Gratis psykologisk hjælp kan betale sig selv hjem

Politisk flertal er positivt stemt for at overføre erfaringer fra engelsk model.

Ifølge eksperter kan det vise sig at være omkostningsfrit at tilbyde gratis behandling til de tusindvis af danskere, der lider af angst eller depression. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Det er et stort samfundsproblem, at mange danskere hver år bliver så syge af angst og depression, at de ikke kan arbejde.

Men erfaringer fra England peger i retning af, at det kan være en god forretning at tilbyde gratis psykologisk hjælp til de ramte danskere.

I England har man via et stort forskningsprojekt siden 2008 tilbudt gratis terapi til personer med angst og depression.

Indtil nu har en halv million englændere fået gratis behandling, og det er forventningen, at investeringerne vil betale sig selv ind.

Erfaringerne kan overføres

Når danskere rammes af angst eller depression, koster det dyrt i både overførselsindkomster og indlæggelser. Dyrt er det ofte også for de ramte, der typisk selv må betale - enten helt eller delvist - for terapi.

Derfor kan det også vise sig som en god forretning for den danske stat at investere i gratis psykologisk hjælp, mener professor i almen medicin ved Aarhus Universitet Kaj Sparle Christensen.

- Det kan betale sig i det omfang, at patienterne hurtigere bliver raske og hurtigere vender tilbage til arbejdet, og der er også undersøgelser, der viser, at patienter, der er ramt af stress, angst og depression, performer dårligere på arbejdet.

- Derfor er der en gevinst forbundet med hurtigt at få dem gjort raske igen, siger Kaj Sparle Christensen.

Folketingsflertal positive

For tiden undersøger to danske forskningsprojekter, om det er muligt at opnå resultater, der ligner de engelske.

Imens følger et politisk flertal i Folketinget interesseret med fra sidelinjen. Således er både Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet positivt stemt.

- Det er et meget spændende projekt, der er sat i gang i England. Og det bliver rigtigt spændende, hvis de gode erfaringer kan overføres og sættes ind i en dansk kontekst, siger sundhedsordfører for Venstre Jane Heitmann.

Også Socialdemokratiet ser stort potentiale i den engelske model og vil indkalde til en høring, hvor danske forskere kan fremlægge mulige fordele.

- Det kunne være rart at vide, hvordan danske forskere ser på det her. Jeg ved, at der er nogle undersøgelser i gang, og det kunne være fint at få de resultater med også. Men det, vi har fået at vide, bekræfter egentlig, at det godt kan betale sig at lave en forebyggende indsats, siger partiets psykiatriordfører, Yildiz Akdogan (S).

Danske Regioner: Giv tilskud til de yngste

Siden 2008 har unge over 18 år fået tilskud til psykologhjælp, hvis de har tegn på mild til moderat depression eller angst. Ifølge Danske Regioner viser foreløbige tal, at tilskudsordningen har reduceret antallet af indlæggelser i psykiatrien og været gavnligt økonomisk.

Derfor bør tilbuddet også gælde for unge under 18, mener Danske Regioner, der foreslår en forsøgsordning.

- Det er vigtigt, at vi sikrer, at der er gode tilbud til unge, og derfor giver det ikke mening, at der er en kunstig grænse ved 18 år, der bestemmer, om man kan få tilskud til psykologhjælp eller ej, siger formand for Danske Regioners sundhedsudvalg Ulla Astman (S).