Grønlands udenrigsminister trækker sig i protest mod formand

Vittus Qujaukitsoq vil nu udfordre Kim Kielsen om formandsposten i Siumut.

Den nu forhenværende udenrigsminister er utilfreds med, at Siumuts formand, Kim Kielsen, angiveligt ville fratage ham ansvaret for de grønlandske udenrigsanliggender. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Der er uro i det grønlandske selvstyre. Tidligere i dag meddelte udenrigsminister Vittus Qujaukitsoq fra Siumut, at han går af som minister uden at meddele nærmere om sine bevæggrunde.

Men nu viser det sig, at baggrunden er en mulig magtkamp i Siumt-partiet mellem Vittus Qujaukitsoq og formanden i Naalakkersuisut, Kim Kielsen.

Vittus Qujaukitsoq fortæller nemlig til det grønlandske medie KNR, at Kielsen ville fjerne ham som minister for udenrigsanliggender, hvilket han ikke mener er rimeligt.

- Jeg har vurderet situationen sådan, at jeg anser det som en fratagelse af et ansvarsområde, som jeg har haft, og som jeg har arbejdet hårdt for at skulle lykkedes. Og jeg har vurderet situationen sådan, at jeg ikke skal være en del af naalakkersuisut (regeringen, red) længere, siger han til KNR, hvor han også slår fast, at han har været uenig med formanden om emner som rigsfællesskabet og forsvarspolitik.

Kim Kielsen bekræfter over for KNR, at det er politiske uenigheder, der gør, at Qujaukitsoq skulle pålægges nye ministerområder.

Færdig i Landstinget

Afgangen som minister betyder, at han for en stund må forlade grønlandsk politik. Han blev nemlig ikke valgt ind i parlamentet Inatsisartut, Landstinget, i 2014, men blev alligevel udpeget som minister, for erhverv, arbejdsmarked og udenrigsanliggender.

Over for KNR fortæller Vittus Qujaukitsoq, at han dog ikke er færdig i politik og siger, at Kielsen kan forvente at blive udfordret som partiformand ved det næste landsmøde til sommer.

- Jeg forlader ikke politik. Jeg fortsætter mit engagement, og jeg regner bestemt med, at jeg er i spil til Siumuts landsmøde til sommer, siger han.

Ny udenrigsminister i Grønland bliver Suka K. Frederiksen også fra Siumut.