Gevinst eller spareøvelse: Politikere uenige om frivilligjob som Jeannes

Regeringen og Konservative vil have flere til at gøre som Jeanne Noe og yde en frivillig indsats lokalt.

Jeanne Noe står som frivillig for at arrangere ’dameklub’ en gang om ugen på Café Amalie, et værested for udviklingshæmmede i Horsens. I denne uges udgave af ’Langt fra Borgen’ får hun hjælp af to Christiansborg-politikere.

Jeanne Noe sætter neglelak, neglelakfjerner og vatrondeller frem på bordet.

Hun er ved at gøre klar til sin ugentlige 'dameklub' på Café Amalie i Horsens. Et værested for udviklingshæmmede voksne.

Her er den 25-årige pædagogstuderende kommet fast som frivillig i snart to år. Blandt andet har hun lagt timer i at arrangere kor og koncerter med caféens brugere, ligesom hun har været med dem og det faste personale på ture i både Danmark og udlandet.

- Min rolle er at give det der ekstra, som personalet måske ikke altid har tid til. Og det synes jeg jo er vigtigt – at give noget ekstra til nogen, som har brug for det, forklarer hun.

Frivillighed på den politiske dagsorden

Jeanne Noe er bare én ud af de omkring 40 procent af danskerne, der hvert år yder en eller anden form for frivillig indsats.

Men står det til Det Konservative Folkepartis politiske ordfører, Mette Abildgaard, skal endnu flere danskere påtage sig frivillige opgaver i deres lokalområde til gavn for samfundet.

Vi lever i en tid, hvor flere har travlt med, at det er kommunen, der skal fikse problemerne.

Mette Abildgaard, Politisk ordfører, Det Konservative Folkeparti

Det forklarer hun i denne uges udgave af ’Langt fra Borgen’, hvor hun og Christiansborg-kollegaen Finn Sørensen fra Enhedslisten selv trækker i arbejdstøjet som frivillige for en dag.

- Det er fantastisk med alle dem, der yder en frivillig indsats, men potentialet er meget større. Desværre kan vi eksempelvis se, at de unge mennesker mellem 18 og 29 år er dem, der laver mindst frivilligt arbejde. Og dem vil jeg rigtig gerne have til at løfte en større opgave, siger Mette Abildgaard.

Ambitionen om flere frivillige deler hun med regeringen, der i sidste uge lancerede en såkaldt civilsamfundsstrategi.

Fakta om regeringens plan for civilsamfundet
  • Den nye civilsamfundsstrategi er en del af regeringens oplæg til satspuljeforhandlingerne, som partierne tog hul på tidligere på måneden.
  • Udspillet rummer 12 initiativer til i alt 112 millioner fordelt over fire år og skal blandt andet få flere borgere - også udsatte og arbejdsløse - til at tage aktiv del i frivillige aktiviteter.
  • Allerede i august vedtog et bredt politisk flertal regeringens forslag om en lempelse af reglerne for, hvor mange timer dagpenge- og efterlønsmodtagere må bruge på frivilligt, ulønnet arbejde.
  • Fra 1. juli i år blev det desuden muligt for kommuner og regioner at tegne forsikring for borgere, der leverer en frivillig indsats i forbindelse med kommunens eller regionens opgaver.

Kilde: 'Strategi for et stærkere civilsamfund', Børne- og Socialministeriet, Regeringen.dk

Udspillet skal, ifølge Mette Abildgaards partifælle børne- og socialminister Mai Mercado (K), blandt andet bidrage til, at der bliver ”sat skub i frivilligheden i alle kroge af landet”.

EL: Frivillige lapper huller efter velfærdsbesparelser

Finn Sørensen, der er Enhedslistens beskæftigelses- og kommunalordfører, er derimod langt fra enig i regeringens politik på området.

Han synes, det er godt, at borgere som Jeanne Noe gør en frivillig indsats. Men han mener samtidig, at flere af landets kommuner bruger frivillige til at løse opgaver, som egentlig burde løses af det lønnede personale.

Et eksempel på sådan en opgave kan være at køre ture med svagelige ældre og demente fra et plejehjem, forklarer Finn Sørensen.

- Jeg oplever en klar tendens til, at kommunerne prøver at bruge frivillige til at lappe hullerne efter mange års nedskæringer i velfærden, siger han og refererer til tal fra Danmarks Statistik, der viser, at der siden 2010 er blevet omkring 37.000 færre ansatte i kommunerne.

