God vind, tak og tragisk: Venner og fjender tager afsked med Lars Løkke

Der er rosende ord til både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen på de sociale medier.

Lars Løkke Rasmussen meldte sin afgang på Twitter, siden har de sociale medier sydet og boblet med reaktioner. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Efter flere ugers intern strid i Venstre er det hele kulmineret her til formiddag, da Lars Løkke Rasmussen meldte sin afgang som partiformand på Twitter.

- Vigtigt at holde fast i sin selvrespekt. Kan ikke være formand for et parti, hvor jeg som formand afskæres fra min mulighed for at få diskuteret og afprøvet den politiske linje, jeg har lagt, i det landsmøde-forum, hvor jeg er valgt. Tak for mange gode år, skrev han.

Siden har det sydet og boblet på de sociale medier, hvor både kolleger fra partiet og fra Christiansborg har travlt med at takke Lars Løkke Rasmussen for hans indsats som både partiformand og tidligere statsminister.

Den tidligere justitsminister for Venstre Søren Pind skriver blandt andet:

- Tak for dit virke. Du er uden sidestykke den dygtigste homo politicus, jeg nogensinde har mødt. Aldrig færdig. Altid på vej.

Og han er altså langt fra alene med rosende ord til Lars Løkke Rasmussen, som tidligere i dag forlod Venstres hovedbestyrelsesmøde i Brejning.

"En sort dag for Venstre"

Folketingsmedlem og tidligere minister for Venstre Lars Christian Lilleholt skriver på Twitter:

- En sort dag for Venstre og det borgerlige Danmark. Stor tak til Lars Løkke Rasmussen for en kæmpe indsats som sundhedsminister, finansminister og statsminister i to omgange.

Men det er som nævnt ikke kun fra egne rækker, at der er pæne ord til den tidligere statsminister. Formand for de konservative Søren Pape Poulsen takker for et godt regeringssamarbejde.

- Tak til Lars Løkke for et rigtigt godt samarbejde. Med dig som leder af den tidligere regering, fik vi sammen skabt vigtige og afgørende resultater for Danmark. Resultater, du vil blive husket for.

En af Lars Løkke Rasmussens trofaste støtter Claus Hjort Frederiksen skriver på Facebook, at den demokratiske process er kortsluttet, og at det kan være skadeligt for Venstre.

Han kalder dagens beslutning for "tragisk".

- Venstres hovedbestyrelse har i dag truffet en tragisk beslutning om at fratage Lars Løkke muligheden for på et landsmøde at vise hans politiske projekt for Venstres delegerede, skriver han blandt andet og tilføjer:

- Jeg er dybt beskæmmet over processen. Den skader Venstre.

Statsministeren: Tak for indsatsen for Danmark.

Mette Frederiksen (S) skriver en hilsen til både Kristian Jensen og Lars Løkke Rasmussen på Facebook, her takker hun for deres arbejde og indsats og ønsker partiet held og lykke med den videre proces.

- Politik er sommetider en barsk affære. Jeg kender Lars Løkke Rasmussen som en politiker og et menneske, der med engagement og indignation har været med til at forme og præge Danmark i de seneste årtier. Hans erfaring er uden sidestykke. Tak for diskussionerne, aftalerne, samtalerne. Tak for indsatsen for Danmark, skriver statsministeren og tilføjer:

- Det er vemodigt også at sige farvel til Kristian Jensen som en del af Venstres ledelse. Det kræver mod at sætte sine egne ambitioner til side for et større formål, og det fortjener alles respekt.

Tak fra politiske modstandere

Formand for Alternativet Uffe Elbæk sender både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen en "tak fra hjertet for den indsats I hver især har spillet i dansk politik".

Ida Auken fra Radikale Venstre takker også Lars Løkke Rasmussen og kalder ham for en "en ekstraordinært dygtig politisk håndværker".

- Respekt for din beslutning Lars Løkke. Vi er langt fra altid politisk enige, men du er en ekstraordinært dygtig politisk håndværker, og så kan du altid få Folketinget til at grine. Tak for det.

Også SF's formand, Pia Olsen Dyhr, har ros til Lars Løkke Rasmussen.

- God vind, Lars Løkke Rasmussen. Tak for gode debatter og diskussioner gennem mange år! Langtfra altid enige, men med stor respekt for dit politiske virke.

Rørt Kristian Jensen trækker sig som næstformand i Venstre efter Venstres hovedbestyrelses møde på Hotel Comwell i Brejning nær Vejle. Interviewet får ros på de sociale medier. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Ros til Kristian Jensen: "Ærligt og med stor værdighed"

I modsætning til Lars Løkke Rasmussen stillede Kristian Jensen op til interview med den ventende presse foran Hotel Comwell i Brejning nær Vejle, da han valgte at melde sin afgang.

Næstformanden foreslog allerede i sidste weekend, at både han og formanden skulle trække sig, men det var alligevel en rørt Kristian Jensen, der mødte pressen.

Og næstformandens reaktion møder masser af ros på de sociale medier:

- Det er det bedste interview, Kristian Jensen nogensinde har givet. Menneskeligt, ærligt og med stor værdighed. Tak, skriver Ida Auken fra Radikale Venstre.

Den tidligere Venstre-mand Jens Rohde, som nu er medlem af Folketinget for Radikale Venstre, er ærgerlig over, at Kristian Jensen med sin afgang ikke ser ud til at blive formand for Venstre.

Han skriver:

- Den bedste og mest ordentlige formand, Venstre aldrig fik. Håber du bliver i politik - og fedt, at (du, red.) havde modet til at udfordre. Din måde at optræde på fortjener SÅ stor respekt og sympati.

Søren Pind har også et ord med på vejen til Kristian Jensen efter interviewet:

- Kristian Jensen viser sig som et rigtigt mandfolk. Respekt.

Kristian Jensens partifælle Jan E. Jørgensen skriver også på Twitter, at interviewet har gjort indtryk.

- Kære Kristian Jensen. Det er hårdt at se på. Tak for din indsats for Venstre.