Gravide kan fremover få gratis vaccine mod kighoste

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil indføre midlertidig kighostevaccine til gravide.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) indfører midlertidigt tilbud om kighostevaccination til gravide, fra de er 32 uger henne. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Fra 1. november og tre måneder frem kan gravide blive vaccineret gratis mod kighoste.

Det har sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) besluttet efter anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen.

- Kighoste er en ekstrem smitsom sygdom, og den kan være livstruende for spædbørn. Vi kan se, at vi har en kighosteepidemi her i Danmark lige i øjeblikket, og hvis man som gravid bliver vaccineret, så bliver sikkerheden overført til det barn, man føder. Og det vil sige, at barnet vil være sikret mod kighoste de første måneder af barnets leveår, siger ministeren.

Den gratis vaccine mod kighoste vil blive tilbudt til gravide, der er mindst 32 uger henne, når den træder i kraft til november. Det vil gælde indtil udgangen af januar 2020, hvor man forventer af kighoste-epidemien vil være overstået.

Statens Serum Institut vurderer, at den landsdækkende kighosteepidemi bliver den største i mere end 10 år. Og de forventer, at der i løbet af 2019 vil være minimum 3.400 tilfælde af kighoste, hvor ca. 8 procent vil være blandt børn under 1 år.

Minister håber på stor tilslutning

Både børn og voksne kan blive smittet med kighoste, men det kan især være alvorligt, hvis spædbørn bliver smittet. Lige nu vaccineres der mod kighoste i børnevaccinationsprogrammet, men der er behov for, at børnene er vaccineret allerede, når de bliver født, siger Magnus Heunicke.

- Der er heldigvis en meget, meget stor opbakning til kighostevaccinen, når det drejer sig om nyfødte og små børn. Og jeg håber, at der vil være lige så stor opbakning blandt gravide. Det handler simpelthen om at redde liv her, fordi kighoste er ekstremt smitsomt og kan være livstruende.

Symptomerne på kighoste er typisk kraftige hosteanfald efterfulgt af en hylende vejrtrækning og eventuelt opkastning. Det skriver Statens Serum Institut.

Fakta om kighoste

  • Kighoste er en bakterieinfektion med Bordetella pertussis.

  • Kighoste forekommer blandt både børn og voksne.

  • Hverken vaccination eller tidligere kighoste giver livslang beskyttelse mod ny infektion.

  • Formålet med vaccinationsprogrammet er derfor at beskytte de helt små børn.

  • Kighoste er yderst smitsom i de første tre-fire uger af det op til tre måneder lange sygdomsforløb.

  • Det er især vigtigt at undgå smitte til uvaccinerede spædbørn, da kighoste kan have et alvorligt forløb i denne gruppe.

  • Antibiotika-behandling kan anvendes for at forhindre smitte samt som forebyggende behandling ved risiko for smitte til uvaccinerede spædbørn.

  • Kilde: Statens Serum Institut