K vil have flere til at tage ansvar

Udover at give et nap med på Café Amalie er de to Christiansborg-politikere i programmet også en tur i Nørre Snede.

Her hjælper de en frivillig med at skaffe penge til en lokal forening ved at tømme skraldespande i byen. En tjans, som tidligere blev klaret af kommunens egne ansatte.

Er du en del af et frivilligprojekt i dit lokalområde?

I forbindelse med kommunalvalget sætter DR fokus på lokale løsninger. Har du været med til at lave en lokal løsning, så brug to minutter og del det med os her.

Mette Abildgaard mener, at det er positivt, hvis der er borgere i en by, som frivilligt vil bidrage til at løfte den type opgaver mod at tjene penge til foreningslivet.

- Vi lever i en tid, hvor flere har travlt med, at det er kommunen, der skal fikse problemerne. Og der synes jeg, det er fantastisk, at der er nogen, der går frem og siger: ”Jeg vil gerne tage ansvar og være med til at løse nogle af de udfordringer, der måtte være i min by”, siger den konservative ordfører.

Opretter jobbanker for frivillige

Sidste år viste en undersøgelse fra Syddansk Universitet og kommunernes og regionernes analyseinstitut KORA, at man i flere kommuner havde et særligt fokus på at opbygge nye samarbejder med frivillige og foreninger.

Men i Finn Sørensen fra Enhedslistens øjne er kommunernes søgen efter frivillige kræfter blevet lige lovlig aggressiv.

Det er fint, hvis flere vil gøre en frivillig indsats, men det er de frivillige selv, der skal være drivkraften i det.

Finn Sørensen, Beskæftigelses- og Kommunalordfører, Enhedslisten

Som eksempel nævner han, at man nogle steder i landet har oprettet særlige jobbanker for frivilligjob med målrettede opslag, der skal skaffe - eller "rekruttere" - frivillige til forskellige kommunale institutioner og projekter.

- Det er fint, hvis flere vil gøre en frivillig indsats, men det er de frivillige selv, der skal være drivkraften i det. Det er jo det, der ligger i hele begrebet. Det skal komme nedefra, siger Finn Sørensen.

Mette Abildgaard synes omvendt, det er godt, at kommunerne aktivt søger frivillige til tilbud som værestedet Café Amalie. Så længe tilbuddet ikke står og falder med de frivilliges arbejdskraft.

- For mig er det afgørende, at det frivillige er et supplement, som tilføjer noget ekstra, siger hun.

På Café Amalie er personalet glade for samarbejdet med frivillige som Jeanne Noe. Men er rollefordelingen mellem lønnede medarbejdere og frivillige den rigtige? Det diskuterer to af de faste pædagoger med Mette Abildgaard (K) og Finn Sørensen (EL) i videoen herunder.

Klik herover og se videoen

Får selv meget ud af det

Jeanne Noe blev i sin tid tilknyttet Café Amalie, efter hun så et Facebook-opslag, hvor Horsens Kommune søgte frivillige til kommunens handicap-, psykiatri- og socialområde.

Som pædagogstuderende får hun også selv meget ud af at være frivillig og lave aktiviteter med værestedets brugere. Både fagligt og personligt, forklarer hun.

- De giver jo også mig helt vildt meget igen. Man går altid herfra med et smil på læben. Så det går jo begge veje.

'Langt fra Borgen' bliver sendt i aften på DR1 klokken 21.55. Programmet kan derefter ses på DR TV.

FAKTA: Kommuner vil have mere frivillighed

  • Sidste år viste en rapport fra det daværende KORA og Syddansk Universitet, at flere kommuner har fået øjnene op for de frivillige kræfter.
  • Fire ud af fem af de kommunale fagchefer i undersøgelsen svarer, at de inden for det seneste år har haft et særligt fokus på at opbygge nye samarbejdsaftaler med frivillige.
  • En tredjedel har en forventning om, at samarbejdet med de frivillige på sigt kan nedbringe kommunens udgifter.
  • Dog er det kun hver 20. fagchef, der vurderer, at samarbejdet med frivillige sparer kommunen penge her og nu.
  • Kilde: 'Kommunernes samarbejde med civile aktører', Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA), Syddansk Universitet