To hårde år for Ellemann som formand for Venstre: Dårlige målinger, interne opgør og farvel til profiler

I weekenden mødes Venstre til partiets landsmøde. Vi ser tilbage på Ellemanns to første år.

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen skal holde tale ved partiets landsmøde i weekenden. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

For to år siden blev Jakob Ellemann-Jensen valgt som formand for Venstre under stående klapsalver og med blå konfetti dalende fra loftet i Herning Kongrescenter.

Tidligere Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen ønskede tillykke og sagde, at der ikke var nogen bedre at give stafetten videre til. Inger Støjberg erklærede som nyvalgt næstformand, at nu skulle der kæmpes for at gøre Ellemann til statsminister.

Og samtidig lød meningsmålingerne for partiet på knap 25 procent. Altså endnu bedre end valgresultatet et par måneder tidligere.

Der er sket meget i dansk politik og Venstre, siden konfettien regnede ned over Jakob Ellemann-Jensen i Herning for to år siden.

I weekenden skal han så igen på talerstolen ved partiets landsmøde, der også er en forsinket 150 års fødselsdagsfest.

Vi ser tilbage på nogle af de mest skelsættende begivenheder i Jakob Ellemann-Jensens tid som formand.

1

Løkke og Moderaterne

Ellemann har måttet sige farvel til flere prominente partifæller. En af dem er tidligere statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen, der den 1. januar meddelte på Facebook, at han forlod Venstre. Et parti, han havde været medlem af i 40 år og siddet i Folketinget for i 26 år.

Udmeldingen kom, ifølge Lars Løkke Rasmussen, blandt andet på baggrund af højrefløjens ultimative krav og generelt ultimative synspunkter.

Men bruddet kom også efter mange måneders interne uroligheder.

I foråret meddelte han så, at han ville stifte sit eget parti, Moderaterne.

Og for en lille måned siden havde den tidligere Venstre-formand samlet de krævede 20.182 vælgererklæringer, der er nødvendige for at blive opstillingsberettiget. Dermed kan partiet nu komme på stemmesedlen - og potentielt fiske vælgere fra Venstre og Jakob Ellemann-Jensen.

Mange vurderer, at Løkke vil komme i Folketinget ved et kommende valg, men endnu er partiet ikke præsenteret.

Se en del af det interview, DR lavede med Lars Løkke Rasmussen, da det stod klart, at han havde samlet nok vælgererklæringer sammen til at stille op til det kommende Folketingsvalg.

2

Inger Støjbergs farvel

- Vi skal samle os om Jakob, og vi skal gøre Jakob til statsminister.

Sådan lød det for halvandet år siden fra den nyvalgte næstformand i Venstre, Inger Støjberg.

Men det var før interne stridigheder, uro og en rigsretssag. Og 15 måneder efter at Inger Støjberg tiltrådte posten som næstformand i Venstre, måtte hun forlade den igen efter ordre fra selvsamme Jakob Ellemann-Jensen.

- Jakob Ellemann har i dag bedt mig om at gå af som næstformand for Venstre. Jeg forstår, at det blandt andet skyldes hans manglende tillid til min linje i en række politiske sager, skrev Inger Støjberg den 29. december sidste år på Facebook.

Længere tids stridigheder kulminerede i juledagene, hvor Jakob Ellemann-Jensen i et interview med Jyllands-Posten bekendtgjorde, at Venstre ville støtte en rigsretssag mod Inger Støjberg, hvis Folketingets uvildige jurister så grundlag for en.

I starten af februar stemte et flertal i Folketinget så for, at Inger Støjberg skulle stilles for en rigsret. 31 af dem, der stemte for, var Venstre-medlemmer.

Og dagen efter forlod Inger Støjberg så Venstre for at blive løsgænger.

Inger Støjberg var en af Venstres helt store stemmeslugere. Hun har endnu ikke meldt sig ind i et nyt parti, men særligt Dansk Folkeparti bejler til den tidligere Venstre-kvinde. Hun var blandt andet med på Dansk Folkepartis landsmøde i sidste måned.

I videoen kan du høre, hvad Inger Støjberg selv sagde om sin fremtid, efter hun meldte sig ud af Venstre.

3

Meningsmålinger langt fra valgresultatet

Venstre har mildest talt haft et hårdt år i meningsmålingerne.

For et år siden stod partiet til 17,2 procent af stemmerne svarende til en tilbagegang på 12 mandater. En ikke særlig prangende måling for Jakob Ellemann-Jensen, der på det tidspunkt havde haft styrepinden i et år.

Men det skulle vise sig at blive værre endnu. For i månederne efter gik målingerne kun én vej. Det kulminerede i april, hvor en meningsmåling, som Epinion havde lavet for DR, viste, at Venstre kun stod til 10,4 procent af stemmerne.

Det er den laveste opbakning, Epinion nogensinde har målt til partiet, og dermed en historisk lav vælgeropbakning.

Helt så slemt har det ikke set ud de seneste måneder, hvor målingerne ser ud til at have stabiliseret sig på omkring 15 procent. I toppen af Venstre ser man det som et udtryk for, at blødningen er stoppet, og at partiet kan se frem.

Men der er stadig langt til de 23,4 procent af stemmerne, som partiet opnåede under tidligere formand Lars Løkke Rasmussen ved valget i 2019.

4

Flere folketingsmedlemmer forlader gruppen

Foruden Inger Støjberg og Lars Løkke Rasmussen har flere Venstre-profiler forladt gruppen.

Daværende Arktis- og Grønlandsordfører Marcus Knuth, der især havde markeret sig på udlændingeområdet, skiftede i november 2019 Venstres gruppelokale ud med De Konservatives.

På Facebook skrev han, at han bedre kunne se en sammenhæng mellem værdi- og udlændingepolitikken hos sit nye parti.

- Vi skal kunne tale helt åbent og kritisk om Islams rolle i det danske samfund, ligesom vi skal holde fast i, at Danmark bygger på frie, kristne værdier, skrev Marcus Knuth om sit skifte til De Konservative.

I marts var det så Venstres Britt Bager, der forlod Venstre til fordel for De Konservative.

Årsagen for hendes stop i Venstre, skrev hun, skulle findes i en 'række episoder'. Blandt andet, at Venstre ikke gik med i politiforliget i december sidste år, og Venstres politik var blevet for liberal på udlændingepolitikken.

Og senest har Venstres store stemmesluger og grønne profil Tommy Ahlers også sagt farvel til Venstre. Det gjorde han i august i år, blandt andet fordi han mente, at visionerne havde for trange kår i dansk politik.

Et hårdt slag for Venstre, da Tommy Ahlers ved valget i 2019 blev den femtestørste stemmesluger blandt samtlige folketingskandidater.

I videoen kan du høre, hvad Jakob Ellemann-Jensens svarede, da Tommy Ahlers meldte sin afgang.

Facebook
Twitter