Grøntsager med rester af sprøjtegift tredoblet på 5 år

Fødevarestyrelsen har fundet rester fra pesticider i hver fjerde konventionelle grøntsager. I 2011 var det hver tiende.

Når det gælder agurker fandt Fødevarestyrelsen spor af sprøjtegift i 68 procent (arkivfoto). (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

En ny rapport med tal fra 2016 viser, at Fødevarestyrelsen har fundet rester fra sprøjtegifte i 27 procent af grøntsagerne. Det er en tredobling i forhold til niveauet i 2011.

Det er stadig det halve af EU-gennemsnittet, men udviklingen foruroliger Danmarks Naturfredningsforening, skriver Politiken.

Siden 1999, hvor Fødevarestyrelsen begyndte at udgive systematiske rapporter om pesticidrester, har fundene ligget stabilt på mellem 6 og 12 procent af grøntsagerne. Men fra 2013 er tallene vokset hurtigt på en vifte af forskellige grøntsager.

Ifølge bilagene i Fødevarestyrelsens seneste rapport, "Pesticidrester i fødevarer 2016", er der for eksempel fundet pesticidrester på halvdelen af spinaten. På 22 procent af salaten. På 23 procent af kartoflerne. Alle varer, der var helt eller næsten pesticidfri 5 år tidligere.

Andre grøntsager som for eksempel champignon, bønner med bælg og hvidkål er dog gået fri af udviklingen og var helt uden pesticidrester i 2016-testen.

Omvendt blev der for en af danskernes store favoritter, agurken, fundet spor efter sprøjtegift i 68 procent af tilfældene. I mange tilfælde opdagede myndighederne mere end én sprøjtegift per agurk.

Fødevarestyrelsen understreger dog, at der er tale om en udvikling fra et meget lavt niveau til et mindre lavt niveau, siger kontorchef Henrik Dammand Nielsen.

/ritzau/

FacebookTwitter