'Granskeren' forklarer: Hvad er målrettet humanisme?

Statsministerens udenrigsgransker svarer igen på kritik af sin vision for Danmarks udviklingsbistand.

Peter Taksøe-Jensen afleverede sin store rapport om Danmarks udenrigspolitik i går. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Statsministeren udenrigsgransker, Peter Taksøe-Jensen, har fået hård kritik, efter han har anbefalet, at den danske udviklingsbistand skal tænkes om.

Peter Taksøe-Jensen anbefaler i sin store rapport om Danmarks udenrigspolitik, der kom i går, at bistanden skal bruges steder, hvor den kan være med til at dæmme op for flygtningestrømme eller kommer dansk erhvervsliv til gode.

Det har for eksempel fået udviklingsorganisationen Mellemfolkeligt Samvirke til at anklage Taksøe-Jensen for, at han vil gøre Danmark til et "kræmmerland".

Udviklingsbistand 2.0

Granskeren svarede i dag på kritikken i 'Verden ifølge Gram' på P1. Her introducerede han blandt andet begrebet "målrettet humanisme", da DR Nyheders internationale korrespondent spurgte, om der var plads til humanisme i den danske bistandspolitik.

- Der er plads til masser af målrettet humanisme. Det, jeg siger, er, at vi har været verdensmestre i at lave bistand indtil nu. Det synes jeg også, at vi skal blive ved med. Så derfor har jeg foreslået, at vi nu prøver at se, hvordan kan vi lave en udviklingsbistand 2.0, siger Peter Taksøe-Jensen.

Han peger på, at udviklingsbistand - bortset fra særligt skrøbelige stater - udgør en stadig mindre andel af den samlede værditilvækst i udviklingslande.

I forlængelse heraf foreslår han, at Danmark skal målrette sin bistand til lande, der i særlig grad har brug hjælp på områder, som Danmark har "en særlig forudsætning" for. Det kunne for eksempel være uddannelse eller grøn energi.

- Når det nu er sådan, at bistand fylder stadig mindre og mindre - hvordan kan vi så blive ved med at være dem, der er de mest effektive? Og det skal vi gøre ved at fokusere ind, siger Peter Taksøe-Jensen og går et skridt videre:

- Og så skulle vi måske også lægge vores indsats, hvor der nogle andre interesser, der kommer i spil.

340 millioner afrikanere

Som eksempel nævner han, at der i de kommende 15 år kommer 340 millioner flere afrikanere, som mange steder kommer til at vokse op til områder med vandmangel og påvirket af klimaforandringer.

- Så vi skal satse der, hvor vi også kan forbygge noget for vores egen skyld - for eksempel migrantstrømme?

- Ja, og det, mener jeg ikke, gør os mindre solidariske, siger Peter Taksøe-Jensen.