Grønlandske folketingspolitikere efter opgør med Løkke: 'Vi har vundet'

Der er stor mystik om, hvorvidt den nye arktiske ambassadør er tiltrådt stillingen. Det er ifølge de grønlandske folketingsmedlemmer nemlig ikke sket.

Ifølge Aaja Chemnitz har de grønlandske politikere vundet slaget om den arktiske ambassadør. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Ritzau Scanpix)

Den 1. september skulle Tobias Elling Rehfeld efter planen tiltræde i rollen som ambassadør for Arktis, efter Udenrigsministeriet udnævnte ham tilbage i marts.

Men den grønlandske regering er stærkt utilfreds med, at det ikke er en grønlænder, der har fået posten. Det har ført til en konflikt mellem de grønlandske folketingsmedlemmer og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

Og på grund af striden er Tobias Elling Rehfeld slet ikke trukket i arbejdstøjet endnu, lyder det fra de to grønlandske folketingsmedlemmer fra henholdsvis det venstreorienterede parti IA og det socialdemokratiske parti Siumut.

- Mig bekendt er der ikke en arktisk ambassadør, som er udnævnt, siger Aaja Chemnitz fra IA.

- Der er ingen arktisk ambassadør lige nu. Så vidt jeg har fået at vide, er det en kontorchef, der er tiltrådt i sidste måned, siger Markus E. Olsen, suppleant i Folketinget for Siumut.

På Udenrigsministeriets hjemmeside bærer Tobias Elling Rehfeld også kun titlen som kontorchef.

Mystik om jobstart

Udenrigsministeriet siger, at Tobias Elling Rehfeld er startet den 1. september.

- Tobias Elling Rehfeld blev den 3. marts i år udnævnt som arktisk ambassadør og kontorchef for Arktis og Nordamerika. Han tiltrådte 1. september, skriver ministeriet.

Men ministeriet ønsker ikke at oplyse, hvorvidt Tobias Elling Rehfeld rent faktisk bærer titlen og er begyndt som udøvende ambassadør.

Det er heller ikke muligt at få et interview med Tobias Elling Rehfeld, skriver Udenrigsministeriet til DR.

- Vi har ikke yderligere at tilføje til nedenstående, hvor det fremgår, at dialogen om arktisk ambassadør pågår. Det bliver desværre ikke muligt med interview, skriver Udenrigsministeriet.

Men spørger man Markus E. Olsen fra Siumut er svaret klart.

- Selve titlen har han ikke. Han er ikke arktisk ambassadør.

Hvad er han så?

- Administrator, siger han og griner.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) afviser også at stille op til interview om sagen, men har via sin presseafdeling sendt skriftlige citater. Her siger han:

'Udenrigsministeriet har rokeret per 1. september, som man plejer. De opgaver, der knytter sig til stillingen som arktisk ambassadør og kontorchef løses af den ambassadør, der nu sidder i stolen.'

Tobias Elling Rehfeld var tidligere dansk ambassadør i Sydafrika. (Foto: © Anders Byskov Svendsen DR Nyheder)

Grønlandske folketingsmedlemmer: Vi har vundet

Tilbage i juni måned blev det aftalt, at dialogen om posten som arktisk ambassadør skulle fortsætte efter kritik fra Grønland af, at det var en dansker, der blev udnævnt til posten.

Men spørger man Markus E. Olsen og Aaja Chemnitz, har Grønland vundet striden om ambassadørrollen lige nu.

- Indtil videre kan man sige, at det er Grønland, der har vundet, fordi der er i hvert fald ikke er udpeget en person, som man normalt ville gøre her 1. september, siger Aaja Chemnitz.

Hvem har lige nu vundet striden om den arktiske ambassadør?

- Det er os, svarer Markus E. Olsen.

Udenrigsministeriet siger, at der pågår en dialog. Hvad er det for en dialog, der pågår lige nu?

- Der er ikke så meget dialog lige nu. Vi skal først lige finde ud af, hvordan vi skal gøre det med den arktiske strategi, og det skal vi gøre på vores egne præmisser og ikke de danske præmisser, siger Markus E. Olsen.

Har I taget førerretten nu?

- Ja, og det er på tide. Det er på tide, at vi tager førertrøjen i det her, siger han.

