Midtjylland. Det er ikke okay, siger borgmester i Ikast-Brande kommune Ib Lauritsen (V).

Samme toner lyder fra dele af Christiansborg, hvor Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, mener, at regeringen har svigtet ved ikke at få de dømte udlændinge væk fra Kærshovedgård.

- Helt uforståeligt svigt, at regeringen dropper at flytte udvisningsdømte kriminelle væk fra Kærshovedgård i Midtjylland. Det løser absolut ingen problemer, og det er helt urimeligt at efterlade lokalområdet i utryghed på ubestemt tid, skriver formanden på Twitter.

Magt er lig med ansvar

Integrationsminister Mattias Tesfaye er dog heller ikke tilfreds med, at Kærshovedgård fortsat skal løfte opgaven med at huse de dømte udlændinge.

Han efterlyser derfor, at de øvrige partier er med til at tage ansvaret for en anden løsning.

- Nu er vi i en situation, hvor Folketinget gerne vil have indflydelse på den her slags beslutninger. Der er det bare, jeg siger, at hvis man påtager sig magten over et område, så påtager man sig altså også ansvaret. Jeg håber derfor, at de partiledere, der har haft travlt med at tage til Langeland de sidste par dage, de også lige husker at svinge forbi Ikast-Brande Kommune, siger Mattias Tesfaye, der er ærgerlig over, at der var politisk flertal mod udrejsecenteret på Langeland.

- Det er ikke et problem, at tage derhen, hvor man bliver populær, men politik handler også om at træffe upopulære beslutninger. Det er vi ikke bange for i regeringen. Det håber jeg heller ikke, at resten af Folketinget er bange for.

Mattias Tesfaye uddyber overfor DR Nyheder, hvad der har gjort, at man har omgjort beslutningen.

Blå blok har foreslået et udrejsecenter på øen Lindholm i Stege Bugt, mens Dansk Folkeparti har foreslået at placere det på Grønland. Mattias Tesfaye har tidligere erklæret sig uenig i begge forslag.

Opdateret onsdag klokken 07.06 med video med Mattias Tesfaye.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk