Grøn Alliance eksisterede i 18 dage - nu er de under Alternativets faner

Før var der tre små opstillingsberettigede grønne partier. Nu er der to.

Alternativets leder, Franciska Rosenkilde, og nu tidligere leder for Grøn Alliance - og inden det Veganerpartiet - Henrik Vinfeldt.

Det er ikke mere end 18 dage siden, at Veganerpartiet blev til Grøn Alliance.

Men nu er ikke bare Veganerpartiet fortid. Det samme er Grøn Alliance, der var en fusion mellem Veganerpartiet og det lille parti De Grønne.

Partiet har nemlig meldt sig under Alternativets faner. Det stod klart sent i aftes.

Her til morgen fortæller Grøn Alliances leder - og flerårige frontperson i Veganerpartiet - Henrik Vindfeldt til DR Nyheder, at han nu sætter sin lid til Franciska Rosenkilde og Alternativet.

- Det giver ikke mening for os at skulle kæmpe mod Alternativet om mange af de samme stemmer og så risikere, at ingen af os kommer i Folketinget. Og når Alternativet og Franciska er så dygtige og etablerede, så giver det rigtig god mening, at vi melder os ind under deres faner, siger Vindfeldt.

Vindfeldt stiller ikke op

Samtidig gør han det klart, at han ikke vil være at finde på stemmesedlen ved næste folketingsvalg, som formentlig er lige om hjørnet.

- Jeg vil gerne støtte det og bakke op om det. Men jeg skal bruge noget tid på mit ægteskab og min familie nu. Det har været en fantastisk rejse, men det er også hårdt at være i politik, siger han.

Rejsen for Henrik Vindfeldt har været lige omkring fire år lang.

Fra en ung videoproducent, der ønskede at skildre slagtehallernes behandling af de dyr, vi alle sammen spiser, og blandt andet fik Jakob Ellemann-Jensen (V) til at udbryde: "jeg elsker bacon!", til leder for et parti, der mildt sagt har haft nogle tumultariske år.

I videoen herunder kan du se, hvordan det så ud, da Henrik Vindfeldt og en række andre fra Veganerpartiet præsenterede partiet.

I starten af 2021 udspillede der sig en magtkamp i Veganerpartiet mellem de to stiftere Michael Monberg og Henrik Vindfeldt, som gjorde, at Vindfeldt først blev ekskluderet, men siden fik eksklusionen afvist på et landsmøde og kom tilbage i toppen af partiet.

I videoen herunder kan du se en bid af DR's dækning, da Henrik Vindfeldt netop havde fået at vide, at han var en del af partiet igen.

Men siden er der løbet meget vand under broen.

I april i år udvidede partiet bestemmelsen for, hvem der måtte være medlem. Her besluttede de på et landsmøde, at folk, der ikke lever vegansk, også måtte være med i partiet.

I august gik de sammen med det lille parti De Grønne og blev til Grøn Alliance.

Og det sidste stykke tid har de altså siddet i forhandlinger med Alternativet, hvis faner de nu er gået under.

Fra to til tre

Sammenlægningen mellem de to partier kommer efter længere tids snakken om, hvorvidt de tre små grønne partier: Frie Grønne, Alternativet og Grøn Alliance (tidligere Veganerpartiet) skulle gå sammen, fordi ingen af dem var spået til at nå over spærregrænsen ved et folketingsvalg i meningsmålingerne.

Frie Grønnes leder, Sikandar Siddque, har adskillige gange afvist at gå tilbage til det Alternativet, som han sammen med andre medlemmer forlod for at stifte Frie Grønne.

Men siden har Uffe Elbæk - der gik med over og stiftede Frie Grønne - meldt sig ind i Alternativet igen og opfordret andre ligesindede til at følge efter.

Men indtil videre, er der ikke længere tre, men to små grønne partier på stemmesedlen ved næste folketingsvalg.