Gymnasium afskaffer karakterer til 1.g-elever

På Øregård Gymnasium vil eleverne i 1.g ikke få karakterer i grundforløbet efter succes med prøveklasse.

Ud over Øregård Gymnasium har også Gefion Gymnasium i København og seks jyske og fynske gymnasier eksperimenteret med karakterfri klasser. (Foto: © Christian Liliendahl, Scanpix)

De unge, der begynder i 1.g på Øregård Gymnasium nord for København efter sommerferien, vil ikke få karakterer for deres arbejde de første seks måneder.

Det har gymnasiets ledelse ifølge Berlingske besluttet efter gode erfaringer med en 1.g-klasse, der som forsøg har været karakterfri i dette skoleår.

- Eleverne kan bedre udfordre sig selv fagligt, når de fokuserer på, hvad de kan lære fremfor på det tal, de får smidt i hovedet, siger vicerektor Birgitte Hansen fra Øregård Gymnasium til Berlingske.

Markant mindre fravær, bedre indstilling til gruppearbejde og øget motivation for at lære er nogle af de foreløbige resultater af Øregårds forsøg med den karakterfri klasse.

- Der har tidligere været en tendens til, at man ikke gider at arbejde i gruppe med dem, der kun får 02. Men når eleverne ikke ved, hvad de andre får, er de mere åbne over for, at klassekammeraterne kan byde ind med noget positivt, siger vicerektoren.

Eleverne har i den karakterfri klasse fortsat fået karakterer i fag, som de skulle afslutte efter 1.g. Men i de øvrige fag er der givet mere feedback i stedet for karakterer.

Den endelige evaluering, som udarbejdes i samarbejde med Undervisningsministeriets læringskonsulenter, foreligger efter sommerferien.

Ud over Øregård Gymnasium har også Gefion Gymnasium i København og seks jyske og fynske gymnasier eksperimenteret med karakterfri klasser.

/ritzau/