Halvdelen af danskerne vil have permanent grænsekontrol

Der er folkelig opbakning til en permanent grænsekontrol, men opbakningen er mindre end for knap to år siden.

Vicepolitiinspektør i Syd- og Sønderjyllands Politi, Palle Linné, forklarer i DR1-programmet 'Langt fra Borgen', hvordan grænsekontrollen fungerer.

Ned med grænsebommen. Og lad den blive nede.

Politiet og Hjemmeværnet må gerne blive stående ved den dansk-tyske grænse, hvor der har været midlertidig grænsekontrol siden januar.

Sådan lyder meldingen fra knap halvdelen af de danskere, der har deltaget i en meningsmåling foretaget af Epinion for DR Nyheder.

Spørgsmålet lød: Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn: Danmark skal indføre permanent grænsekontrol med eksempelvis grænsebomme og grænsevagter.

Sådan fordelte svarene sig:

Opbakningen til en permanent grænsekontrol er 12 procentpoint lavere end ved en meningsmåling foretaget af Epinion for DR Nyheder i januar 2015, altså inden flygtninge og migranter strømmede op igennem Europa, og inden Danmark indførte en midlertidig grænsekontrol.

Siden har Dansk Folkeparti hyppigt argumenteret for en permanent grænsekontrol, og udenrigsordfører Søren Espersen (DF) er ikke i tvivl om, at der er opbakning til det i befolkningen. Men opbakningen i den konkrete meningsmåling ville ifølge Søren Espersen være større, hvis man havde udeladt et bestemt ord.

- Vi har ikke talt om grænsebomme. Det er et negativt ladet ord, som vores politiske modstandere bruger. Vi har sagt, at vi vil have permanent grænsekontrol igen. Vi har ikke sagt noget om grænsebomme, og mig bekendt var der ingen grænsebomme, da der var kontrol senest, siger udenrigsordføreren.

- Men 49 procent er da også en sjat, og det viser det samme som en masse andre undersøgelser, nemlig at danskerne vil have grænsekontrol.

De Radikales Zenia Stampe og Søren Espersen fra Dansk Folkeparti er i aftenens udgave af 'Langt fra Borgen' på DR1 taget til grænsen ved Kruså for at spørge forbipasserende, hvad de synes om grænsekontrollen. Det kan du se i klippet herunder. Hele programmet kan du se klokken 21.55.

V: Permanent grænsekontrol er ikke et mål

Det ser dog ikke umiddelbart ud til, at Søren Espersen eller de 49 procent får deres vilje.

- Grænsekontrol ved EU's interne grænser er ikke et mål i sig selv, siger Jakob Ellemann-Jensen, der er politisk ordfører for regeringspartiet Venstre.

- Vi har en midlertidig grænsekontrol, fordi de ydre europæiske grænser ikke bliver bevogtet, som de skal, og vi holder fast i grænsekontrollen, indtil den ikke længere er nødvendig.

Selv om Venstre skulle skifte mening og få et flertal i Folketinget med sig, eller hvis et flertal uden om Venstre pludselig skulle få lyst til indføre permanent grænsekontrol, så vil det ikke være så ligetil. Det vil nemlig kræve, at Danmark melder sig ud af Schengen-samarbejdet.

EU's ministerråd vedtog den 11. november en tre måneders forlængelse af den midlertidige grænsekontrol for blandt andet Danmark, der af ministerrådet er blevet bedt om at gennemføre kontrollen ved den dansk-tyske grænse. Det oplyste Udlændinge- Integrations- og Boligministeriet for knap en uge siden.