GRAFIK Hvad koster krig i kroner og dræbte soldater?

Danmarks indsats i Afghanistan, Irak og Libyen har både kostet milliarder og menneskeliv.

(Foto: Grafik: Ninni Munch Pettersson © DR Nyheder)

Et flertal af politikerne på Christiansborg stemmer om få øjeblikke for, at danske fly og soldater skal til Irak og Syrien.

Planen er, at fire F-16 kampfly, et Hercules transportfly og op mod 60 kampsoldater skal udsendes.

De skal, sammen med en amerikansk ledet international koalition og forskellige væbnede syriske grupper, kæmpe mod terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Men hvad koster det Danmark i kroner og øre og ikke mindst menneskeliv at drage i krig? Få overblikket i grafikken i toppen af artiklen og herunder.

Afghanistan

I 2001 engagerede Danmark sig i krigen i Afghanistan. Danmark bidrog med op mod 750 soldater i hovedparten af krigen, inden man trak de sidste kampsoldater ud i 2013.

Ifølge en opgørelse fra Udenrigsministeriet fra 2012 kostede det cirka 1,5 milliarder danske kroner ekstra om året at have tropper udsendt i Afghanistan set i forhold til, hvis tropperne ikke var udsendt.

Irak

I 2003 blev danske tropper en del af en amerikansk ledet koalition, der førte til Saddam Husseins fald. De sidste danske soldater blev trukket ud af Irak i 2007.

Den samlede merudgift indtil september 2007 lød ifølge en opgørelse fra Forsvarskommandoen på godt 2,2 milliarder kroner. Dertil kommer observationshelikoptere,livvagter og undervisere af irakisk militær.

Libyen

I marts 2011 besluttede et flertal i Folketinget, at danske kampfly skulle deltage i angrebene mod den libyske præsident Muammar Gaddafis styrker, som var ved at indtage oprørshovedstaden Benghazi.

Den største udgiftspost var de 923 præcisionsbomber, som kampflyene kastede ned over landet.

Indsatsen varede i syv måneder.

Kilder: Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet, Politiken, Information, Ritzau