Fungerende USA-ambassadør om Samuelsens tweet: Vi kan klare ærlig snak

Kritisk tweet om Donald Trump vil ikke blive rapporteret hjem, siger USA's fungerende ambassadør.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (t.h.) og den fungerende amerikanske ambassadør i Danmark, Laura Lochman (t.v.), deltog i dag begge ved Rebildfesten i anledning af den amerikanske uafhængighedsdag. Forholdet mellem de to lande er - trods Samuelsens kritiske tweet - stadig godt, forsikrer ambassadøren. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Er det upassende, når den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), skriver på Twitter, at USA's præsident skal "stramme op"?

Det mener flere danske politikere, der i går kritiserede udenrigsministerens pludselige indblanding i Trumps Twitter-krig med medierne.

Men ifølge USA's fungerende ambassadør i Danmark lader det nære forhold mellem USA og Danmark sig ikke påvirke af et enkelt tweet.

- Vi er venner, og vi har et langt forhold. Og vi kan godt klare en ærlig snak mellem allierede, så jeg synes, at det er et sundhedstegn, siger fungerende ambassadør Laura Lochman, der har talt med P1 Orientering.

Samuelsen: Genskab respekten

Præsident Donald Trump havde skældt ud på amerikanske medier og delt et vidoeklip af sig selv, der er i brydekamp med en person gemt bag et CNN-logo.

Søndag aften reagerede Anders Samuelsen og skrev på Twitter, at Donald Trump skulle stramme op og koncentrere sig om "kampen for frihed og på at genskabe respekten for præsidentembedet".

Men den udmelding er altså ikke noget, som ambassaden i København vil rapportere hjem til Washington D.C.

- Ting, som sker i pressen på en daglig basis, de bliver ofte ikke rapporteret videre. For de bliver også viderebragt af åbne kanaler som medierne, så det er ikke så meget vores funktion, siger Laura Lochman.

Ambassadør: Besked blev sendt videre

Det betyder dog ikke, at kritiske udmeldinger fra danske toppolitikere ikke kan indgå i rapporten hjem til det amerikanske udenrigsministerium.

Da Donald Trump for en måned siden valgte at trække USA ud af Paris-aftalen om klimaet, beklagede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) beslutningen og efterlyste globalt lederskab fra USA.

Og den besked blev sendt videre.

- Vores to regeringer har forskelige holdninger til dette emne, og det er i orden. Vi kan godt være uenige. Det kan ikke undgås i forhold, men det ændrer ikke selve forholdets natur, siger Laura Lochman.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har sagt til det forsvars- og sikkerhedspolitiske medie Olfi, at Donald Trumps regering virker splittet i to fløje.

Er Donald Trump eller nogen i hans administration vidende om, at danske toppolitikere udtrykker bekymring over hans regering?

- Jeg kan ikke svare konkret på, hvem der kender til hvilke specifikke citater fra danskere, siger Laura Lochman, men understreger, at ambassaden i København løbende analyserer og sender anbefalinger hjem.

- Washington er opmærksom på, hvad folk tænker og mener i Danmark, siger hun.