Gjerskov og EL giver 67 millioner til grønt landbrug

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) og Enhedslisten har afsat penge til grønne ideer i landbruget.

Mette Gjerskov (S) støtter sammen med EL grøn innovation i landbruget med 67 millioner kroner. (Foto: DR © DR)

En selvforsynende landmand, der dyrker hestebønner til at fodre sine dyr med i stedet for at importere soja fra Sydamerika.

Det er ifølge fødevareminister Mette Gjerskov (S) et rigtig godt eksempel på en grøn ide, som fortjener støtte. Hun har sammen med Enhedslisten indgået en aftale, der sikrer 67 millioner kroner i støtte til den slags tiltag.

Pengene skal administreres af Det Grønne Udviklings- og Demonstrationsprogram, der skal vurderer, hvilke projekter der fortjener støtte.

- Der sidder nogle dygtige folk, som er med til at spotte, hvor udviklingen bærer hen. Og hvad det er for noget miljøteknologi, vi har brug for. Også til at finde dem, som vi kan få eksport ud af, siger Mette Gjerskov.

Og selvom ideerne måske nok er gode, så er det ikke altid, de er økonomisk holdbare. Derfor er støtten nødvendig, mener Mette Gjerskov.

- Der er ofte et hul imellem forskningen og den produktion, der er ude i virkeligheden. Så man tager ideer fra forskningen og laver en forretningsmodel om dem, så det også kan bruges i virkeligheden, og så kan landmændene tage dem til sig, siger hun.

Pengene er en del af finansloven for 2013, som regeringen lavede sammen med Enhedslisten, og udgør en pulje på i alt 100 millioner kroner frem mod 2015. De 67 millioner skal altså nu bruges på udvikling af såkaldte grønne ideer i landbruget.

- Det er et af de elementer, som vi synes er rigtig afgørende, siger han.

Per Clausen fra Enhedslisten vil gerne øge fokus på bæredygtig produktion i landbruget. Og importen af soja fortjener stor fokus, mener han.

Samtidig opfordrer han til, at Folketingets partier bredt øger fokus på området.

- Det, der er interessant, er, hvis vi virkelig kan skabe noget nyt. Kan vi producere fødevarer på en bæredygtig og fornuftig måde og samtidig måske også øge produktionen og dermed øge indtjeningen, så synes jeg, det er rigtigt spændende, siger han.

Dansk Folkepartis ordfører på samme område, René Christensen, er også begejstret.

- Udvikling og forsøg er et område, som vi i dansk landbrug har ligget i front på i mange år. Så jeg synes, det er udmærket, at der bliver mulighed for at få nye ideer på bordet, siger fødevareordfører Erling Bonnesen (V).

Og selvom aftalen er lavet med Enhedslisten, så er både Venstre og Dansk Folkeparti positive overfor initiativerne. Opbakning fra oppositionen

Facebook
Twitter