Regeringen har sat et tocifret millionbeløb, der skulle have gået til et sikkerhedsprojekt i Syrien, på hold efter mistanke om, at blandt andet britiske og danske bistandskroner er endt i hænderne på ekstremistiske grupperinger i Syrien.
Støttekronerne skulle være gået til Det Frie Syriske Politi via den britiske organisation Adam Smith International.
Det er britiske BBC, der har set dokumentation for, at politienheden, der ellers skulle sikre, at lovgivningen blev opretholdt i de områder, der er kontrolleret af oppositionsgrupper, har samarbejdet med en domstol, hvor en kvinde endte med at blive stenet, og at kontanter er blevet videregivet fra politienheden til ekstremistiske grupperinger.
Adam Smith International afviser anklagerne.
Danmark har fra 2014 til juli 2017 sendt 54 millioner til Det Frie Syriske Politi og i alt bevilliget 60 millioner kroner. 22,2 millioner kroner yderligere skulle have været sendt afsted i december, men de bliver nu holdt tilbage.
Projektet under lup
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) ser med alvor på sagen.
- Vi tager selvfølgelig den slags beskyldninger meget alvorligt. Støtten til AJACS (projektet i Syrien) blev derfor suspenderet, så snart vi blev bekendt med beskyldningerne. Sammen med øvrige donorer til programmet foretager vi en grundig undersøgelse af påstandene, siger Anders Samuelsen i en skriftlig kommentar.
På nuværende tidspunkt kan det ikke afvises, at danske støttekroner er endt i de forkerte hænder.
- Situationen på jorden i Syrien er ekstremt vanskelig, og det er ikke uden risiko at støtte stabiliseringsindsatser der. Derfor har vi også et omfattende monitoreringssystem for programmet. Danmark har netop givet støtte til det frie syriske politi for at modgå radikale gruppers indflydelse og skabe tryghed for den syriske civilbefolkning.
DF: Stop al støtte til enkeltgrupper
- Men dansk bistand må selvfølgelig ikke misbruges. Det er derfor, vi har valgt at reagere, som vi gør. Støtten til AJACS bliver kun genoptaget, når vi er fuldt ud betrygget i, at pengene ikke går til de forkerte, siger Anders Samuelsen.
Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, vil som konsekvens af afsløringerne helt stoppe donationer til grupperinger i Syrien.
- Alle pengemidler til enkelte grupper i den syriske borgerkrig skal vi holde op med at give. Sådan skal det være, for vi aner ikke, hvem vi har med at gøre.
Ifølge Enhedslistens politiske ordfører, Nikolaj Villumsen, er det ikke overraskende, at der er opstået tvivl om, hvad pengene er gået til.
- Denne her bekymring er desværre ikke helt ny. Fra Enhedslistens side har vi rejst en bekymring om nogle af de grupperinger, der er beskrevet i BBCs dokumentar, siger han.
Britisk selskab afviser anklager
Også Socialdemokraterne og De Radikale vil til bunds i sagen.
- Det er dybt bekymrende, hvis det passer, fordi det skal selvfølgelig ikke være på den måde, at den støtte, vi giver for at opretholde en politimyndighed i Syrien, bliver brugt til ekstremisme. Hvis det passer, så skal der gribes ind, siger Socialdemokraternes udenrigsordfører, Nick Hækkerup.
De Radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard, er enig:
- Er der noget om de her anklager, så er vi nødt til at stoppe støtten, siger han.
En talsmand fra Adam Smith International afviser over for BBC, at danske og britiske støttekroner er endt i hænderne på ekstremister:
- Vi har brugt skatteydernes penge effektivt til at bekæmpe terrorisme, bringe sikkerhed til det syriske samfund og gjort alt for at dæmpe de betydelige risici, der er forbundet med at operere i en krigszone.
- Vi har sammen med vores partnere lykkes med projektet i et ekstremt udfordrende og sikkerhedsmæssigt svært miljø under overvågning af de seks donorlandes regeringer.