Gyldent Daggry gentog kontroversielle budskaber under stort politiopbud

Manden, der fik flere til at boykotte Folkemødet, trak et fuldt telt på Folkemødets bagerste del af teltpladsen i Allinge.

I dag taler flere af de kontroversielle talere ved Folkemødet på Bornholm, og politiet er mødt talrigt op. (Foto: Mie Raatz © DR)

Den græske nationalist Georgios Epitdeios fra partiet Gyldent Daggry vakte begejstring blandt tilhørerne fra Danskernes Parti, der havde inviteret ham til at tale ved deres arrangement på Folkemødet i Allinge.

- Vi har glædet os meget, til han kom, fortæller et partimedlem, der ikke ønsker sit navn frem.

Græske Gyldent Daggry står blandt andet anklaget for vold og ulovlig våbenbesiddelse og er kendt for deres stærkt nationalistiske politik, der har skabt voldsom debat op til Folkemødet.

Georgios Epitdeios mødtes med leder af Danskernes Parti, Daniel Carlsen, og politikeren og nationalisten Yuan Benedetti fra Frankrig.

I øjeblikket er en retssag i Grækenland i gang mod knap 70 medlemmer af Gyldent Daggry. Her er partiet forbundet til en sag, hvor en pakistansk tilflytter er blevet dræbt og flere politiske modstandere banket.

Til debat med far

Partiets tilstedeværelse har samtidig skabt massiv politiopbud sammen med Trykkefrihedsselskabets ytringsfrihedsarrangement, hvor den kontroversielle, hollandske islamkritiker Geert Wilders deltager.

Og både i ved og omkring Danskernes Partis telt var der denne morgen da også stort politiopbud.

Langs teltet stod betjente i skudsikre veste med pistoler, og i vandet omkring klipperne lå politibåde klar.

14-årige Bjarke, der netop har afsluttet 8. klasse, var til stede i teltet sammen med sin far, der er medlem af Danskernes Parti.

Bjarke selv har endnu ikke' taget stilling', men synes, det er spændende at komme og høre de stærkt nationalistiske partiers holdninger 'så han selv kan tage stilling'.

Skulle videre til Geert Wilders

Men også en lang række ikke-medlemmer var mødt op i teltet. Her i blandt den stærkt omdiskuterede svenske kunster Dan Parks, der for få måneder siden blev overfaldet på Nørrebro i København, efter at han havde lavet hvad flere betegnede som stærkt racistisk kunst.

Flere af de fremmødte til debatten fortalte at de efterfølgende ville drage mod den anden ende Allinge, hvor Geert Wilders for kort tid siden talte.

Facebook
Twitter