Grønlænderne må tigge om en plads ved bordet, hvor Arktis diskuteres

Socialdemokratiet nægter at afstå nogle af pladserne i Udenrigspolitisk Nævn. Det burde de, siger Venstre.

Aaja Chemnitz Larsen fra det grønlandske Inuit Ataqatigiit er utilfreds med, at Grønland ikke er repræsenteret per automatik i Udenrigspolitisk Nævn. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det er en sluttet kreds af 17 folketingsmedlemmer, der har fast plads i Det Udenrigspolitiske Nævn og drøfter Danmarks udenrigspolitiske standpunkt.

Ingen af dem er fra Grønland.

- Det ærgrer mig, at man ikke respekterer, at vi skal have adgang til oplysninger om vores eget land, lyder det fra Aaja Chemnitz Larsen, der sidder i Folketinget for det grønlandske parti Inuit Ataqatigiit.

Forgæves har hun efter folketingsvalget kæmpet en hård kamp for at få fast plads der, hvor blandt andet Arktis oftere og oftere står på dagsordenen. Hun er suppleant, men det kan hverken hun eller Grønland stille sig tilfreds med, mener hun.

- Vi skal ikke sidde med hatten i hånden for at sidde med i nævnet, for det er der, de vigtige drøftelser er, og hvor man kan rådgive regeringen i vigtige udenrigspolitiske dispositioner, siger Aaja Chemnitz Larsen.

'Ikke engang den grønlandske regering ved, hvad der sker'

Aki-Matilda Høegh-Dam (SIU), som beklæder den anden af Grønlands to stole i folketingssalen, er ligeså utilfreds.

Hun er bekymret for at gå glip af vigtig information, fordi hun ikke har fast plads i nævnet.

- Men der er mere i det end det. Det er ærgerligt, at ikke engang Grønland og den grønlandske regering ved, hvad der sker, og hvad der bliver diskuteret om Grønland i nævnet, hvis ikke vi er med til møderne, siger Aki-Matilda Høegh-Dam.

Det er ifølge hende et symptom på det helt store problem: At Grønland ikke har noget at skulle have sagt.

- Der er et behov for mere åbenhed om udenrigspolitikken over for den grønlandske regering, siger hun.

Venstre har givet Færøerne plads

De nordatlantiske folketingsmedlemmer, som sorterer under henholdsvis den socialdemokratiske eller SF's gruppe på Christiansborg, kan bede om at blive skiftet ind, når der er emner på dagsordenen, som de har interesse i at følge.

Færøernes Edmund Joensen (SP), der er en del af Venstres folketingsgruppe, har til gengæld fået en fast plads i nævnet. Næsten med selvfølgelighed må man forstå på Venstres gruppeformand, Jakob Ellemann-Jensen.

- Jeg synes, det er vigtigt – også fordi der nogle gange er ting omkring Arktis på dagsordenen, som vedrører Grønland og Færøerne.

S og SF burde også afstå en af deres pladser til henholdsvis de færøske og grønlandske mandater, mener han.

- Jeg holder meget af Rigsfællesskabet og har stor respekt for den repræsentation, som grundloven siger, Grønland og Færøerne skal sikres i Folketinget. Den synes jeg også, de bør have i Det Udenrigspolitiske Nævn, siger Jakob Ellemann-Jensen.

S vil ikke undvære pladser

Socialdemokratiets gruppeformand, Flemming Møller Mortensen, mener ikke, at der er et problem.

- Det her er ikke et spørgsmål om, at vi ikke vil afgive pladserne, for vi har en meget klar aftale om, at det er let at blive indskiftet i nævnet, siger han.

Så snart, der er emner med interesse for Grønland og Færøerne, er det "helt, helt naturligt" at overlade pladsen til de nordatlantiske folketingsmedlemmer, forklarer han.

- Men det er klart, at vi som Socialdemokrati, der er alene i regering, har et stort behov for meget tæt at følge, hvad der foregår i Det Udenrigspolitiske Nævn, siger Flemming Møller Mortensen.

Både Socialdemokratiets gruppeformand, udenrigs-, EU-, forsvarsordfører sidder i nævnet.

'Det er noget vrøvl'

Hverken Venstres Jakob Ellemann-Jensen eller Aaja Chemnitz Larsen køber argumenterne fra Flemming Møller Mortensen.

Jakob Ellemann-Jensen kan slet ikke følge logikken i, at et regeringsparti skulle have et særligt behov for at sidde med ved bordet.

- Det er noget vrøvl. Som regering stiller man jo med ministre i nævnet, der fortæller om verden og konsulterer medlemmerne. Det er for oppositionen, det er vigtigst at have medlemmer i nævnet, siger han.

Når det kommer til suppleant-aftalen, fungerer den absolut ikke per automatik, fortæller Aaja Chemnitz Larsen.

- Tit er der problemer med at blive indskiftet. Nogle gange kan der også komme ting op om Arktis, som ikke står i dagsordenen – og så har vi jo ikke vidst på forhånd, at vi skulle bede om at komme med.

- Nogle møder har stor interesse i nævnet, så der kan det være svært at blive indskiftet, siger Aaja Chemnitz.

Nye Borgerlige er det eneste danske parti, der ikke er repræsenteret i Udenrigspolitisk Nævn. Venstre og Socialdemokratiet har hver fire pladser, og De Radikale sidder på to, mens resten kun har en enkel plads omkring bordet.

Facebook
Twitter