Grøn omstilling binder Socialdemokratiet, SF og Alternativet sammen i valgforbund før EP-valg

At Socialdemokratiet sidder i regering med Venstre og Moderaterne hjemme i Danmark betyder ikke samarbejde i Europa-Parlamentet.

Statsminister Mette Frederiksen (S), Pia Olsen Dyhr (SF) og Francisca Rosenkilde (Å), da valgforbundet blev præsenteret. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Når du næste år skal stemme til valget til Europa-Parlamentet, kan en stemme på Alternativet ende med at sikre Socialdemokratiet et ekstra mandat - eller omvendt.

For Socialdemorkratiet, SF og Alternativet har valgt at indgå i et såkaldt valgforbund til valget.

Det præsenterede de tre partiers ledere i dag på et pressemøde side om side.

Alle som en understreger de - Mette Frederiksen, Pia Olsen Dyhr og Franciska Rosenkilde - at samarbejdet skyldes, at de vil have et stærkere EU, når det kommer til den grønne dagsorden.

- Vi har behov for, at Europa stepper endnu mere op på grøn omstilling, klima, natur og biodiversitet, siger Mette Frederiksen.

Og SF's Pia Olsen Dyhr er enig.

- Vi oplever, at vi har en stærk grøn alliance i de tre partier. Vi har sørger for, at Danmark er forrest i bussen på det grønne område.

Valgforbund kan flytte mandater

Til Europa-Parlamentsvalg kan partier indgå i valgforbund for at sikre sig mod stemmespild.

I et valgforbund puljer man så at sige sine stemmer, sådan så et af de andre partier i valgforbundet måske kan få gavn af ens overskydende stemmer, hvis man alligevel ikke selv kan bruge dem til at sikre et ekstra mandat.

På den måde kan en stemme på et af partierne i et valgforbund altså ende med at lande hos et af de andre partier.

Socialdemokratiet og SF har i mange år været i valgforbund sammen, men det er nyt, at også Alternativet er med.

De var ved det seneste valg i forbund med De Radikale. Et valgforbund, der faktisk sikrede De Radikale et ekstra mandat.

- Det er helt afgørende for os, at SF som det eneste danske parti sidder i den grønne gruppe i parlamentet, som alternativet også gerne vil se os selv i, hvis vi skulle blive valgt, siger Alternativets Franciska Rosenkilde.

Men de tre partiledere ved siden af hinanden med store smil og samarbejde er ikke hverdagskost for tiden.

For mens de før valget ofte stod sammen om politiske aftaler i rød blok, er SF, Alternativet og de andre efter valget blevet valgt fra af Socialdemokratiet, der i stedet er gået i regering med Venstre og Moderaterne.

Hvad med SVM?

Så hvorfor stod Mette Frederiksen ikke og præsenterede et valgforbund med sine regeringspartnere i stedet?

- Der er meget forskel på, hvad vi gør i det danske folketing eller som regering, og så nogle af de europæiske dagsordener.

- Vi har også et rigtig godt samarbejde med vores regeringspartnere på store dele af europapolitikken, men vi har altså afgjort, at det giver god mening at fortsætte det samarbejde, vi traditionelt har haft med SF, og nu udvide det yderligere med Alternativet, lyder svaret.

Men er det fordi, Venstre og Moderaterne i EU-sammenhæng så ikke er ambitiøse nok på den grønne dagsorden?

- Jeg har aldrig noget behov for at definere mig negativt i forhold til andre. Jeg er sikker på, Venstre og Moderaterne tilrettelægger den europapolitik, de ønsker, og som de mener er den rigtige.

- Og så er det klart, at den grønne dagsorden har forbundet os tre partier i den tidligere valgperiode. Her ser vi en mulighed for at udvide det samarbejde på den europæiske scene, siger hun.

Faktisk kan man "slet ikke se det i en dansk sammenhæng", siger hun om valgforbundet.

Alternativet er i dag ikke repræsenteret i Europa-Parlamentet. Socialdemokratiet har tre medlemmer af parlamentet, mens SF har to.

Der er valg til Europa-Parlamentet i juni næste år.