Ifølge Udenrigsministeriet ligger bolden lige nu på den grønlandske banehalvdel.

- Vi er i dialog med den grønlandske regering om en løsning på spørgsmålet om arktisk ambassadør. Det har vi været siden juni, hvor vi mødtes i Nuuk til kontaktudvalgsmøde. Jeg har for en rum tid siden sendt et forslag til min grønlandske kollega om, hvordan vi sammen kan komme videre, og det ser jeg frem til at høre tilbage på, udtaler Lars Løkke Rasmussen.

Markus E. Olsen sidder i Folketinget lige nu for Siumut, da han er suppleant for Aki-Matilda Høegh-Dam. (Foto: © Christian Klindt Sølbeck, Ritzau Scanpix)

Krav om arktisk ambassadør med grønlandsk baggrund

Valget af en dansk diplomat var et tema på sommerens rigsmøde i juni måned i Nuuk.

Her åbnede statsminister Mette Frederiksen (S) op for, at debatten om den arktiske ambassadør skulle fortsætte.

- Udenrigsministeriet arbejder på det her område, som man plejer at gøre. Det er så det "plejer", vi i fællesskab er i gang med at udfordre. Om man kan gøre tingene på en måde, der er bedre for alle dele af rigsfællesskabet. Det er det arbejde, som ikke er færdiggjort endnu, sagde Mette Frederiksen.

Og til det grønlandske medie KNR sagde Lars Løkke Rasmussen, at man fremadrettet ville gøre det anderledes.

Men hvorvidt der så er en arktisk ambassadør, indtil man finder en fremtidig løsning, vil ministeriet ikke svare klart på.

Aaja Chemnitz håber på en løsning, som Grønland kan se sig selv i.

- Det er i hvert fald et meget klart krav fra Grønlands side på tværs i de to store partier. Vi vil have en arktisk ambassadør med grønlandsk baggrund, siger Aaja Chemnitz.

Ifølge Markus E. Olsen fra Siumut viser sagen, at bolden nu er på Grønlands side.

- Man kan ikke bare gøre, som man har gjort i mange år. At man bare overfuser os, og at de allerede har bestemt udenom os. Så de bliver nødt til at lære - især de danske ministre - at de ikke bare kan gøre, som de har gjort i mange år.

Afviste at ansætte efter etnicitet

Tobias Elling Rehfeld ville blive den femte dansker i træk til posten som arktisk ambassadør.

Da han blev udnævnt, afviste udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen fuldstændig at reservere posten til en grønlænder.

- Vi har altså ikke etnicitet som kriterier for vores ansættelser i den danske udenrigstjeneste, sagde han til Politiken.

Men det bør han, mener Aaja Chemnitz.

Lars Løkke Rasmussen har sagt, at vi har ikke har etnicitet som kriterie for vores ansættelser i den danske udenrigstjeneste. Så hvorfor er sagen alligevel endt her?

- Der er noget, der tyder på, at det rent faktisk spiller en rolle med etnicitet, for hvis man kommer til Grønland som ambassadør og aldrig har været i Grønland, så skal man først til at lære noget om samfundet, folket og sproget.

- Så det er en kæmpe fordel at have grønlandsk baggrund, når man taler om Arktis. Og vi står over for et kommende formandskab mellem Grønland, Færøerne og Danmark i forhold til Arktis Råd, og derfor er det vigtigt med en person, der kender Grønland, siger hun.

Håber på en løsning på den korte bane

Aaja Chemnitz tror, at dialogen mellem Danmark og Grønland ender ud i, at man på den korte bane deler posten op mellem to.

- Men på den lange bane bliver en arktisk ambassadør en, der kommer fra Grønland. Det er der slet ikke nogen tvivl om, siger hun.

Har I vredet armen om på udenrigsministeren, siden han ser ud til at skifte mening nu?

- Vi vil have en arktisk ambassadør med grønlandsk baggrund. På den måde kan man sige, at der ikke er en vej uden om det.

- Man kan pege på en løsning på den korte bane og en mere langsigtet løsning, men det er vigtigt, at man lytter til Grønlands ønsker og finder en god løsning, som Grønland kan se sig selv i.

- Det har man tydeligvis ikke været i stand til indtil nu, siger hun.