Han havde egentlig meldt sig ud af Venstre og sagt blankt nej - men nu skal Erik Poulsen alligevel til EU

Mange danske medlemmer af Europa-Parlamentet har forladt parlamentet for i stedet at vende hjem til dansk politik.

Erik Poulsen tager i Europa-Parlamentet for Venstre, efter at tre andre har valgt det fra for i stedet at sidde i Folketinget. (Foto: © Morten Dueholm, Ritzau Scanpix)

Flere af Venstres medlemmer af Europa-Parlamentet vil hellere hjem til dansk politik og sidde i Folketinget, og derfor sender partiet endnu engang en suppleant afsted til Bruxelles.

Denne gang er det Erik Poulsen, der efter lidt betænkningstid i går sagde ja tak til at tage Venstres sidste plads i parlamentet.

Og det på trods af, at han for bare en måned siden - da pladsen ikke så ud til at blive ledig foreløbig - blankt afviste at være interesseret i en plads.

- Det var en anden situation. Det var en situation, hvor der var en masse hvis’er i et puslespil, der skulle falde på plads.

- Og derfor så jeg ingen grund til, at jeg skulle så tvivl om mit udmærkede job i Landboforeningen Fjorland ved at gå ud at sige, at jeg havde lyst til noget andet, der ikke nødvendigvis var indenfor rækkevidde, siger han i dag.

Venstres hold af kandidater ved EU-valget i 2019. Yderst til Venstre er det Linea Søgaard-Lidell, der blev valgt, men som nu er taget hjem for at sidde i Folketinget. Det samme er tilfældet for Søren Gade, nummer fire fra venstre. Nummer to fra højre er Kim Valentin, der lige nåede at blive komme i parlamentet som suppleant, men som nu skal hjem og være suppleant i Folketinget. Og yderst til højre står Erik Poulsen. (Foto: © Martin Sylvest)

Pladsen i parlamentet blev ledig, da Venstres Karen Ellemann i går sagde farvel til Folketinget bare to uger efter at være blevet genvalgt. Og det satte gang i lidt af et puslespil.

For når Karen Ellemann takker af for at blive generalsekretær for Nordisk Ministerråd, skal hendes suppleant indkaldes til Folketinget i stedet. Han hedder Kim Valentin, og for at det ikke skal være løgn, blev han lige efter valget indkaldt som suppleant til Europa-Parlamentet.

Her fik han en plads, fordi både Søren Gade og Linea Søgaard-Lidell, der sad i Europa-Parlamentet for Venstre, blev valgt til Folketinget i stedet og hellere ville have en plads der. Kim Valentin overtog altså den ene plads i Europa-Parlamentet, men skal nu to uger efter i stedet overtage en plads i Folketinget.

På få uger har tre Venstre-folk altså forladt Europa-Parlamentet for i stedet at tage plads i Folketingssalen.

Mange har forladt EP for Folketinget

Med den rokade har en række politikere efterhånden sagt farvel til Europa-Parlamentet for at vende hjem til dansk politik efter det seneste valg til parlamentet.

To af dem, SF's Karsten Hønge og Socialdemokratiets Jeppe Kofod, nåede slet ikke at tage plads i Europa-Parlamentet efter det seneste valg. Hønge blev kort efter valgt til Folketinget og ville hellere det, og Jeppe Kofod blev udnævnt til udenrigsminister.

Efter folketingsvalget for to uger siden har både de nævnte tre nævnte Venstre-folk og Dansk Folkepartis Peter Kofod så også sagt farvel til fordel for Folketinget.

At så mange har valgt Europa-Parlamentet fra for i stedet at sidde i Folketinget sender et uheldigt signal, mener Derek Beach, der er professor i statskundskab på Aarhus Universitet.

- Det er et ret uheldigt signal for at formulere det pænt, når man sender det signal til vælgerne, at parlamentet er knap så vigtigt som Folketinget, siger han til Ritzau.

Der kan være legitime grunde til, at nogle fravælger Europa-Parlamentet, mener Derek Beach, men det er alt i alt en negativ tendens.

- Det understøtter nogle vælgeres opfattelse af, at Europa-Parlamentet ikke er lige så vigtig for borgernes dagligdag som Folketinget. Det er selvfølgelig en fejl.

- Mange borgernære politikområder besluttes i Folketinget, men der er immer væk vigtige emner som klimaspørgsmål, energispørgsmål og regulering af kemiindustrien, hvor parlamentet har en helt afgørende stemme, siger han.

SF's Karsten Hønge blev valgt til EU-Parlamentet i 2019. Han nåede bare aldrig der ned, for selvom han havde lovet vælgerne at tage til EU, hvis han blev valgt, valgte han alligevel at blive på sin plads i Folketinget. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Ny mand ser ikke problem

I Venstres gruppe i parlamentet er det altså nu Erik Poulsen, der skal overtage den sidste plads. Han ser ikke et problem i, at så mange af hans partifæller har valgt at forlade pladsen i utide.

- Det er deres valg. I de tilfælde, jeg kender til, gør de stor gavn der, hvor de kan være. Så det synes jeg er fint nok.

- Det er en realitet, at de fleste politikere også har det som en karriere, og selvfølgelig overvejer man, hvor man skal være. Det er ligesom på enhver anden arbejdsplads. Nogle er der i længere tid, og nogle i kortere tid, siger han.

Vil du selv hellere sidde i Folketinget?

- Nej, det vil jeg ikke. Jeg har aldrig været folketingskandidat og bliver det heller ikke, forsikrer han.

I går var der generelt en del usikkerhed om, hvor det ledige mandat i Europa-Parlamentet ville havne. For havde Erik Poulsen takket nej, var de næste suppleanter på listen begge to politikere, der i dag er medlemmer af andre partier end Venstre - den ene endda i Folketinget for Danmarksdemokraterne.

Og Erik Poulsen selv var der også en del tvivl om, for det er ikke særlig længe siden, at han selv meldte sig helt ud af Venstre. Venstre risikerede altså at miste mandatet helt.

Så galt gik det dog ikke, for trods den blanke afvisning for en måned siden sagde Erik Poulsen altså ja til mandatet - og omkring folketingsvalget meldte han sig ind i partiet igen.

Ind og ud af Venstre

Han forklarer udmeldelsen med, at han i forbindelse med at have fået nyt job ikke ville sættes i bås som "ham Venstre-kandidaten" og derfor meldte sig ud. Omkring valget besluttede han sig for, at han frivillige karensperiode fra Venstre måtte være slut.

En manøvre, han i øvrigt har lavet flere gange.

Hvor mange gange har du været ind og ud af Venstre?

Det har jeg ikke styr på. Fire-fem gange sikkert. Der sikkert også noget lokalpolitisk, jeg har været sur på en gang imellem. Men jeg har været medlem af Venstre siden jeg var 17 år, og så meldt mig ud i forbindelse med mit arbejde i perioder.

Der skal vel alligevel noget til at melde sig helt ud af et parti?

- Nej, det behøves der ikke. Det er et kontigent, du ikke betaler. Hvis du bliver træt af dit fitnesscenter, så bruger du det nok heller ikke lige det næste år. Og så kan det være, du alligevel trænger til at komme i fitnesscenteret, og så melder du dig ind igen.

Kabalen endte altså med at gå op for Venstre, der nu sender to valgte og en suppleant hjem fra Europa-Parlamentet og ind i Folketinget, mens Erik Poulsen endte med at sige ja til en tørn i Bruxelles.