Grænsekontrol: Hjemmeværnet afløser 125 betjente

Hjemmeværnet skal aflaste et presset politi og hjælpe med grænsekontrol, oplyser justitsministeren.

Hjemmeværnet skal bistå politiet med grænsekontrol mod Tyskland. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Regeringen vil lade Hjemmeværnet hjælpe dansk politi, der i øjeblikket er hårdt presset af blandt andet opgaver med terrorberedskab og grænsekontrol.

Hjemmeværnet kan hjælpe politiet med det, der svarer til 125 årsværk i forbindelse med grænsekontrollen. Samtidig skrues kontrollen ned med 40 årsværk, som betyder, at i alt 165 betjente kan vende hjem til politikredsene.

- Vi har et dygtigt Hjemmeværn, som kan bidrage i den situation, vi står i. Det vil foregå under politiets ansvar og ledelse, og personalet vil forinden gennemføre et målrettet uddannelsesprogram i regi af politiskolen, siger justitsminister Søren Pind (V) i en tale på Politiskolen i Brøndby.

Registrering og kontrol ved grænsen mod Tyskland vil altså fremover også kunne udføres af Hjemmeværnet, der i forvejen støtter politiet med blandt andet overvågning til søs og i luften og med logistik på jorden.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, oplyser, at der er enighed i forligskredsen om at bakke op om regeringens initiativer:

- Det er meget positivt, at der nu sker noget på det her område. Vi kunne også godt se for os, at soldater kan hjælpe med bevogtning i København. Det kommer ikke med i første omgang, men det vil vi arbejde for, siger han.

K: Vi har ikke løst problemet

Socialdemokraterne mener, at det giver god mening at lade Hjemmeværnet aflaste politiet ved grænsen:

- Vi er blevet præsenteret for en løsning, der skal aflaste politiet med grænsebevogtningen, og hvor hjemmeværnsfolk skal ind for at understøtte politiet. Det giver rigtig god mening, siger retsordfører Trine Bramsen (S) til Ritzau.

Også De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, erklærer sig tilfreds:

- Jeg synes, det er godt, at vi ser på mulighederne for at hjælpe vores politi, så de kan komme tilbage og skabe tryghed for borgerne, der hvor de burde være. Vi har ikke løst problemet, men det er et skridt i den rigtige retning, siger han.

Indsættelsen af Hjemmeværnet kommer blandt andet på grund af den krævende kontrol med de danske grænseovergangene, der er blevet sat i værk som svar på de store strømme af flygtninge og immigranter, der har søgt op gennem Europa den seneste tid.

Politiet har også været særdeles presset af den permanente bevogtning af København - herunder jødiske institutioner - efter terrorangrebet, hvor den 22-årige Omar El-Hussein dræbte Finn Nørgaard og Dan Uzan.

Tal fra Rigspolitiet viste for nylig, at hvor antallet af overarbejdstimer for polititjenestemænd i januar 2015 var 257.979, så var det i marts 2016 steget til 450.653, skriver Berlingske.

Regeringen vil også øge optaget på Politiskolen med 600 elever, og fra årsskiftet skal der ikke længere sidde betjente i de såkaldte ATK-vogne, der står for fartkontroller lands de danske veje.

Facebook
Twitter