Pensionister står i kø for at hjælpe ukrainske flygtningebørn

På en uge har mere end 600 pensionerede pædagoger meldt sig til opgaven om at passe ukrainske flygtningebørn i hele landet.

615 pensionerede pædagoger og efterlønnere på tværs af landet har meldt sig til at hjælpe ukrainske flygtningebørn i daginstitutioner, fritidshjem og skoler. (Foto: Signe Goldmann © Ritzau Scanpix)

Anne Henriette Fjellerad fra Høje Taastrup har egentlig lagt arbejdslivet bag sig som pædagog.

Men da der blev spurgt efter pensionerede pædagoger til at løfte opgaven med at passe ukrainske flygtningebørn, kom arbejdslysten hos den 67-årige pensionist tilbage.

- Min mavefornemmelse sagde, at jeg gerne ville give en hånd, og jeg har en masse kompentencer, jeg kan bruge, siger hun.

67-årige Anne Henriette Fjellerad ser frem til at hjælpe med at passe ukrainske flygtningebørn.

Faktisk var hun den allerførste til at oprette sig via jobbanken hos pædagogeres fagforening, BUPL.

- Min telefonopringning blev modtaget meget venligt og sødt. Og det blev gentaget flere gange, at det var super, at jeg tilmeldte mig, siger Anne Henriette Fjellerad.

Og hun er ikke den eneste, der har lyst til at give en ekstra tørn på arbejdsmarkedet for at hjælpe ukrainske børn i Danmark.

615 pensionerede pædagoger og efterlønnere på tværs af landet har nemlig meldt sig til at hjælpe ukrainske flygtningebørn i daginstitutioner, fritidshjem og skoler.

Det viser de seneste tal fra fra BUPL's jobbanker, der blev oprettet til formålet for en uge siden.

Opfordringen til at melde sig til jobbanken blev sendt ud lige efter påske til cirka 14.000 pædagoger mellem 60 og 72 år, som i dag enten er på efterløn eller pension.

Og de mange positive tilbagemeldinger er gode nyheder for Elisa Rimpler, der er formand for pædagogernes fagforening, BUPL.

- Der er brug for al den faglighed, vi kan få. Det gør mig glad og stolt, at så mange pensionister og efterlønnere vil hjælpe med denne her vigtige opgave, siger Elisa Rimpler.

Opfordring fra ministeren

Indtil videre har 24.690 ukrainske flygtninge søgt om opholdstilladelse i Danmark efter særloven. Ud af dem har 3.319 børn under 18 år fået ophold, viser tal fra Udlændingestyrelsen.

Regeringen har flere gange understreget, at modtagelsen af de ukrainske flygtninge er en stor opgave for kommunerne, og at der mangler kvalificerede folk til at hjælpe.

Derfor har børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz Theil (S) flere gange opfordret de pensionerede pædagoger til at melde sig til opgaven, da der i forvejen er mangel på pædagoger i kommunerne. Det sagde hun senest på et pressemøde tidligere på ugen.

Det kan du se her:

Ifølge BUPL er det en bred vifte af pædagoger, der har meldt sig med erfaring fra både daginstitutioner, fritidshjem, skoler og modtageklasser. Og ministeren er glad for interessen og takker dem, der har meldt sig.

- Jeg står og smiler. Det her er velfærdssamfundet, når det er allerbedst. Jeg er faktisk ret overvældet over tallene, siger Pernille Rosenkrantz-Theil (S)og fortsætter.

Men er der nok, der har meldt sig indtil videre?

- Der er store lokale forskelle på, hvor mange man har behov for, så der er brug for uendeligt mange hænder. Vi har i forvejen et stort pres på daginstitutionerne og skolerne, så de har brug for al den hjælp, de kan få, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Op til kommunerne at ansætte

I mandags præsenterede regeringen og Kommunernes Landsforening en aftale om, at kommunerne får frie hænder til selv at organisere dagtilbud, så det giver mening for den enkelte kommune. Det betyder, at kommunerne selv skal organisere de pensionerede pædagoger efter behov.

Hvis kommunerne vil benytte sig af de hænder, som de pensionerede pædagoger har sat til rådighed, så skal de kontakte BUPL’s A-kasse og oplyse deres behov. Så vil A-kassen sætte dem i forbindelse med potentielle kandidater, oplyser BUPL.

- Lige nu er vi i dialog med KL om, hvordan vi får pædagogerne i spil, siger Elisa Rimpler.

KL kan ikke oplyse om behovet for pensionerede pædagoger i de enkelte kommuner på nuværende tidspunkt.

René Christensen (DF) opfordrer Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard til at indkalde Folketingets partier til forhandlinger om at fjerne modregningen for pensionister. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Partier presser på

Selvom mange har meldt sig, skal der også være et økonomisk incitament for pædagogerne til at sætte pensionistlivet på pause, mener BUPL. Fagforeningen har tidligere efterspurgt, at politikerne afskaffer reglen om modregning af egen arbejdsindtægt i folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg.

- Det skal ikke være dét, der spænder ben for, at endnu flere pensionister vil melde sig. De skal også have noget økonomisk ud af at hjælpe til, siger Elisa Rimpler.

Folketinget har allerede indgået en aftale om at fjerne modregningen for pensionisters egen arbejdsindtægt fra 2023. Men står det til flere partier skal den fjernes allerede nu, så pædagogerne ikke bliver straffet på pengepungen. Folketinget lavede en lignende ordning for pensionerede sygeplejersker under corona-pandemien.

Og flere partier på Christiansborg vil gerne have gang i forhandlingerne nu.

- Der er ingen tvivl om, at hvis det her skal lykkes, så er vi nødt til at lave nogle særregler i en periode, så der ikke sker en modregning i deres folkepension, siger Rene Christensen, der er beskæftigelsesordfører i Dansk Folkeparti.

- Vi er endnu ikke blevet indkaldt til forhandlinger. Så jeg har faktisk sendt et brev til beskæftigelsesministeren i dag og spurgt, om vi ikke snart får en indkaldelse, siger Rene Christensen.

Det kan Radikales beskæftigelsesordfører, Samira Nawa, godt skrive under på.

- Det synes jeg er en rigtig god idé. Det lyder som et brev, jeg også kunne have sat en autograf på, siger hun.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) indkalder Folketingets partier til forhandlinger om modregning for pensionerede pædagoger. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Minister: De skal ikke vente til 2023

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er også klar til at se på, hvordan de pensionerede pædagoger kan slippe for modregning i pension inden 2023. Han oplyser efterfølgende, at han nu har indkaldt Folketingets partier til forhandlinger.

- De pensionerede pædagoger skal ikke vente helt til 2023 med at slippe for modregning, siger Peter Hummelgaard.

- Vi (regeringen, red.) har ikke på forhånd lagt os fast på en model. Men vi skal forhandle om en god løsning for dem, der nu melder sig til at gøre denne her indsats for de ukrainske flygtningebørn, siger ministeren.

Folketingets partier er indkaldt til forhandlinger den 5. maj.