Frustreret V-ordfører: Det må højst tage otte måneder at blive dansk statsborger

En sagsbehandlingstid på 21 måneder er alt for længe, mener Venstres indfødsretsordfører.

Venstres Jan E. Jørgensen er ikke tilfreds med den nuværende sagsbehandlingstid for ansøgninger om statsborgerskab. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Personer, der ønsker dansk statsborgerskab, bør maksimalt vente syv-otte måneder på sagsbehandling.

Det mener Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, der dermed vil nedbarbere den nuværende gennemsnitlige sagsbehandlingstid med 14 måneder.

- Nu har jeg jo en fortid i det private erhvervsliv, så jeg kan slet ikke forstå, man skal vente så frygteligt længe, men ministeriet mener, at man godt kan komme ned på en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på en syv-otte måneder, siger han.

Frustrerende ventetid

I 2012 kritiserede Jan E. Jørgensen, at det dengang i gennemsnit tog 14 til 16 måneder at behandle en sag om statsborgerskab.

Siden da er det kun gået i den forkerte retning, og i dag tager det i gennemsnit 21 måneder at få behandlet sin sag om statsborgerskab.

- Det, synes jeg, er meget frustrerende og meget ærgerligt, siger Jan E. Jørgensen.

Ifølge ham er der dog tale om en sagspukkel, der skal overstås, før sagsbehandlingstiden bliver bragt ned. Det skyldes, at man i øjeblikket behandler sager, der har ventet længe.

- Derfor får man lige nu et billede, hvor sagsbehandlingstiden er blevet længere, fordi de sager, man har afgjort, er de sager, der har ligget længst, siger han.

Behandler gamle sager først

- Det er sådan et eksempel på, at det bliver skidt, før det bliver godt, og der er lys for enden af tunnelen, og hvad man eller kan sige. Hvis man bare havde siddet og behandlet en masse nye sager, så havde du fået en kort sagsbehandlingstid, siger Jan E. Jørgensen.

I 2012 ønskede Venstre-manden en sagsbehandlingstid på et halvt år.

- Selvfølgelig tager det noget tid, for det skal være svært at få statsborgerskab, men jeg synes ikke, mere end et halvt år er rimeligt, lød det fra Venstre-manden.

Men syv-otte måneder kan han godt leve med.

- Jeg synes ikke, det var rimeligt, man skulle vente så længe, da vi havde en socialdemokratisk regering, og jeg synes ikke, det er rimeligt, man skal vente så længe nu, hvor man har en regering med Venstre i spidsen, siger han i dag.

- Vi skal ikke hænge os i en enkelt måned. Hvis vi kan få det bragt ned på en syv-otte måneder, så tror jeg, jeg må stille mig tilfreds.

Jan E. Jørgensen tør ikke komme med et bud på, hvornår sagsbehandlingstiden er bragt ned.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter