Frygt for svinebakterie stopper skolebesøg i ramte stalde

Sundhedsministeren stopper skolebesøg hos inficerede svinebesætninger for at beskytte eleverne mod svinebakterien MRSA.

Det skal ikke længere være tilladt for skoleklasser at tage på besøg i MRSA-ramte svinestalde. Sundhedsminister Nick Hækkerup vil lave et forbud, erfarer DR Nyheder. (Foto: © Anders Bindesbøll, DR P4 Østjylland)

Det skal nu være slut med at tage folkeskoleklassen ud i en MRSA-ramt svinestald for at lære eleverne om landbrug.

Det bliver et af resultaterne af det MRSA-samråd, som sundhedsminister Nick Hækkerup og fødevareminister Dan Jørgensen i dag er i omkring bakterien.

- Der er ingen grund til at lade børn eller andre besøge gårde, hvor vi ved, at der er smittede griser, siger Nick Hækkerup.

Forsigtighedsprincip

Det vides ikke præcist, hvor mange gårde, det drejer sig om, og Nick Hækkerup understreger, at der er tale om et forsigtighedsprincip.

- Der er ikke stor risiko for at blive smittet, hvis man besøger en stald en enkelt gang. Men noget tyder på, at der er et kraftigt stigende antal smittede. Det giver anledning til bekymring, siger han.

MRSA har i år krævet sine første beviste dødsofre i Danmark og antallet af ramte personer er også højere end nogensinde.

- Når børn besøger en gård, er der en risiko for, at de bærer den med ud i samfundet. Og da der er tale om en resistent bakterie, vil vi gøre alt for at forhindre, at det sker, siger Nick Hækkerup.

Første danskere døde af MRSA i år

MRSA er en multiresistent stafylokokbakterie. Udgaven ved navn CC398 kaldes svinebakterien. Den bliver resistent overfor antibiotika, når svin får medicinen i landbruget. Bakterien er ikke farlig for svinene, men kan være det for mennesker.

Den giver typisk bylder eller sår, men kan i værste tilfælde gå i blodet og dermed blive dødelig.

- Hvis man er svækket i forvejen, kan det have meget alvorlige konsekvenser, understreger fødevareministeren.

Korrigeret klokken 16.13. Det er kun inficerede gårde, der ikke længere må besøges af skoleklasser.