Handicaporganisation: Trækker tæppet væk under sårbare borgere

Flere handicaporganisationer melder sig nu i koret af kritikere af regeringens besparelser på boligydelsen.

De udviklingshæmmedes forening, LEV, og deres landsformand Sytter Kristensen, er en af organisationerne, der retter kritik imod lovforslaget. (Foto: Bjarne Luthcke © Scanpix)

Regeringen og Dansk Folkeparti er de seneste dage blevet mødt med omfattende kritik, fordi mange tusinder af landets fattigste pensionister med den nye finanslov står til at miste store beløb i boligydelse.

Nu melder en lang række handicaporganisationer sig på banen med en ny problemstilling, skriver Politiken lørdag.

Eksempelvis vil førtidspensionister, der har fået tildelt førtidspension før år 2003, ifølge lovforslaget være omfattet af den lavere boligydelse, hvis de bor i en almindelig lejebolig.

- Det er noget af det mest asociale, jeg har set i mange, mange år. Det her rammer virkelig skævt, og jeg synes, det er så uartigt, siger formand for Danske Handicaporganisationer Thorkild Olesen til Politiken.

Flere organisationer er i færd med at kortlægge konsekvenserne.

De udviklingshæmmedes forening, LEV, anslår, at "omkring 15.000 udviklingshæmmede" risikerer at få en lavere boligydelse. Det siger landsformand Sytter Kristensen, som tager forbehold for, at lovforslaget ikke sætter tal på.

Regeringen har indskrevet en undtagelse for personer, som er "stærkt bevægelseshæmmede". Men som Sytter Kristensen forstår lovforslaget, vil tusindvis altså alligevel blive omfattet af besparelsen, der i 2020 udgør en halv milliard kroner årligt for statskassen.

Fra Spastikerforeningen lyder et direkte angreb på DF, som har spillet en politisk hovedrolle i finanslovsforhandlingerne med regeringen.

- Det er endnu mere forargeligt, at DF, som forsvarede de svage i valgkampen, lægger stemmer til det her nu, siger landsformand Lone Møller til Politiken.

Finansordfører René Christensen (DF) siger om den massive kritik, at han nu vil tage "det hele med", når hele lovforslaget skal drøftes med finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Over for flere medier har han gjort det klart, at finanslovets afsnit om boligydelsen skal laves om, hvis DF skal stemme for.

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra Venstre.

/ritzau/