Haarder i samråd om passiv rygning

Sundhedsminister Bertel Haarder har efter en høring sagt, at han ikke tror at passiv rygning er farlig. Nu er han indkaldt i samråd om sagen.

Sundhedsminister Bertel Haarder har efter en høring om rygning sagt, at han ikke tror at passiv rygning er så farlig. Derfor er han nu kaldt i samråd. (Foto: DR © DR)

Sundhedsminister Bertel Haarder bliver nu kaldt i samråd for at svare på, om han mener, at passiv rygning er skadelig.

Efter en høring om rygning sagde han nemlig til nogle deltagere, at han ikke tror på, at passiv rygning er farlig. - Jeg er en non-believer af den teori.

Udtalelsen faldt til blandt andre journalist Klaus Kjellerup, der har gengivet samtalen på sin blog på netavisen 180grader.dk.

Snavs-journalistik

Konfronteret med sin udtalelse kalder Bertel Haarder det over for Ritzau "snavs-journalistik", at Klaus Kjellerup overhovedet har citeret ham, da ministeren ikke opfattede samtalen som et interview.

Han afviser dog ikke, at han er citeret korrekt, men understreger, at udtalelsen er taget ud af en sammenhæng.

Ikke desto mindre er der brug for at få belyst sundhedsministerens opfattelse af passiv rygning, mener SF's sundhedsordfører, Jonas Dahl, der har kaldt ministeren i samråd.

Lever i osteklokke

- Det er en helt evidensbaseret viden, at passiv rygning er skadeligt, så jeg er da chokeret over, at sundhedsministeren tilsyneladende lever i en osteklokke fra 1970'erne, siger han.

Bertel Haarder selv forklarer, at udtalelsen faldt på vej ud fra høringen:

- Jeg havde en løs snak med nogle mennesker, hvor jeg sagde, at passiv rygning ikke kan være lige så skadeligt som aktiv rygning. Og at man ikke skal sidestille de to ting.

Også socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen, undrer sig:

- I lyset af at statsministeren har gjort det til en af sine ti vigtigste mærkesager, at danskerne skal leve længere, er det tankevækkende, at vi har en sundhedsminister, der baserer sin holdning på tro og ikke på viden, siger hun.

FacebookTwitter