Gruppeformand om Stephensens fremtid: 'Fem måneder er lang tid, og i politik er det en evighed'

Moderaternes gruppeformand understreger, at Jon Stephensen skal få genskabt tilliden, før han vender tilbage.

Det er ikke første gang, at Stephensen er i medierne, efter at han angiveligt skulle have opført sig grænseoverskridende. (Foto: © LISELOTTE SABROE, RITZAU/SCANPIX)

Moderaternes kultur- og udenrigsordfører, Jon Stephensen, vender først tilbage til Christiansborg, når det nye folketingsår begynder 3. oktober.

Partiets gruppeformand, Henrik Frandsen, der i aftes deltog på mødet, hvor beslutningen blev truffet, synes, partiet har fundet en god løsning.

- Vi får nu dels lov til at koncentrere os om politik - vi har brugt meget tid på sagen - og Jon får lov til at koncentrere sig om at komme på plads med de ting, der måtte være med ham.

- Det er en klar sanktion, men der er også mulighed for, når separationsperioden er overstået, at vi kan tage det op igen og se, hvor begge parter er til den tid, siger Henrik Frandsen.

Gruppeformanden understreger, at Jon Stephensen har en meget stor opgave i at få genskabt tilliden fra både ungdomspartiet, vælgerne og partiet.

- Hvorvidt det vil lykkes, kan vi snakke om igen om fem måneder.

Moderaternes gruppeformand Henrik Frandsen mener, partiet har fundet en god balance med Stephensens orlov. (Foto: © LISELOTTE SABROE, RITZAU/SCANPIX)

Uacceptabel opførsel

I Unge Moderater så de gerne, at Jon Stephensen ultimativt havde forladt partiet.

- Vi prøver at skabe en ny kultur i politik med reglerne. Overholder man ikke dem, så hører man ikke til i Moderaterne, sagde Ellen Emilie, der er leder af Unge Moderater, søndag, hvor nyheden kom ud.

Jon Stephensen har med en række beskeder til et 19-årigt medlem af ungdomspartiet forbrudt sig mod både ungdomspartiets samværsregler og Moderaternes eget adfærdskodeks.

Til den 19-årige kvinde har TV2 kunnet dokumentere, at Stephensen tilbage i februar i en besked har skrevet:

- Du virker klog og er smuk med den lækreste krop.

Henrik Frandsen følger partiformand Lars Løkke Rasmussens linje og understreger, at Stephensens opførsel er uacceptabel.

- Det er også derfor, vi reagerer, som vi gør, og tager en snak om det, som munder ud i en aftale om en pause, forklarer han.

- Fem måneder er lang tid, og i politik er det en evighed, tilføjer han.

Er hensynet størst for Jon Stephensen eller for de unge moderater, som har krævet, at han skal ekskluderes?

- Hensynet er i virkeligheden til partiet. Det er vigtigt, at vi kommer videre, at vi som parti får denne ulykkelige og alvorlige situation håndteret bedst muligt, svarer Henrik Frandsen.

Moderaterne tager 'grænseoverskridende adfærd meget alvorligt'

Partiets politiske ordfører, Monika Rubin, skriver på Twitter, at det er "positivt, at sager om uønsket seksuel opmærksomhed i dansk politik nu håndteres og sanktioneres ud fra i forvejen formuleret samværspolitik".

- Jeg er stolt over, at vi er et parti, der tager grænseoverskridende adfærd meget alvorligt.

Screendump fra Twitter.

Indenrigsordfører Mike Fonseca har følt sig meget splittet om sagen, da han både er medlem af ungdomspartiet og moderpartiet.

- Man kan sagtens diskutere etik og morale i forhold til det, han har gjort i forhold til den dialog, der har været med vores unge medlem, siger Fonseca.

Han er dog glad og stolt over Unge Moderaters til gang, og at ungdomspartiet har en konkret samværspolitik.

- Vi har haft en tillidsrepræsentant, som har taget det meget seriøst og formidlet det videre til Moderaterne, siger han.

Lars Løkke Rasmussen (M) mener, at en eksklusion havde været en overreaktion. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Selvom partiformand Lars Løkke Rasmussen har understreget, at partiledelsen ser på sagen med stor alvor, mener han, at en eksklusion havde været en overreaktion.

- Men den har omvendt også en karakter, hvor vi - hvis det kun var det - ville sige, at vi giver en stor advarsel, siger den politiske formand i en video, han delte på Facebook i aftes.

Havde det været den eneste sag, som Jon Stephensen var impliceret i, havde ledelsen draget andre konsekvenser, siger Lars Løkke Rasmussen.

I det tilfælde havde politikeren fået en advarsel og fået frataget sine ordførerskaber, siger partilederen i videoen.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Unge Moderater, Lars Løkke Rasmussen og Jon Stephensen. De er ikke vendt tilbage på vores forespørgsler.