Granskningsudvalg har vedtaget at lave en forundersøgelse i sag om Ahmed Samsam

Sagen om Ahmed Samsam, der blev dømt for at støtte Islamisk Stat, skal undersøges, har udvalg besluttet.

Granskningsudvalget mener, der skal laves en forundersøgelse. (Foto: © Luca Piergiovanni, Ritzau Scanpix)

Folketingets Granskningsudvalg har besluttet, at der skal laves en forundersøgelse i sagen om Ahmed Samsam, der blev dømt i Spanien for at støtte Islamisk Stat.

Det står klart efter et møde i udvalget, oplyser den nyvalgte formand, Ole Birk Olesen (LA).

Flertalsregeringen med Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne er ellers imod at lave en forundersøgelse.

- Vi mener, at det er afgørende, at hvis vi skal have efterretningstjenester, der skal passe godt på os, så skal vi passe på dem, siger Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, som også er næstformand i Granskningsudvalget.

- Og med det menes der, at der er forhold, der ikke kan lægges offentligt frem af hensyn til tjenesternes arbejde.

Granskningsudvalget har til opgave at varetage undersøgelse af sager, der påkalder sig kritisk opmærksomhed i offentligheden eller i Folketinget.

Rabjerg Madsen afviser at forklare nærmere, hvilke særlige hensyn han henviser til.

Under valgkampen ville både Socialdemokratiet og Venstre ellers have sagen undersøgt, men det blev aldrig en del af regeringsgrundlaget.

Ifølge Rabjerg Madsen kan regeringen ikke bakke op om en undersøgelse, "fordi der er et hensyn af tage til tjenesterne".

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har ligeledes afvist at få sagen undersøgt.

Tæl til 60

Flertalsregeringen må dog bøje sig for Folketingets resterende ni partier, hvor der er opbakning til at igangsætte en forundersøgelse.

Det kræver 60 mandater blandt Folketingets partier at sætte gang i det særlige kontrolværktøj, der blandt kan bruges ved forundersøgelser.

De ni oppositionspartier har tilsammen 85 mandater.

- Et stort mindretal, det vil sige alle partier, som ikke er i regering, ønsker at gå videre med en forundersøgelse af Samsam-sagen, siger Ole Birk Olesen.

- Vi vil nu mødes i den kommende uge i det mindretal og fastlægge, hvilke spørgsmål og forløb vi mener, der mest ideelt skal gennemføres.

På torsdag mødes alle 12 medlemmer af Granskningsudvalget og taler om det videre forløb, oplyser Ole Birk.

Hvem er Ahmed Samsam?

Den danske statsborger Ahmed Samsam blev i 2018 fængslet i Spanien og idømt otte års fængsel for at kæmpe for Islamisk Stat i Syrien.

Samsam hævder selv, at han på flere af rejserne arbejdede som agent for efterretningstjenesterne.

Ifølge DR's oplysninger var han betalt af først Politiets Efterretningstjeneste (PET) og siden Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) på flere af turene til Syrien.

Op til folketingsvalget i 2020 var der en bred enighed blandt partierne på Christiansborg om at undersøge Samsam-forløbet, men efter regeringsdannelsen har flere af regeringspartierne ændret holdning.

Da Samsam blev anholdt hed forsvarsministeren Claus Hjort Frederiksen (V), og han var dermed også øverste chef for én af de efterretningstjenester, som Ahmed Samsam arbejdede for.

Og han er blandt de markante skikkelser, som har tilkendegivet sin holdning i sagen.

- Jeg mener, der er tale om en alvorlig sag, og at spørgsmålene i den gør, at der bør laves en særskilt undersøgelse, har Venstre-veteranen, der går stik imod partilinjen, sagt til DR.

- Vi mangler at få svar på, om der er tale om et justitsmord eller ej.

Partier kritiserer regeringen for 'lukkethed'

I Konservative er Rasmus Jarlov, som også er medlem af Granskningsudvalgt, enig med sin kollega i den tidligere blå blok.

- Det er pinligt for regeringspartierne, at de ikke vil sikre åbenhed i en sag, hvor der er så mange tegn på, at der kan være foregået et justitsmord, siger han, da han kommer ud fra mødet.

Han mener samtidig, der mangler et system, der sikrer, at der er åbenhed, når der foregår noget suspekt i "toppen af Danmark".

Blandt medlemmerne i udvalget fra Radikale Venstre, Danmarksdemokraterne og Enhedslisten er der også udbredt kritik af regeringen og dens lukkethed.

- Vi taler her om en sag, hvor en kan være fængslet på et urigtigt grundlag. Hvor der kan være et justitsmord, siger Peder Hvelplund (EL) og tilføjer:

- Og alligevel vil regeringen ikke være med til en forundersøgelse, hvor man bruger helt almindelige parlamentariske retsprincipper.

Selv om der nu er sat gang i en forundersøgelse af forløbet, så skal der være flertal blandt Folketingets 179 medlemmer, før en såkaldt granskningskommission kan blive til virkelighed.

Da Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne tilsammen har 89 mandater, og dermed som bekendt flertal, kræver det, at regeringen ændrer holdning.

Du kan blive klogere på Samsam-sagen i DR's podcast 'Mørkelagt'.

Mørklagt - Agent Samsam