GGGI-redegørelse: Tre skal i tjenstligt forhør

Redegørelsen af GGGI-sagen melder, at der er blevet begået alvorlige fejl, og at tre skal i tjenstligt forhør.

Tre tjenestemænd i Udenrigsministeriet skal i tjenstligt forhør efter at have fortiet oplysninger om rejseregler

Det viser GGGI-redegørelsen som netop er blevet fremlagt i Udenrigsministeriet.

Hård kritik af embedsmænd

Det er en alvorlig sag. Folketinget er blevet misinformeret og en minister er gået af.

Sådan siger nyudnævnt udenrigsminister Holger K. Nielsen på pressemødet i Udenrigsministeriet i dag, hvor redegørelsen af GGGI-sagen blev fremlagt.

- Udenrigsministeriet tog straks d. 20 november initiativ til at undersøge, hvad der gik galt, så vi kan lære, få rettet op på procedurerne og få afklaret, hvilke konsekvenser sagen skal have - herunder personalemæssige, siger Holger K. Nielsen.

Grundlag for at indlede tjenstligt forhør

Redegørelsen beskriver, hvorfor Christian Friis Bach (R) endte med at få forkerte oplysninger fra ministeriet, samt hvorfor han først blev informeret om fejlen flere uger efter, at den var blevet opdaget.

I redegørelsen står, at Udenrigsministeriet på grundlag af undersøgelsen i samråd med Kammeradvokaten, Justitsministeriet og Moderniseringsstyrelsen har fundet grundlag for at indlede tjenstligt forhør mod tre tjenestemænd.

Forhør med tre ledende medarbejdere

De tre ledende medarbejdere skal nu afhøres af en uafhængig forhørsleder - typisk en dommer, så det sikres, at alt foregår korrekt og uafhængigt.

- Det sker for at afklare, om der skal iværksættes sanktioner efter tjenestemandsloven og for at belyse sagen bedre og dybere, siger Holger K. Nielsen.

Der er begået alvorlige fejl

Redegørelsen melder om, at der er blevet begået alvorlige fejl, og at der er en række områder, som kalder på skærpet opmærksomhed og forbedringer.

Vurderingeren er dog, at Udenrigsministeriet kvalitetsikringssystemer overordnet er velfungerende og rettidigt sikrer den fornødne kvalitet i sagsbehandlingen.

Fejlene er sket på trods, og derfor iværksætter Udenrigsministeriet som oppfølgning på sagsforløbet med GGGI nu en række initiativer.

Kvalitetsikring af Udenrigstjenesten

Udenrigsministeriet vil som konsekvens af hele GGGI-sagen nu lave kvalitetsikring af hele Udenrigstjenesten.

- Udover de mulige personalemæssige konsekvenser, så skal vi naturligvis også lære af fejlene, derfor er jeg tilfreds med at Udenrigsministeriet nu tager fem initiativer som skal forbedre kvalitetssikringen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter