GRAFIK Sådan påvirker det nye kontanthjælpsloft familier med børn

Nye beregninger viser, at især enlige med børn på kontanthjælp kommer til at mærke regeringens nye kontanthjælpsloft.

(Foto: © Ninni Munch Pettersson, DR Nyheder)

Familier på kontanthjælp kommer til at skulle spænde livremmen et par hakker ind, når regeringens nye kontanthjælpsloft efter alt at dømme bliver vedtaget på torsdag.

Ifølge nye beregninger fra Beskæftigelsesministeriet vil både enlige og ægtepar med børn miste tusindvis af kroner om året med det nye loft, som de borgerlige partier er blevet enige om.

Rådighedsbeløbet for kontanthjælpsmodtagere uden børn vil dog ikke blive påvirket af loftet, mens ægtepar på kontanthjælp, der ikke har nogen børn, vil blive ramt økonomisk af det nye loft.

Beskæftigelsesminister Jørgen Neergaard Larsen (V) understregede i går efter et åbent samråd, at målet med kontanthjælpsloftet ikke er at gøre nogen fattigere.

Det er derimod at få flere af de godt 175.000 danskere, der i dag får kontanthjælpsydelser, i arbejde.

- Vi ønsker, at mennesker hurtigere kommer fri af kontanthjælpssystemet. Vi ønsker, at de hurtigere enten kommer i job med den kapacitet, de har og derefter kan udvikle, eller komme i ressourceforløb, minifleksjob, fleksjob eller førtidspension, sagde ministeren og understregede, at det nuværende kontanthjælpssystem slet ikke fungerer.

- Den måde, som kontanthjælpssystemet har udviklet sig på i de senere år, er en katastrofe med passivitet og voldsom vækst i antallet af kontanthjælpsmodtagere. Ingen kan være interesserede i det.

Hvad går kontanthjælpsloftet ud på?

  • Aftalen om det nye kontanthjælpsloft blev indgået sidste år mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative.

  • Kontanthjælpsloftet sætter et øvre grænse for, hvor meget en person kan få i ydelser fra det offentlige. Loftet fungerer altså ikke ved, at der skæres i selve ydelsen, men i andre ydelser såsom boligstøtten. For eksempel forsvinder retten til særlig støtte og boligstøtte, hvis man rammer kontanthjælpsloftet.

  • Loftet er på mellem 10.849 kroner og 15.385 kroner alt efter familiestørrelse

  • Ændringerne vil især ramme enlige forsørgere og mennesker med handicap.