Halvdelen af befolkningen vil legalisere hash

På Christiansborg afviser et flertal fortsat gøre cannabis lovligt. Et spørgsmål om tid, før det ændrer sig, mener LA.

Godt halvdelen af de adspurgte i en ny Epinion-måling ønsker at legalisere cannabis. På billedet fejres Christianias 46 års fødselsdag i sidste måned med en joint. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Cannabis skal fuldt ud legaliseres i Danmark.

Det mener over halvdelen, 53 procent, af de adspurgte i en meningsmåling foretaget af Epinion for DR Nyheder. Cirka en fjerdedel, 27 procent, siger nej til en legalisering.

Debatten om en eventuel legalisering af cannabis blusser med jævne mellemrum op, men der er fortsat ikke udsigt til, at et politisk flertal på Christiansborg ønsker at gøre hash lovligt.

Regeringspartiet Liberal Alliance har i flere år været fortaler for en statskontrolleret legalisering, og retsordfører Christina Egelund (LA) er ikke i tvivl om, at cannabis på et tidspunkt legaliseres herhjemme.

- Det kommer til at ske, at vi legaliserer cannabis i Danmark. Hvis man kigger ud i verden, så er der et globalt skred på det her område. Flere og flere stater i USA legaliserer, og der er også andre lande, som har legaliseret. Jeg tror, at i takt med at vi får indhentet erfaringer fra de steder, så kommer der også til at ske et skred i Folketinget, siger Christina Egelund.

- Vi kunne se sidste år, at Radikale Venstre vendte sin modstand mod en legalisering til i stedet at støtte det. Og jeg tror, det er et spørgsmål om tid, før vi også får overbevist de andre partier om, at det vil være en rigtig god idé.

Politisk flertal afviser legalisering

Tilhængere af en cannabislegalisering tæller foruden Liberal Alliance og Radikale Venstre partierne Enhedslisten, SF og Alternativet.

Et tilbagevendende argument lyder, at man med en legalisering til dels vil kunne komme kriminelle bander til livs, ligesom et statskontrolleret salg af hash vil skæppe godt i statskassen. Penge, der kan bruges på forebyggelse og behandling.

- Hvis man vil en del af bandekonflikten til livs, så er det vigtigt, at man fratager de kriminelle bander det enormt lukrative milliardmarked, der er på cannabisområdet i Danmark, siger Christina Egelund.

Et flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti afviser dog fortsat at lovliggøre brugen af hash.

- Cannabis skal legaliseres, når Sundhedsstyrelsens neutrale eksperter siger, at det ikke er sundhedsfarligt. I dag er der slet ikke tvivl om, at cannabis er sundhedsfarligt, og derfor tillægger jeg ikke sådan en måling nogen som helst betydning, siger Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen.

Dansk Folkeparti stemmer i:

- Tallene ændrer ikke det store for mig. Jeg har ikke lyst til at legalisere noget, der er dybt skadeligt og har en meget stor negativ slagside for de mennesker, som udsætter sig selv for det, siger retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF).

Han mener ikke, at en legalisering vil sætte en stopper for bander eller rockeres kriminelle adfærd.

- Mig bekendt har de stadig bander i Holland, Colorado og andre steder, hvor man har forsøgt det her. Så der er ikke noget, der entydigt dokumenterer, at banderne dør ud, bare fordi man legaliserer hash, siger DF-ordføreren.

Socialdemokratiets nej til en legalisering ligger ligeledes helt fast, siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen.

Københavns socialdemokratiske overborgmester, Frank Jensen, har ellers udtrykt et klart ønske om, at hovedstaden får lov til at indføre en treårig forsøgsperiode med legalisering af cannabis.

De københavnske socialdemokrater argumenterer blandt andet med, at en legalisering vil kunne komme en stor del af den illegale hashhandel i hovedstaden til livs.

Dårlige erfaringer i Colorado

Men partifællernes ønske gør ikke indtryk på Socialdemokratiets sundhedsordfører på Christiansborg.

- Nej, det gør det i og for sig ikke, for vores sundhedsmæssige argumenter står fuldstændig klart og bliver ikke modsagt.

- Til gengæld mener jeg, at argumentet for at flytte økonomien fra det sorte marked skulle reducere kriminaliteten, tilbagevises af nye undersøgelser, som slår fast, at det ikke kan bevises, at det er den vej, det vil gå, når man tager udgangspunkt i de lande og amerikanske stater, som har prøvet en legalisering, siger Flemming Møller Mortensen.

Han henviser til rapporten ”Lessons learned after 4 years of marijuana legalization” fra de amerikanske delstater Colorado og Washington.

Rapporten fra sidste år konkluderer kort fortalt, at andelen af unge, der bruger cannabis, stiger hurtigere i Colorado og Washington, hvor cannabis er lovligt, end i resten af USA.

Samtidig fremgår det af rapporten, at flere sorte unge og unge med syd- og mellemamerikansk baggrund bliver anholdt i Colorado i cannabisrelaterede sager end før delstatens legalisering. Cannabis er stadig forbudt for unge under 18 i Colorado.

Sundheds- og Ældreministeriet noterer sig i et folketingssvar ligeledes rapporten og de negative erfaringer i flere amerikanske delstater. Ministeriet konstaterer blandt andet, "at der efter legaliseringen af marihuana i Colorado og Washington ses flere marihuana-relaterede forgiftninger og hospitalsindlæggelser samt flere trafikdødsfald som følge af marihuana-påvirkning".

Ifølge Information viser undersøgelser fra andre lande som Portugal, hvor stoffer siden 2001 reelt har været lovligt, at brugen af narkotika blandt unge portugisere ikke desto mindre har været faldende i de senere år.

FacebookTwitter