GRAFIK Konservative formænd gennem tiderne

Få et overblik over De Konservative siden dannelsen i 1915.

I grafikken kan du se de konservative lederes højdepunkter siden dannelsen af partiet i 1915.

Statsministeriet blev indtaget i 1982 med Poul Schlüter som styrmand. Her sad han indtil 1993.

Men medlemstallet i partiet er gennem årene gået én vej. Nedad.

I 1960 var 108.751 personer medlemmer. I 2013 var det tal faldet til 11.812.

Formand hos De Konservative siden 2011, Lars Barfoed, overlod torsdag officielt roret til manden, der skal få partiet på rette kurs.

Går efter svigtende vælgeropbakning

Viborgs borgmester, Søren Pape Poulsen, er udnævnt til ny politisk leder og vil efter alt at dømme kunne kalde sig partiformand efter De Konservatives landsråd i september.

- Et markant generationsskifte, kaldte Barfoed det på pressemødet torsdag.

Han har valgt at trække sig for at få bugt med den svigtende vælgeropbakning, som De Konservative i årevis har kæmpet mod.

Og Pape er udnævnt til manden, der skal få vælgerne tilbage til det gamle, hæderkronede parti.

- Der er kun en ting, der tæller nu. Jeg skal sammen med Christiansborggruppen og baglandet skabe fremgang for det Konservative Folkeparti. Så enkelt er det, siger Søren Pape Poulsen selv om sin nye stilling.

Får kontor på Christiansborg

Opgaven bliver usædvanlig, da Søren Pape Poulsen ikke er medlem af Folketinget. Han kommer til at få sin gang på Christiansborg, hvor formandskontoret ligger, og Pape vil deltage i politiske møder og forhandlinger med de andre partier.

Men han må vente til efter næste Folketingsvalg med at bevæge sig ind i selve Folketingssalen for at ytre sine partipolitiske synspunkter - såfremt vælgerne vel at mærke stemmer ham ind som MF'er.

  • Poul Schlüter begyndte sin politiske karriere i Konservativ Ungdom og bevægede sig siden opad i partiet. Han var medlem af Folketinget fra 1964 til 1994. I perioderne 1974-1977 og 1981-1993 sad Schlüter som formand for Konservative. Efter sin afsked med det danske Folketing var Poul Schlüter vicepræsident for Europa-Parlamentet fra 1994 til 1997. (Foto: Martin Stampe © Scanpix)
  • Henning Dyremose var på tale som partiformand efter regeringens afgang i 1993, hvor han sad som politisk ordfører i partiet. Samme år gik Dyremose dog ud af dansk politik og vendte tilbage til erhvervslivet. (Foto: Jeppe Michael Jensen © Scanpix)
  • Efter Schlüters afgang delte Henning Dyremose magten i partiet med Hans Engell, der blev gruppeformand. At dele magten mellem de to viste sig at være en vanskelig affære, og da Dyremose trak sig, gik lederskabet af partiet til Engell. Den 20. februar 1997 gik det galt for Engell, da han med en høj promille kørte galt. Få dage efter måtte han trække sig som konservativ leder. (Foto: Bent K Rasmussen © Scanpix)
  • Per Stig Møller tog over efter Engell, umiddelbart efter at han havde trukket sig fra posten. Ved Folketingsvalget den 11. marts 1998 gik Det Konservative Folkeparti markant tilbage, og Per Stig Møller trak sig fra formandsposten. Foruden formandskabet har Per Stig Møller været Miljøminister og været medlem af Europarådets Parlamentariske Forsamling ad flere omgange; 1987-1990, 1994-1996, 1998-2001 og fra 2011. (Foto: Nils Meilvang © Scanpix)
  • Pia Christmas-Møller blev valgt som partiets leder og politiske ordfører den 20. marts 1998, men måtte give op på posterne allerede et år efter. Siden da har Pia Christmas-Møller igen været politisk ordfører, videnskabsordfører og siden 2005 også udenrigspolitisk ordfører, og hun har også fungeret som vicepræsident for Europarådets Parlamentariske Forsamling. (Foto: Claus Bech © Scanpix)
  • Bendt Bendtsen overtog fra Pia Christmas-Møller i 1999, og i 2000 blev han også partiformand. Som partiformand sad Bendt Bendtsen som økonomi- og erhvervsminister fra 2001 til 2008 under Anders Fogh Rasmussens regering. Begge poster gav han fra sig i 2008 og stillede i stedet op til Europa-Parlamentet i 2009, hvor han blev valgt ind første gang og blev genvalgt i 2014. (Foto: Casper Christoffersen © Scanpix)
  • Det blev Lene Espersen, der tog over for Bendt Bendtsen i 2008 efter at have siddet som justitsminister siden 2001. Lene Espersen blev ved posterne som økonomi- og erhvervsminister, da Lars Løkke Rasmussen overtog statsministerperioden i 2009, men ved regeringsomdannelsen i februar 2010 overtog hun posten som udenrigsminister. Flere kritikere langede ud efter hendes stil som udenrigsminister. I 2011 gik hun af som partiformand. Sidenhen fik overdraget to centrale poster som udenrigsordfører og som medlem af Udenrigspolitisk Nævn. (Foto: Ints Kalnins © Scanpix)
  • Efter Lene Espersen tog Lars Barfoed over for at skabe ro i partiet, men formandsskiftet havde ikke en synderligt gavnlig virkning på vælgerne, og vælgertilslutningen til Konservative faldt yderligere i 2011. Den 6. august 2014 annoncerede Barfoed, at han trækker sig som formand for partiet med den begrundelse, at partiet har brug for større tilslutning blandt vælgerne. (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)
  • Søren Pape tager over for Lars Barfoed. Den nye formand lægger borgmesterposten i Viborg fra sig. (Foto: Thomas Lekfeldt © Scanpix)
1 / 9
Facebook
Twitter