Hækkerup skal drøfte grænseåbning med Sverige og Norge i dag: Håber på samlet løsning

Regeringen presses fra flere sider for at åbne grænserne. Et møde i dag skal bane vejen.

Vejen skal banes for grænseåbning mellem Danmark og vores nabolande på et møde i dag. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Skal norske, tyske og måske endda svenske borgere have lov til at rejse ind i Danmark?

Det er lige præcis det spørgsmål, som justitsminister Nick Hækkerup (S) skal drøfte med sine nordiske ministerkollegaer på et møde i dag.

- Før vi træffer en beslutning, er vi nødt til at snakke med vores kollegaer i Tyskland, men også i de øvrige nordiske lande som Norge, Sverige, Finland og så videre. Jeg har senere i dag møde med kollegaerne (fra de nordiske lande, red.) og skal præcist snakke om det her spørgsmål, siger han.

I de seneste dage er presset på regeringen for at få hævet grænsebommene steget – både fra et flertal af partierne i Folketinget, fra den tyske indenrigsminister,

EU
og den svenske regering.

Nick Hækkerup (S) begynder dialog om grænseåbning med vores nabolande i dag. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Men Nick Hækkerup forventer ikke, at mødet i dag ender med, at grænserne bliver åbnet nu og her, sådan som tyskerne ellers har erklæret sig parat til.

- Der er ingen, der ønsker at holde grænserne lukkede længere end højst nødvendigt. Men vi bliver også nødt til at sikre, at vi ikke sætter det, vi har nået sundhedsmæssigt, over styr.

- Jeg lytter altid, når der er et flertal i Folketinget, der vil have regeringen til at gøre noget. Vi har allerede sagt, at før 1. juni kommer vi til at melde ud på det her, og det er nu noget, der indgår i overvejelserne, siger Nick Hækkerup.

Regeringen håber på samlet aftale med alle nabolande

I de seneste dage har flere partier i Folketinget rejst et ønske om allerede nu at åbne grænserne mod vores

nabolande
. Hvis ikke alle
nabolande
, så i hvert fald mod Tyskland og Norge, som flere partier vil tilgodese, fordi smitterisikoen ifølge partierne i de to
nabolande
er sammenlignelige med Danmark.

Nick Hækkerup fastholder dog, at regeringen har seneste deadline 1. juni til at melde ud omkring grænsespørgsmålet, og på dagens møde skal han først og fremmest blive klogere på, hvordan ønskerne ser ud i de andre nordiske lande.

- Vi skal høre, hvor de står på det her spørgsmål. Hvilke holdninger har de til at åbne, hvordan ser de på indrejse, hvordan ser de på deres borgeres udrejse? For vi skal prøve at koordinere, sådan at vi får en samlet løsning, siger den socialdemokratiske justitsminister.

Tidligere på ugen drøftede Nick Hækkerup samme spørgsmål med den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer.

Men kan man overhovedet sidestille de her lande – Norge, Tyskland og Sverige?

- Det er noget af det, som vi skal snakke med de øvrige lande om. Noget af det, der indgår, det er, hvordan smittetrykket og smitterisikoen er. Men ved siden af det ligger også det banale forhold, at hvis man lukker en million ind til Danmark, så vil der jo være en procentdel af dem, der er smittet, som bringer nye smittekæder rundt. Derfor skal vi se på, hvordan det kan lade sig gøre, siger han.

Flere partier siger jo, at Norge og Tyskland kunne være oplagt at åbne for først – ikke Sverige lige nu. Hvad siger du til det?

- Jeg synes, vi skal se på alle landene og tale med alle landene. Hvad det konkrete udkomme af det bliver, må vi vente at se, siger Nick Hækkerup.

Dansk Folkeparti: Død og ødelæggelse for turismen

Kort før partilederdebatten i går inviterede statsminister Mette Frederiksen Folketingets partier til forhandlinger om at åbne endnu mere af Danmark allerede i denne – anden – fase af genåbningen af Danmark.

Og vigtigste krav for Venstre – det er er at få åbnet grænserne, siger partiformand Jakob Ellemann-Jensen.

- Når der er plads til at åbne mere, og det er sundhedsfagligt forsvarligt, så er det mest oplagte at se på grænsen. Særligt grænsen til Tyskland. For vi har en stor turismeindustri, der er meget afhængig af, at der kommer turister ind – særligt her til sommer, lyder det fra

oppositionslederen
.

Peter Skaarup og DF vil have turister ud i sommerlandet nu. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Dansk Folkepartis

gruppeformand
, Peter Skaarup, mener også, det nu er på høje tid at give en udstrakt hånd – ikke bare til udenlandske turister – men til et trængt turismeerhverv.

- Det er jo alfa omega, hvis man ser på campingpladser, sommerhuse, udlejning af lejligheder på den jyske vestkyst og på

Bornholm
, at man får turister ind. Det er død og ødelæggelse for turisterhvervet, hvis det ikke lykkes. Der er brug for afklaring, siger han.

Og regeringens støtteparti, Radikale Venstre, minder igen regeringen om, at et flertal i Folketinget altså vil have grænserne åbnet.

- Mit klare signal til regeringen er, at der er et flertal, lyt til det, ellers må vi jo finde vej til at vise det nede i Folketingssalen, siger partileder Morten Østergaard.

Lørdag 14. marts lukkede Danmark grænserne for alle med undtagelse af personer med et anerkendelsesværdigt formål i Danmark.

Facebook
Twitter