Fyret forsvarsdirektør fik 700.000 kroner i fratrædelse - straks efter blev han genansat

Fik godtgørelse og blev genansat, mens Rigsrevisionen undersøgte mistanke om svindel i hans styrelse.

Det undrer - og forarger - forsvarsminister Trine Bramsen, at man har betalt den nu afsatte direktør i Forsvarets Ejendomsstyrelse 700.000 kroner i fratrædelsesgodtgørelse - blot for at ansætte ham igen. (Foto: Jørgen Søby, DR)

Den 5. december rettede Rigsrevisionen og statsrevisorerne så hård kritik mod Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, at det kostede direktør Hans Høyer jobbet.

Men godt en måned forinden, den 1. november, tikkede der 696.276 kroner ind på Hans Høyers konto.

Det var en fratrædelsesgodtgørelse, fordi hans kontrakt udløb, og den kunne han indkassere, selvom han blev ansat igen - i samme stilling, men på en ny kontrakt.

Både udbetalingen og genansættelsen foregik vel at mærke på et tidspunkt, hvor Rigsrevisionen var ved at undersøge uregelmæssigheder i styrelsens regnskaber. En undersøgelse, der afslørede mulig svindel, førte til en politianmeldelse af to af Hans Høyers medarbejdere, og som var årsag til statsrevisorernes sønderlemmende kritik - og både hans egen og Forsvarsministeriets koncernstyringsdirektørs fritstilling.

- Først troede jeg, at det var en joke, lyder reaktionen fra forsvarsminister Trine Bramsen (S).

- Jeg troede, at nogle lavede grin med mig, for jeg kan simpelthen ikke forstå, at man kan få så mange penge for at fortsætte i sit job.

'Provokerende', men efter bogen

Det, der især får forsvarsministeren til at måbe, er, at de 700.000 kroner er et beløb udover Hans Høyers løn.

- Det er jo to gange pædagoglønninger! I de flestes ører er det et tordnende højt beløb, siger Trine Bramsen.

Men der er ikke noget fordækt over udbetalingen i sig selv. Godtgørelsen er en del af den slags åremålskontrakter, der frem til 2016 blev indgået mange steder i det offentlige for at kompensere topledere for en kort ansættelsesperiode.

- Det, der overrasker mig, er, at man ikke har skelet til, om han også har passet sit job godt, da han blev ansat igen, lyder det fra Trine Bramsen.

- For mig er det at passe sit job godt, når man har ansvaret for så stor en driftsorganisation også, at man ikke får anmærkninger for, at der kan forekomme snyd og svindel og bedrag. Og det er der jo gjort i den her periode, siger hun.

Hvorfor er du så forarget over det? Det har jo bare været en del af hans lønpakke.

- Ja, men jeg står og skal håndtere en sag, hvor jeg har valgt, at der skal siges farvel til en direktør, som ikke har reageret på meget alvorlige advarsler, siger Trine Bramsen med henvisning til, at medarbejdere både i og udenfor Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse længe har forsøgt at råbe vagt i gevær overfor ledelsen, om at noget ikke foregik helt efter bogen, når det gjaldt regnskaberne.

- Når jeg så vender stenene, finder jeg ud af, at der er givet så mange penge for, at han kunne fortsætte i sit job. Og det er ved siden af en høj løn, bonusser og alt muligt andet.

- Jeg synes faktisk, at det er rigtig provokerende, siger hun.

Opgør med bonusser

Efter hele miseren i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, som i forlængelse af skandalesagerne i Skat og Britta Nielsens svindel i Socialstyrelsen har fået statsrevisorerne til at iværksætte en stor undersøgelse på tværs af ministerier, frygtede Trine Bramsen, 'at der lå sådan noget her og gemte sig'.

Men pengene er overført, beløbet var en del af Hans Høyers kontrakt, og derfor er han da også berettiget til dem, erkender ministeren.

- Selvom jeg kunne have lyst til at tage hjem og hente værdigentande og andet - sige, 'det var ikke fair!', så kan jeg selvfølgelig ikke det.

Alligevel vil Trine Bramsen ikke lade sagen ende her.

- Når jeg graver mig ned i sådan en sag her, er der noget, der springer i øjnene, nemlig at der bliver udbetalt store bonusser. Det er ikke, fordi jeg ikke under offentligt ansatte en ordentlig løn, men så synes jeg, at de netop skal have en ordentlig løn, siger hun.

Og et opgør med bonusser er en ting Trine Bramsen agter at 'arbejde med' - både når det gælder de 20.000 ansatte i Forsvaret, men også på andre resortområder.

- Jeg kommer til at løfte det her ind i regeringen også, siger hun.

Hans Høyer har ikke ønsket at stille op til interview, men udtaler i en skriftlig kommentar:

- Da jeg er fritaget for tjeneste, finder jeg det mest korrekt, at det er min arbejdsgiver - altså Forsvarsministeriet - der udtaler sig om mine ansættelsesmæssige vilkår. Herunder det nævnte fratrædelsesbeløb.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk