Valgforsker: Flere politikere bruger valgplakater - og det betaler sig

Fra slutningen af oktober vil nærmest hver en lygtepæl være plastret til med valgplakater.

En af Danmarks største valgplakatproducenter oplever en stor stigning i salget forud for kommunalvalget - arkivfoto. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Om små to uger begynder et vildt ræs, hvor nærmest alle kneb gælder.

Fra 28. oktober bliver det nemlig muligt for kandidaterne til det kommende kommunalvalg at opsætte valgplakater, så hver en trofast partisoldat bliver kastet rundt i gader og stræder for at finde den allerbedste lygtepæl eller motorvejstilkørsel til deres foretrukne kandidats smilende ansigt.

Og det lader til, at der bliver ekstra kamp om pladsen i år, viser en undersøgelse foretaget af Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

De har foretaget en rundspørge blandt de kandidater, der allerede sidder i en kommunalbestyrelse, og som har valgt at genopstille.

Den viser, at 97 procent af kandidaterne vil tage endnu en tørn i plakatmanegen. Hermed tegner sig et billede af en stigning, hvis man sammenligner med de to seneste kommunalvalg.

Reglerne om valgplakater

Valgplakater må opsættes fra den fra klokken 12 den fjerde lørdag før valgdagen indtil otte dage efter valget. Hvis det ikke overholdes kan der vanke en bøde.

Plakaten må maksimalt måle 0,8 kvadratmeter, men ved tilladelse kan det være muligt at ophænge større plakater, bannere, skærme med levende tekst og billeder.

Valgplakater må hænges op på master til vejbelysningen og til brug for elforsyningen på både offentlige og private veje. Derudover må valgplakater på offentlige veje også hænges på vejtræer, hegn samt på indretninger fæstnet i jorden, der har til formål at fremvise valgplakater.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet

Her brugte henholdsvis 50 procent og 65 procent af kandidaterne valgplakater i deres kampagne. De tal omfattede dog alle kandidater - ikke kun dem, som allerede sidder i en kommunalbestyrelse - og derfor kan tallene ikke direkte sammenlignes.

Men ifølge valgforsker og professor ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen, er der ikke nogen tvivl om, at flere og flere politikere vælger at plastre bybilledet til med ansigtet i kampagnefolder.

Og det er der en god grund til, fortæller valgforskeren:

- Ved tidligere valg har det vist, at de trækker flere stemmer til. Det, vi langt hen ad vejen kan se, er, at valgplakater flytter stemmer internt på listen, men det er også nok til, at kandidaten vil gøre en indsats for at flytte de måske tyve stemmer, der kan afgøre, om de kommer ind eller ej, siger han til DR Nyheder og uddyber:

- Det store men er, at hvis alle begynder at gøre det, så har vi i hvert fald svært ved at vise, at det har en effekt.

Plakatproducent: Regner med at vi runder 100.000

Hos Laser Tryk, der er en af landets største producenter af valgplakater, solgte de ved seneste kommunalvalg 70.000 plakater. Men her fem uger før valget, har man allerede rundet 65.000 eksemplarer.

Derfor regner de med, at tallet fra seneste valg bliver klart overgået i år.

- Vi gætter på, at vi runder i alt 100.000, inden krydsene skal sættes i år, siger Anders Grønborg, direktør i LaserTryk.dk, til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

Og det er ikke tilfældigt, at vi ser en stigning i politikernes brug af valgplakater. For ud over at politikerne er blevet mere bevidste om, at de har en effekt, så er der også en ganske anden og mere jordnær forklaring, mener valgforsker Kasper Møller Hansen.

- Valgplakater er blevet meget billigere og kan fås for omkring 20 kroner. Og så kan man nu have tyve plakater under armen, når man skal ud og sætte dem op. I gamle dage var det krydsfiner og vådrumslim og hele molevitten, men nu bliver det trykt direkte på pappet, så de er meget nemmere at sætte op, siger han.

Kan plakaterne også betyde noget for valgdeltagelsen?

- Det er meget svært at måle. Man kan i hvert fald sige, at de er med til at skabe opmærksomhed og er et ritual omkring det at stemme. Jeg tror, at det er vigtigt, at vi holder fast i det, siger professor Kasper Møller Hansen.

Valget til landets 98 kommuner afholdes 21. november.