Gruppeformand: Jeg ved, at Uffe Elbæk slutteligt også syntes, det var en dårlig ide

Alternativet ville have ansatte til at sende intimbilleder. Gruppeformand kalder det en "ikke-historie".

Alternativets gruppeformand, René Gade, i folketingssalen sammen med politisk leder Uffe Elbæk. (Foto: Simon Skipper © Scanpix)

Det var en dårlig ide dengang, og det er det stadig.

Sådan lyder reaktionen fra Alternativets gruppeformand, René Gade, efter at det er kommet frem, at ansatte i partiet i foråret blev opfordret af en chef til at sende fotografier af deres "pik i slap tilstand".

- Det tog vi afstand fra og sagde, at det skulle ikke være noget, der blev indleveret billeder til fra Alternatives side. Det kan være en dårlig ide fra en medarbejders side, siger han:

- Den kunne opstå mange forskellige steder. Jeg tror ikke, at det er noget generelt i Alternativet, at det er der, man får sådan en ide, men det er vigtigt, at den bliver slået ned meget hurtigt, og det gjorde den også, siger René Gade.

Mailen med opfordringen, som Jyllands-Posten er i besiddelse af, blev sendt af Alternativets pressechef, Magnus Haslebo, til medarbejderne og folketingsgruppen.

Den skulle bruges i forbindelse med en 100-års fødselsdag på Alternativets stamværtshus i København, Centralhjørnet, så partiet kunne give "en lille fiffig collage" af de mandlige kønsorganer, forklarede Haslebo.

Oveni sag om krænkelser

Pressechefen skrev desuden, at partiets politiske leder, Uffe Elbæk, "selvfølgelig er med på idéen, så det kan blive et rent tilløbsstykke dernede".

René Gade, i mailen står der, at Uffe Elbæk er med på ideen. Hvad mener du om det?

- Jeg ved, at han slutteligt også syntes, det var en dårlig ide. Det forholder jeg mig til. Jeg synes personligt, det var en rigtig dårlig ide, og det er det også i dag, så det var på alle måder godt, at der ikke kom mere ud af det, siger gruppeformanden.

En måned efter at mailen blev sendt, indløb en generel klage til partitoppen fra flere medarbejdere, som kritiserede en "alt for direkte" omgangstone og en ødelæggende "festkultur".

Den interne utilfredshed er de seneste dage blevet afdækket i Jyllands-Posten - heriblandt hvordan en ældre ansat i partiet krænkede et yngre medlem og blev fyret, men siden genansat på et internationalt projekt.

Ny forklaring

Alternativet har som konsekvens af klagerne iværksat en intern kulegravning af arbejdsforholdene, men René Gade afviser, at mailen fra pressechefen vil indgå:

- Ikke specifikt. Det er kendt viden, at den mail har været sendt rundt, så der er ikke brug for en kulegravning af den. Jeg kan bare sige, at den ide var dårlig fra start. Og den kommunikation kommer ikke til at foregå fra ledende medarbejdere fremover.

Sagen om det krænkede medlem tog en ny drejning i weekenden, hvor den tidligere gruppeformand, Josephine Fock, fortalte til Jyllands-Posten, at hun stoppede i den funktion som følge af netop personalesagen.

Dengang hed det sig, at rokaden skete for at sikre mere fokus på klima og grøn omstilling. Det var i den forbindelse, at René Gade blev gruppeformand. Han mener dog, at Josephine Focks citater i Jyllands-Posten er blevet vinklet for skarpt.

- Som jeg opfatter Josephines kommentar, er det en meget skarp vinkling af det, hun egentlig sagde til Jyllands-Posten (i weekenden, red.). Jeg har set, at det er et element af grunden til, at de (den daværende politiske ledelse, red) i sommer sagde, at de gerne ville have en ny daglig ledelse. Det var ikke den årsag alene.

- Og jeg kan sige helt klart, at i og med at det slet ikke var kendt på gangen, at den pågældende medarbejder var blevet afskediget, så kan det ikke have være grunden, de formulerede til os i sommer. Så det er en skarpvinkling af hendes citater, siger René Gade.

- En ikke-historie

Så Josephine Focks beslutning om at trække sig og sagen om, at den pågældende medarbejder blev genansat, har ikke noget med hinanden at gøre?

- Det kan meget vel være, at det også var en af årsagerne, men det var ikke det, vi fik fortalt af den daglige ledelse dengang, da Caroline (Magdalene Maier, politisk ordfører red.) og jeg tog over.

Får den mail nogle konsekvenser for jeres pressechef?

- Han fratræder sin stilling per 1. december, så der er vist ikke nogen grund til yderligere konsekvenser for den mail. Der har forhåbentlig været en påtale fra den tidligere sekretariatschef, siger René Gade, der ikke vil afvise, at de seneste dages historier om Alternativet skader partiet ved kommunalvalget i morgen:

- Det er i hvert fald synd for de kandidater, der knokler, at de skal have sådan noget hængende over hovedet med nogle ikke-historier. Og det er ikke for at negligere historien, for jeg synes i den grad, at det er dumt at opfordre til at sende sådanne billeder, men det er på ingen måde et billede af Alternativet med alle de medlemmer, vi har, med sådan en overskrift, siger René Gade.

Facebook
Twitter